Ziare.com

Chilian, despre lupta copiilor cu drogurile si ce putem face sa ii ajutam

de Andreea Ghinea
Marti, 03 Mai 2011, ora 16:30

   

Chilian, despre lupta copiilor cu drogurile si ce putem face sa ii ajutam
Lupta cu drogurile este una dura si multi tineri nu reusesc sa ii faca fata, ajungand sclavii acestor substante. Din dorinta de a le oferi tinerilor o viata noua, zeci de artisti si personalitati din Romania isi vor uni fortele pe 5 mai, in cadrul unui eveniment dedicat luptei cu drogurile, desfasurat la Teatrul Metropolis din Capitala. Printre acestia se afla si Florin Chilian, care acuza statul ca tine parte celor care au interese ascunse in acest domeniu.

Am discutat cu artistul Florin Chilian despre acest eveniment si, clar deranjat de situatia actuala, cantaretul se intreaba "Cum s-a ajuns ca Romania sa aiba, in 2-3 ani, la fel de multe puncte de comercializare a drogurilor etnobotanice precum Olanda in 34 de ani? Cine a pus la punct legislatia care a permis acest lucru, cu ce scop, cine sunt principalii beneficiari, de ce a cerut anul trecut o comisie prezidentiala legalizarea drogurilor usoare, de ce s-a pronuntat EBA intr-un sens asemanator?"

Chilian a mai spus ca potrivit surselor sale, ofiteri din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, "la incepulul anului trecut a existat pe masa Guvernului o ordonanta de urgenta priviind reinfiintarea Agentiei Nationale Antidrog. Aceasta ordonanta ar fi salvat multe vieti de copii, care au murit intre timp. Cumplit este ca acea ordonata a fost retrasa de pe agenda Guvernului chiar de catre seful de cabinet al fostului ministru de Interne Vasile Blaga. Acest personaj, Boer Alexandru, pe numele lui este raspunzator, in situatia in care se confirma aceasta informatie, de moartea copiilor romani. Poate ca si seful lui Blaga ar trebui intrebat despre demersul sefului lui de cabinet".

Artistul este de parere ca in Romania aceasta "'afacere' a mortii copiilor romani este dirijata chiar din institutiile care ar trebui sa vegheze la interzicerea ei. Si nu este numai opinia mea. Exista informatii ca numarul mortilor de pe urma consumului de asemenea droguri este de 4-5 ori mai mare decat cel declarat oficial".

"'Baietii destepti din zona puterii' negociaza pe bani multi acest trafic cu moartea. Aceasta afacere a explodat dupa ce, in 2005, guvernarea ADA a elaborat o lege care reglementa, in premiera, regimul substantelor halucinogene. E vorba de legea 339/2005, completata apoi de HG 1915/2006 si HG 349/2007. Dupa aceasta ultima hotarare a inceput, efectiv, comertul pe scara larga cu produse etnobotanice, care, pana la aparitia legii 339, era interzis sub orice forma de o alta lege, 143/2000. Numai ca legea 339, care prevedea ce produse psihotrope sunt interzise, nu continea in anexe cele 36 de substante psihotrope, care au fost interzise abia in aceasta saptamina. Legea a fost aprobata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu", ne-a mai spus artistul.

Voluntariat

George Ivascu, Dr. Cristian Andrei, George Mihaita, Eusebiu Stefanescu, Victor Socaciu, Valentin Craciunescu, Cabral Ibacka, Doina Melinte, Leonard Doroftei, Cristian Sabbach, Adrian Paduraru si Rica Raducanu se numara si ei printre cei care vor fi prezenti joi la Teatrul Metropolis.

Evenimentul, care marcheaza Anul European al Voluntariatului 2011 - care se va derula sub sloganul "Ofera-te voluntar! Schimba ceva!", este organizat de Teatrul Metropolis si Agentia Nationala Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog III, sectoarele 5 si 6.

Cei prezenti vor viziona scurt-metraje despre consumul de substante psihoactive, denumite generic "etnobotanice". De asemenea, voluntarii Agentiei Nationale Antidrog vor tine un discurs despre ceea ce reprezinta consumul de droguri si implicarea fiecaruia in activitatile de prevenire a consumului de droguri.

ANA contraataca: Date nerealiste si neadevarate

Intr-un drept la replica remis Ziare.com, Agentia Nationala Antidrog din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sustine ca unele informatii prezentate de Florin Chilian sunt neadevarate si nerealiste.

Astfel, referitor la afirmatiile artistului ca in "Romania, in ultimii 2-3 ani, au fost deschide mai multe puncte de comercializare a drogurilor etnobotanice decat in Olanda acum 34 ani" si ca "legislatia a permis acest lucru", ANA sustine ca cifrele nu sunt corecte.

"In sine, prima parte a afirmatiei este nerealista si neadecvata, fenomenul consumului de substante noi cu efect psihoactiv ("etnobotanice") de data relativ recenta (anii 2008-2009) nu numai in Romania, ci in tot spatiul comunitar si extracomunitar. Astfel, in Olanda acest fenomen nu avea cum sa fie manifest acum 34 ani si, implicit, nici datele comparabile. In Romania, fenomenul a devenit alarmant incepand cu sfarsitul anului 2009.

Si cea de-a doua parte a afirmatiei referitoare la componenta legislativa este neadecvata realitatii, in perioada 2010-2011, Guvernul Romaniei, implicit Ministerul Administratiei si Internelor si Agentia Nationala Antidrog promovand acte normative determinate de noua tendinta de consum. Astfel, tinand seama de faptul ca o serie de plante si substante nesupuse controlului international si implicit national prezinta un risc pentru sanatatea publica datorita proprietatilor lor psihoactive, in prima jumatate a anului 2010, Guvernul Romaniei s-a autosesizat si a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 6 din 10 februarie 2010 si Hotararea nr. 575 din 16 iunie 2010, care au adus completari si modificari la Legea nr. 339/ 2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope si la Legea nr. 143/ 2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, prezentate sintetic in tabelul de mai jos.

In 17 februarie 2011, a fost adoptat un ordinul comun interministerial avand ca scop prevenirea si combaterea fenomenului comercializarii si consumului de substante noi cu efect psihoactiv, prin constituirea unor echipe mixte de control ce vor efectua controale, confom competentelor legale, in locurile si/sau in mediile in care se produc, comercializeaza, utilizeaza sau se consuma aceste substante", se arata in dreptul la replica.

Mai mult, referitor la afirmatiile lui Chilian conform carora ofiteri din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, la incepul anului trecut a existat pe masa Guvenului o ordonata de urgenta privind reinfiintarea Agentiei Nationale Antidrog care a fost retrasa", ANA sustine ca sunt, din nou, in "neconcordanta cu realitatea".

"Afirmatia este neconcordanta cu ceea ce s-a intimplat, in perioada 2009-2011, in planul procedurilor legislative de reinfiintare a ANA. Prin OUG 20/2009 pentru modificarea art. 13 alin (2) si (3) din OUG 30/2007 privind reorganizarea si functionarea Ministerului Admnistratiei si Internelor si pentru reorganizarea unor unitati din subordinea MAI, Agentia Nationala Antidrog a fost reorganizata in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane, pierzandu-si personalitatea juridica.

Din momentul punerii in aplicarea a ordonantei (martie 2009) pana in martie 2011 - cand aceasta a fost promulgata cu amendamente favorabile redobandirii statutului institutional al ANA, actul normativ a parcurs traseul legislativ parlamentar normal, trecand prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si, ulterior, ale Senatului, ca si camera cu rol decizional in acest caz.

Legea 38/2011 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2009 pentru modificarea art. 13 alin. (2) si (3) din Ordonanta de a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor este legea organica care confera Agentiei Nationale Antidrog rolul si statutul initial", se mai arata in dreptul la replica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1975 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lomosmexuidias.

Chiliane-,Elba,Prigonius ăl mic sau mare,că nu se știe,Tălmăcean,Pora,Vișan,oxxxxiurii dă pă forum și ciracii nu au nevoie de ajutor.Ei e terminați.La crema&torium.

Drogurile și pretinismul nemascat se răzbună.

Pacs vobixum pall-mallpraxis.

 

" artistul Florin Chilian "

nu-i artistul care a facut accidenti si se jura ca nu a fost el la volan.....???.........ala care si-a snopit prietena in bataie???........ii fii tu ori altu?

 

bolovan

astia ar interzice si erectia
amice educa tineretul si lasa-l sa faca ce vrea
daca e educat e capabil sa spuna NU
tot ce e interzis devine tentant chiar si condusul in stare de ebrietate si tavalitul prietenei de toti peretii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor