A murit actrita Georgeta Luchian Tudor, sotia rapsodului Tudor Gheorghe

Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 14:52
15566 citiri
A murit actrita Georgeta Luchian Tudor, sotia rapsodului Tudor Gheorghe
Actrita Georgeta Tudor s-a stins din viata/FOTO: Gazeta de Sud

Actrita Georgeta Luchian Tudor (86 de ani), sotia rapsodului Tudor Gheorghe, s-a stins din viata, au anuntat reprezentantii Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova.

"Teatrul National 'Marin Sorescu' anunta cu tristete plecarea la cele vesnice a actritei Georgeta Luchian Tudor, una dintre actritele emblematice ale unei institutii pe care a slujit-o cu un talent iesit din comun, si este alaturi in aceste momente de sotul ei, artistul Tudor Gheorghe", au informat, marti, reprezentantii Nationalului craiovean.

Potrivit sursei citate, actrita Georgeta Luchian Tudor s-a nascut la Braila (6 septembrie 1934, numele de familie Loch), a absolvit Institutul de Teatru in 1963, clasa profesor Ion Sahighian, asistenti David Esrig si Calin Florian.

"A dorit sa fie ziarista, dar teatrul a castigat in ea una dintre actritele de rasa, de a carei noblete artistica s-au bucurat generatii de spectatori craioveni si nu numai", mai arata sursa citata.

"A plecat in aceasta iarna trista, dar versurile sale, ca si amintirea unei actrite depline, raman: 'Am fost intrebata de ce uneori femeile surad. Si am raspuns: pentru ca plang prea mult, in fiecare zi, pentru toate durerile lumii, nu numai pentru cele ale lor. Dar, doamnelor, domnisoarelor, pentru ca este ziua noastra, va doresc sa suradeti mai mult, chiar si atunci cand va doare inima... Pentru ca surasul e un balsam'", au transmis reprezentantii teatrului.

Cariera actritei Georgeta Tudor

A debutat la Nationalul craiovean in rolul Fanchette, in spectacolul "Nunta lui Figaro" de Beaumarchais (1963). A fost distribuita in roluri feminine complexe: Maria Lothundiaz ("Valetul de cupa" de H. de Balzac), Cenusareasa ("Pantofiorul de aur" de E. Litu), Dona Anna ("Tarancuta din Getafe" de Lope de Vega), Cellia ("Volpone" de Ben Johnson), Dona Angela ("Doamna nevazuta" de Calderon de la Barca), Pauna ("O piatra de hotar" de Ion D. Sirbu), Ara ("Arca Bunei Sperante" de Ion D. Sirbu), Clarice ("Sluga la doi stapani" de Goldoni), Sanda Augustin ("Amurgul acela violet" de Ion D. Sirbu), Marion ("Marion Delorme" de V. Hugo), Domnisoara Nastasia ("Domnisoara Nastasia" de G. M. Zamfirescu), Nora ("Nora" de H. Ibsen), Viorica ("Micul infern" de Mircea Stefanescu) etc.

A jucat in spectacole regizate de cunoscuti regizori: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Catalina Buzoianu, Petre Sava-Baleanu, Calin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornisteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcarete si altii. In spectacolul "Micul infern" a jucat alaturi de sotul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost impreuna timp de 56 de ani. Candva, Tudor Gheorghe declara: "Au fost ani frumosi, petrecuti langa femeia care m-a ingrijit, m-a iubit si ma sustine", potrivit sursei citate.

In noiembrie 2013, Teatrul National din Craiova a sarbatorit-o la implinirea a 50 de ani petrecuti in lumea pe care a iubit-o atat, alaturi de colegii sai de scena Leni Pintea-Homeag, Emil Boroghina, Valeriu Dogaru. Intr-un ultim spectacol memorabil a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuala din perioada interbelica, in spectacolul "Alice nu stie sa moara", adaptare de Gheorghe Truta dupa jurnalul scriitoarei, in regia lui Mircea Cornisteanu. Este autoarea volumului de poezii "Uneori femeile surad" (Ed. Scrisul romanesc, 2011).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#georgeta tudor, #Tudor Gheorghe, #actrita, #stiri vedete , #stiri vedete