Cum obtii succesul "ca la carte"? Se da spaga in domeniul muzical? - Interviu cu Florin Grozea

Luni, 27 Mai 2013, ora 12:42
3297 citiri
Cum obtii succesul "ca la carte"? Se da spaga in domeniul muzical? - Interviu cu Florin Grozea
Foto: Florin Grozea

Dupa o cariera de 17 ani incununata cu succes, Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q, s-a hotarat sa impartaseasca cu publicul drumul "de la pasiune la mare lovitura" prin intermediul cartii "Hit Yourself", recent lansata.

Cartea cuprinde povestile a peste 100 de artisti romani care au reusit sa atinga succesul in afara tarii, printre care se numara Inna, Smiley, Morandi, Edward Maya, Akcent, Deepside Deejays si Alexandra Stan, iar prefata este realizata de Mihai Gainusa.

In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Florin povesteste cum a luat nastere volumul si ce au in comun cei care apar in acesta.

Mai mult, am discutat cu el despre o problema de care se lovesc mereu romanii: "spaga", insa Florin spune ca domeniul muzical nu a fost atins de aceasta practica.

"Drumul de la pasiune la marea lovitura este direct, fara pile, fara relatii", a spus artistul.

Cum ati luat legatura cu cei care care apar in carte? Personal sau ati lucrat cu o echipa?

Cartea "Hit Yourself" este scrisa in totalitate de mine. Cele 100 de idei si sfaturi practice sunt inspirate din experienta pe care am acumulat-o in cei 17 ani de muzica. Povestile de succes expuse in carte le cunosc "la prima mana", de la colegii mei artisti. Multe dintre povestile lor de succes le-am trait cu ochii mei.

Ne puteti da cateva exemple?

Alexandra Stan a debutat la 15 ani in emisiunea pe care o prezentam alaturi de Mihai Sturzu la Prima TV, in 2003. O-Zone a produs hitul international "Dragostea din tei" in studioul pe care il conduceam in acea perioada. Primul interviu online al Innei a fost pe eOk.ro - site-ul fondat de mine in 2007.

Sunt multe povesti de succes frumoase, va invit sa cititi "Hit Yourself - 100 de idei de la pasiune la marea lovitura".

Cum ati ales artistii care sa apara in volum?

Cartea este organizata in 10 capitole, pe 10 domenii... La fiecare capitol am ales artistii ale caror cariere s-au bazat in principal pe acel domeniu. De exemplu, Edward Maya la "sampling", Deepside Deejays la "remixuri", Hi-Q la "promovare online" s.a.m.d.. Intai mi-am notat artistii, iar apoi am construit cartea in jurul acestor artisti si al povestilor lor.

Cu cine ati colaborat cel mai bine?

Sincer sa fiu toti artistii si compozitorii pe care i-am abordat pentru a le cere informatii si statistici mi-au raspuns imediat. Sunt recunoscator pentru ajutorul si aprecierea lor.

Povestea carui artist v-a captivat? Care vi s-a parut cea mai impresionanta?

Va voi lasa pe voi sa cititi cartea si sa alegeti.

Printre cele peste 100 de trupe si artisti se numara si Hi-Q? Ati discutat si cu Dana si Mihai?

Sigur ca da! Hi-Q apare de trei ori in carte. :) Iar colegii mei au fost printre primii cititori si critici ai cartii, sfaturile lor au fost folositoare inca din perioada in care scriam cartea.

Ne puteti spune trei trasaturi comune ale celor care apar in "Hit Yourself"?

Pasiunea, ambitia si lipsa de respect pentru status-quo.

Oamenii vad ceea ce apare in fata camerei. Cum este viata de dupa? Cat timp dureaza pana o melodie ajunge hit? In medie. Ma refer la timpul alocat compunerii, inregistrarii, realizarii unui videoclip...

Daca ar fi sa spun o medie, o melodie ajunge la public dupa sase luni. Asta in cazul in care artistii/compozitorii au lucrat in mod sustinut, fara pauze prea mari. Dupa ce ajunge la public (pe Internet, sau la radio, sau la TV) ajunge hit sau nu ajunge hit, in functie de sute de parametri.

De asemenea, este foarte greu sa spun in cat timp ajunge o melodie hit... Inna "Hot" a ajuns hit in America de Nord dupa aproape doi ani de la lansarea ei in Romania, de exemplu.

Romanii au o mare problema. Peste tot se lovesc de asa numita "spaga". In acest domeniu se practica? Ati auzit vreodata de un artist care a fost nevoit sa ofere spaga pentru a-si promova o melodie?

Nu, n-am auzit niciodata de asa ceva. Din acest punct de vedere, muzica este un domeniu foarte frumos: in cele mai multe cazuri, o melodie are succes pentru ca publicul o iubeste. Drumul de la pasiune la marea lovitura este direct, fara pile, fara relatii. Sigur ca un manager bun si o casa de productie cu bani pot grabi succesul unei melodii bune, dar daca melodia nu place publicului... nimeni nu o poate impune pe piata!

Si, de asemenea, sunt cazuri multe de artisti independenti (fara casa de discuri, fara manager, fara impresar) care au dat lovitura exclusiv datorita unei melodii extraordinare. De fapt, majoritatea artistilor asa pornesc in cariera: cu o melodie buna.

Aveti de gand sa scrieti si o alta carte care sa nu aiba legatura cu artistii?

"Hit Yourself - 100 de idei de la pasiune la mare lovitura" este prima carte din seria "100 de idei". Toate cartile din serie vor vorbi despre muzica si Internet, cele doua domenii pe care le indragesc si despre care scriu zilnic pe blogul personal, www.floringrozea.com.

Ati schimba ceva la cariera dvs? Din punct de vedere strategic?

Am facut multe greseli, ca oricine... Dar cred ca acele greseli fac parte din drumul ales si incerc sa nu mi le reprosez.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Florin Grozea succes muzica, #Florin Grozea carte succes muzica, #Hit Yourself Florin Grozea, #Florin Grozea Hi Q carte , #vedete romanesti