Adrian Daminescu: Profesia de cantaret are o viata scurta. Mi-as fi dorit sa fi ascultat de mama - Interviu

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 07:52
9137 citiri
Adrian Daminescu: Profesia de cantaret are o viata scurta. Mi-as fi dorit sa fi ascultat de mama - Interviu
Foto: Pro TV

Inainte de a participa la MasterChef - Proba Celebritatii, declara: "In umila mea opinie, sunt 'cel mai bun bucatar dintre cantareti si cel mai bun cantaret dintre bucatari'". In ciuda eliminarii de la MasterChef, Adrian Daminescu ramane acelasi artist priceput la bucatarie. Si nu numai.

De altfel, Adrian Daminescu, fiul dirijorului si compozitorului Constantin Daminescu si al lui Aznif Elisabeta Daminescu, nascuta Ekmekgian, soprana, a declarat pentru Ziare.com ca pasiunea sa pentru gatit ar putea sa nu ramana anonima, departe de ochii telespectatorilor, el avand in plan o emisiune culinara: "Am inregistrat un astfel de format si atunci cand voi gasi postul TV care sa-l accepte, voi fi bucuros sa fiu gazda unei astfel de emisiuni".

Adrian Daminescu admite ca "Profesia de cantaret are o viata foarte scurta. Mi-as fi dorit sa fi ascultat de mama mea si sa urmez medicina, dupa dorinta ei", caz in care "Azi, as fi fost un medic care ar fi cantat foarte bine".

In competitia MasterChef, vreunul dintre colegii concurenti s-a dovedit a fi cu totul altfel decat va imaginati?

Pe cativa dintre ei ii cunoasteam, ne-am intalnit in diferite emisiuni sau in cadrul unor evenimente de-a lungul timpului. Dar cu majoritatea - aripa tanara, cum le spun eu - m-am intalnit pentru prima data in platourile Media Pro.

Nu ma asteptam la o asemenea caldura si apropiere din partea lor. Colegii mei "muzicali" de la MasterChef - Proba celebritatii mi-au lasat o impresie cu totul si cu totul extraordinara. Tineri talentati, unii dintre ei cu o cultura muzicala... waw, ce sa va spun... Eu nu sunt genul care sa judec pe ceilalti, caci nu asta este menirea mea, dar intalnirea cu toti colegii in cadrul acestei emisiuni mi-a produs o adevarata placere.

Daca ar fi sa invitati pe unul singur dintre ei, indiferent de sex, la un gratar, cine ar fi?

Cu siguranta Ioan Isaiu. Noi doi impartasim multe idei si experiente comune. Spun acest lucru raspunzand strict la intrebarea dumneavoastra, caci altfel fiti siguri ca as invita nu numai toti colegii de la MasterChef, as invita toata echipa: chefi, cameramani, tehnicieni, regizori, fetele de la machiaj, pesonalul medical, etc, toti merita din plin.

Fratilor, e o desfasurare de forte acolo si au o anduranta acei oameni, ceva ce nu este adevarat! Sa stai in picioare cate 12-14, chiar 16 ore pe zi, si apoi sa o iei de la cap, asta da performanta! Bravo lor, dar eu, unul, la cei 37 de anisori, imi pare rau, dar nu am cum sa-i incurc!!!

E vreo mancare care se incapataneaza sa nu va iasa?

De obicei nu gatesc des retete consacrate, mai mult creez. Cateodata se intampla sa nu iasa fix ce mi-am dorit, dar din fiecare experienta mai invat cate ceva, vorba aceea "omul cat traieste invata".

Considerati ca pentru o femeie, in bucatarie, cea mai mare rusine este sa nu stie sa...

Nu, nu asa se pune problema, dar jenant ar fi totusi sa nu vrea sa stie mai nimic.

Ce fel de mancare credeti ca e nociv pentru corp, insa gustul justifica toata suferinta?:)

Toate preparatele noastre specifice Sarbatorilor (Paste, Craciun) sunt extraordinare, dar adevarate bombe calorice. Dar daca avem masura, cred ca, de cateva ori pe an, ne putem rasfata!

Pentru Gabriel Cotabita ce-ati gati? Dar pentru Monica Barladeanu?

Cred ca pentru Gabi as pregati ori somon la gratar cu sos de capere sau dorada cu sos de marar si lamaie, iar pentru Monica rulada de curcan cu legume si jeleu de menta sau piept de pui cu mix de fructe si seminte, cu garnitura de orez salbatic. Ca desert, pentru ambii as pregati cate un mousse de ciocolata sau vanilie dietetic.

Exista vreun fel de mancare cu care ati "dat gata" o femeie?

La asta nu m-am gandit niciodata, dar acum, raspunzand acestei intrebari, ma gandesc ca incerc acest lucru de noua ani vis a vis de Dana (sotia sa - n.red.) - si uite cat de rezistenta este (relatia n. red.). "Si rezista"... "si rezista"...

O mancare buna este pentru dvs...

Acel fel de mancare gatit cu dragoste!

In loc sa mancati de la o firma de catering ati prefera sa...

Nu, au aparut in ultimul timp numeroase echipe de profesionisti care pun in valoare foarte bine o serie intreaga de produse culinare. Mie mi-a placut intotdeauna sa imi petrec destul de mult timp in bucatarie, asta pentru ca, toata viata, mi-am organizat programul cum am crezut eu ca este mai bine. Dar pentru o persoana cu un program strict, care mai necesita si ore suplimentare, sistemul catering este indicat, cu conditia sa alegem din paleta de oferte una sanatoasa, caci exista.

In aceasta directie, a cateringului si nu numai, cred ca in 2014 va puteti astepta la o surpriza.

Care a fost cel mai mare dezastru intamplat in bucatarie?

Totdeauna, cand gatesc eu, se intampla dezastru in bucatarie, pentru ca spatiul nu ma prea ajuta si eu cand gatesc... gatesc mult si repede! Dar, nu-i nimic, vine Dana si restaureaza, reconditioneaza, de-ale casei...

Pentru cine (o personalitate de la noi si una din afara) ati gati cu cea mai mare placere si pentru cine nici in ruptul capului?

Sa gatesti pentru cineva, in opinia mea, este semn de umanitate si dragoste. Eu nu am avut si nu am fata de toti semenii mei decat sentimente de pretuire, respect si toleranta, astfel incat as gati pentru tot globul, indiferent de sex, varsta, caracter si ocupatie. De hranit, trebuie sa ne hranim toti, restul tine de fiecare in parte!

Ce trasaturi ar trebui sa aiba cineva astfel incat sa spere ca intr-o zi va fi un bucatar amator talentat?

Nu cred ca exista un portret robot pentru asa ceva, dar esential este sa iubesti sa faci asta si apoi sa cauti, sa studiezi si sa experimentezi!

Ati accepta sa prezentati o emisiune culinara? Pe cine ati invita la prima editie si ce muzica ati pune pe fundal?

Va rog sa-mi permiteti sa va raspund doar atat: am inregistrat un astfel de format si atunci cand voi gasi postul TV care sa-l accepte, voi fi bucuros sa fiu gazda unei astfel de emisiuni.

Muzica dvs merge ascultata cel mai bine avand pe masa...

Acum depinde ce ascultam. Eu sunt un baladist si atunci o cina romantica s-ar potrivi. Dar ce te faci daca asculti, de exemplu, piesa mea, "Romania"? Nu mai ai chef de mancare cu siguranta.

Cel mai mare defect al dvs este? Dar cea mai mare calitate?

La aceasta intrebare nu pot raspunde eu. Din interior se vede altfel. Dar cred ca fiind o persoana guvernata de semnul balantei, cel putin reusesc sa tin cele doua aspecte in echilibru!

Cu cine v-ar placea sa faceti o colaborare in plan muzical?

Am primit o propunere de colaborare chiar pe platoul MasterChef si ma voi apleca cu mult interes asupra acestui lucru. Anul viitor, daca Dumnezeu ma ajuta sa am sanatate si rezistenta, va voi pregati multe, multe surprize. Unele sunt surprize si pentru mine!

Exista vreun stil de muzica pe care nu l-ati aborda niciodata?

De-a lungul timpului, am abordat numeroase stiluri, dar acest lucru tine si de varsta si de calea artistica pe care o alegi. Dar cand esti lamurit care iti este drumul, eu cred ca este bine sa nu mai faci stanga - dreapta, trebuie sa fii hotarat. Si eu sunt!

Ce alte talente in afara de muzica si gatit aveti, iar publicul poate nu stie?

Am fost si voi fi tot timpul "o carte deschisa". Toti stiu ca iubesc pescuitul la fel cum iubesc muzica si bucataria. Visul meu, care prinde contur, este sa-mi petrec mult timp intr-o casuta confortabila, departe de oras, cu baltuta mea din curtea proprie.

Dana mi-a promis ca, daca sunt cuminte, Mos Craciun se gandeste si ne face o propunere! Stiti cand vine Mosul? Acus, acus! Dar nu mi-a spus si daca este vorba de Mosul din acest an. Sau n-oi fi fost atat de cuminte?!

Aveti vreun regret legat de profesia aleasa? Ati lua-o de la capat tot cu ea sau ati alege altceva? Ce anume?

Se pare ca profesia de cantaret are o viata foarte scurta. Mi-as fi dorit sa fi ascultat de mama mea (si dansa mezzosoprana de opera) si sa urmez medicina, dupa dorinta ei.

Este greu ca lumea sa creada ca la aproape 60 de ani mai poti canta melodii de dragoste, cu toate ca sufletul ramane vesnic tanar. Azi, as fi fost un medic care ar fi cantat foarte bine si n-ar fi fost singurul caz. Oricum, orice as fi facut in viata, prea departe de muzica n-as fi putut sa stau.

Foto: adriandaminescu.com

Ne puteti rezuma pe scurt cum e privit artistul in Romania?

Aici deja ma starniti!

Important este cum priveste artistul Romania. Atata vreme cat in COR (Codul Ocupatiilor din Romania) - vedeti, sunt documentat! - artistul liber profesionist nu exista ca meserie, ca profesie, despre ce discutam?

Legiuitorul, de 24 de ani, nu este catusi de putin preocupat de asa ceva. E drept, sunt lucruri mai importante de facut, dar, ALO!!!, suntem si noi pe aici. Poate aude cineva!

Personal, mi-am luat gandul si Dumnezeu mi-a ajutat si mi-a indrumat pasii si pe taramul compozitiei, unde ma simt ca pestele in apa si calatoresc nestingherit unde vreau, pregatesc tineri in domeniul muzical, unii dintre ei lasandu-ma de-a dreptul uimit de ce sunt in stare la varsta lor si ma intreb pe la 25-30 de ani ce vor mai face (dar in Romania, sincer, eu nu le intrevad un viitor pe masura talentului lor).

De ceva vreme, am inceput colaborarea cu o importanta editura pentru copii, unde prestez munca de studio - inregistrari si efecte, apoi compun sau adaptez coloana muzicala pentru minunatele povesti - e ceva ce imi place la nebunie si unde mai pui ca imi imprumut vocea personajelor care au nevoie de acest lucru! Nu este minunat, ce-as mai putea sa-mi doresc!?

Evenimentele muzicale la care sunt invitat, spre mirarea mea deja, devin din ce in ce mai dese. Mai greu este cand vine vremea remuneratiei. Cat au fost bani, fara numar, fara numar nu a fost nevoie de noi - eram ba prea grasi, prea depasiti, fosile etc. Acum se intoarce lumea la valoare, la esenta, dar ce sa vezi, este criza, bugetele sunt mici, ehe, greu, taicuta!

Am incercat sa sensibilez administratorul blocului si distribuitorii de utilitati cu premiile si diplomele de excelenta, am incercat sa le cant... nimic. Le-am spus ca este criza, actul artistic este dorit, dar platit putin sau deloc, invariabil am primit raspunsul "nu ne priveste". Asa ca am decis sa vand apartamentul, sa-mi cumpar o casa mobila, imi iau "muierea" si plec in lume, vorba cantecului meu 'Am si bani, am si muiere, dar am pe limba gust de fiere/Am si bani, am si de toate, dar nu ma simt in libertate'.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Adrian Daminescu MasterChef, #vedete MasterChef, #Adrian Daminescu bucatarie, #Adrian Daminescu gatit, #Adrian Daminescu cantaret, #Adrian Daminescu muzica, #Adrian Daminescu interviu , #vedete romanesti