Cand rad ardelenii, ce umor gusta "sudistii" si ce-i amuza pe olteni - Interviu cu un comediant

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:33
8885 citiri
Cand rad ardelenii, ce umor gusta "sudistii" si ce-i amuza pe olteni - Interviu cu un comediant
Foto: Facebook/Marius Gheorghiu

"Tara asta percepe glumele in functie de zona. Din acest motiv, nu exista glume la care sa nu se rada. Pentru ca, in timp ce olteanul intelege gluma, bucovineanul aplauda subtilitatea. In timp ce ardeleanul nu primeste vulgaritate, sudistul abia o asteapta" - iata portretul romanului in contextul umorului, in viziunea comediantului Marius Gheorghiu, cu peste 10 ani de experienta pe aceasta piata.

Idealist sau nu, acesta e parte dintr-un proiect de stand up comedy numit "Fara vulgaritate", "singurul din Romania lipsit de vorbe sau cuvinte injurioase". Cei care sunt pregatiti sa primeasca provocarea sunt asteptati, in fiecare joi, de la orele 21:00, In Culise Comedy Club, Bucuresti.

Despre cel care da publicului de gandit, dar il si face sa rada ar trebui sa se stie ca acesta cunoaste destul de bine realitatea bastinasa, inclusiv pe vedetele din Romania, cu multe iesind la bere sau in parc, insa ca nu ar imparti pentru nimic in lume taxiul cu Oana Roman, dupa cum a declarat el pentru Ziare.com. Are trei facultati si nu traieste doar din umor. In plus, stie ca rasul e dictat si de IQ.

Ce trasaturi/defecte/"forma de perfectiune" ridiculizezi cel mai adesea?

Nu imi propun sa ridiculizez ceva sau pe cineva in mod special. In primul rand ma ridiculizez pe mine. Lipsa mea de par, de exemplu. Chelia: ). De la mine pleaca totul. Eu sunt omul cu microfonul. Insa nu aici este cheia.

Societatea noastra este intr-o evidenta degenerare pe toate planurile si sub toate formele. Exista atata ipocrizie, pseudocultura, manelizare, manipulare, incat mi se pare foarte usor sa ironizez. Vad tipa de la colt cum asculta manele cu volumul la maxim in telefon. Nu ii spun nimic. Dar pe scena trag concluzia simpla: "manelistii cu manelistii, oamenii cu oamenii!". Nu generalizez, dar, ca sa ridiculizezi situatia din Romania, nu trebuie decat sa filmezi ceea ce vezi in jurul tau: ))

Exista vreun tip de om pe care nu te poti abtine sa nu-l iei peste picior?

Da, exista. Am un principiu: in timpul show-ului de stand up comedy, nu dialoghez si nu ironizez prietenii sau cunostintele. Nu vreau sa creada spectatorii ca e ceva premeditat. De asemenea, respect destul de mult valorile din Romania. E ca si cand l-as lua peste picior pe maestrul Beligan. Nu pot face asa ceva. Pentru ca in acel moment nu mai esti comic. Esti doar un tip care nu intelege ceea ce este valoros si apreciat. Iar publicul va taxa treaba asta.

Esti misogin? Fa-ne dovada, daca e cazul! Daca nu, de ce nu esti?

Eu nu sunt misogin... eu sunt Marius!

Stii ce e interesant?... ca acum vreo 3 ani de zile am publicat o carte in care femeia e ridicata in slavi. Iar eu am scris asta. Am acceptat asta. Am dat la print asta. Respect femeia!

Totusi, pe scena, e cu totul altceva. Pentru ca, fara femeie, noi barbatii nu am exista. Fara femeie, show-ul meu ar pierde substanta. Cine cheltuie pe prostii 80% din banii casei? Cine intelege abia a doua zi de dimineata discutia purtata seara? Cine pierde timpul in fata oglinzii cate jumatate de ora, spunandu-ne "In 3 minute termin!"? Voi, femeile. Asa ca, eu nu sunt misogin... eu doar va reamintesc cine sunteti cu adevarat...: )

Cel mai sincer, dar misogin lucru pe care l-ai spus unei femei?

Eu: Esti frumoasa!

Ea: Multumesc!

Eu: Glumeam!

Ce nu te-ai plictisi niciodata sa faci daca ai fi nemuritor?

Nu m-as plictisi niciodata sa fac dragoste, sa cant la chitara si pian, sa ofer buna dispozitie oamenilor. Nu m-as plictisi niciodata sa il rog pe vecinul meu de scara sa nu isi mai adauge X5-ul pe 3 locuri in parcare. Si nu m-as plictisi daca as vedea cum acelasi vecin cu X5-ul e amendat in fiecare zi pentru "pozitionare incorecta" (deseori a capului intre umeri).

Ai intrat in contact cu vedetele. Da-ne un exemplu de diva cu care ai sta la o bere si una cu care n-ai imparti nici taxi-ul

Aici e mult de povestit. Cu multe dintre vedete am o relatie chiar foarte buna. Iesim la o bere. Iesim la un film. Iesim in parc. Ar trebui sa fac o lista destul de lunga pentru a nu rata pe niciunul. Nu am nimic cu vedetele sau pseudo-vedetele din Romania! Insa, singura vedeta cu care n-as putea imparti taxi-ul... ar fi Oana Roman. Deloc. De-loc!

La poantele tale cine rade mai cu pofta?

La showurile mele de stand up comedy exista mai multe femei decat barbati. Rezultanta e simpla. Rade mai mult partea masculina: )). Glumeam.

Tipelor le place foarte mult sa fie bagate in seama, sa se dialogheze cu ele, asa ca sunt mult mai atente la ceea ce se petrece pe scena. Consecinta fireasca. Sunteti femei, nu?

Ce meserie ai la baza?

Sunt sculer-matriter. Am fost si sef de post la o intreprindere care acum 10 ani a dat faliment. Au zis ca nu pot deveni inginer pentru ca nu am terminat 12 clase. Nah, nu mi-a placut cartea. Jucam poker pe dezbracate inca din clasa a 5-a. Si castigam mai mereu...

Bun! Acum, dupa ce tu ai ramas uimita, iar cititorii au zis "Ce incult!", am sa reiau.

Dupa terminarea liceului la sectia mate-fizica, am absolvit Scoala Populara de Arta (chitara). Studiam chitara acasa in jur de 8 ore pe zi. Asta pana cand s-a suparat tata pe mine ca nu mai faceam nimic altceva. Continuand studiile, am trecut prin 3 facultati. Management, dupa care Politehnica (Inginerie Economica), iar la final Facultatea de Muzica.

Am predat chitara si pian pentru o vreme, am compus albume intregi pentru copii, am facut radio o perioada, realizand propriile emisiuni, iar in final am devenit comediant. Deci, cred ca meseria mea de baza este "cu de toate".

E vesel sa traiesti (doar) din umor?

Cea mai mare parte a remuneratiei mele vine din showurile de stand up comedy, recunosc. Insa, paralel, mai am inca 3 afaceri. Nu traiesc doar din umor. Veselia ca faci bani bucurandu-i pe altii mi se pare senzationala. Cand plateste bilet, spectatorului care rade si se relaxeaza cu siguranta ca nu o sa ii para rau pentru niciun leu scos din buzunar. E mai mult decat vesel sa vezi cum oamenii se binedispun.

Mi se pare ca este o gratie sa faci ceea ce iti place, iar dupa toata povestea asta sa iti poti duce decent traiul.

Ai destui ani de experienta. Iti amintesti o poanta la care n-a ras nimeni?

Da, am peste 10 ani de experienta in sistem. Exista un secret in acest sens. Stii ca cei din Ardeal ne spun sudisti (noua, celor de la Bucuresti si nu numai)? Motivul? Vulgaritatea e mult mai prezenta in partea de sud, iar bunul simt se pierde destul de mult in zona asta.

Stii ca in Moldova, la una din glumele mele rad maximum 100 de oameni, iar in Ardeal rad 300? Stii ca la aceeasi gluma, Bucurestiul face furori si se aplauda cu strigate de bucurie?

Iata secretul: tara asta percepe glumele in functie de zona. Din acest motiv, nu exista glume la care sa nu se rada. Pentru ca, in timp ce olteanul intelege gluma, bucovineanul aplauda subtilitatea. In timp ce ardeleanul nu primeste vulgaritate, sudistul abia o asteapta. Intra pe contul meu de Facebook si ai sa vezi din ce zona sunt persoanele care imi dau like, in functie de gluma pe care o postez. Din nou ajungem la concluzia ca o gluma "se face de ras" in functie de zonele tarii. E nu doar o parere a mea. Este experienta!

O gluma buna e cea care...

As putea sa filosofez pagini intregi cu privire la continuarea acestei propozitii. E atat de complex. Totul tine de persoana (femeie/barbat), de IQ, de profesie, de experientele vietii, de starea in care se afla in momentul in care tu ai spus gluma etc, etc. O gluma buna este cea care nu e uitata nici peste ani de catre spectator, cea care ramane in mintea spectatorului, iar acesta zambeste atunci cand si-o aminteste, chiar si dupa 10 ani!

Un om cu umor este unul care...

Respecta valorile, are bun simt, spune lucrurilor pe nume, ironizeaza fin, da greutate cuvintelor comice. Si lista ar putea continua. Dar inainte de toate, si mai ales inainte de "cu umor", acela trebuie sa fie OM!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marius Gheorgiu stand up comedy, #Marius Gheorgiu comediant, #Marius Gheorgiu In Culise Comedy Club, #Marius Ghoerghiu show Bucuresti, #stand up In Culise Comedy Club, #Mariu Gheorghiu interviu , #vedete romanesti