Dupa 20 de ani in lumea muzicala din Romania, a plecat in Spania sa studieze - Interviu cu Bitza

Marti, 30 Iunie 2015, ora 07:34
12661 citiri
Dupa 20 de ani in lumea muzicala din Romania, a plecat in Spania sa studieze - Interviu cu Bitza
Foto: Cat Music

Numele lui Bitza este aproape sinonim cu melodia "Vorbeste vinul" sau cu piese cu mesaj unic, dar dupa 20 de ani in peisajul muzical romanesc artistul se pregateste sa treaca la o alta etapa.

Bitza a plecat in Spania, unde a inceput sa invete limba spaniola, acesta fiind un prim pas in planul sau de a urma cursurile Facultatii Europene de Inginerie Audio.

"Cand am ajuns aici, nu stiam mai mult de zece cuvinte si, cum nu m-am uitat la telenovele, habar n-aveam ce se-ntampla in jurul meu", a declarat Bitza intr-un interviu Ziare.com.

Artistul a mai povestit ca nu mica i-a fost mirarea cand a fost recunoscut pe strazile Barcelonei.

Te-ai mutat in Spania pentru a studia la Facultatea Europeana de Inginerie Audio. Cum te-ai hotarat asupra acesteia?

M-am hotarat ca trebuie sa invat mai multe despre tehnica de studio. Cat despre Spania, mai ales Barcelona - unde voi studia -, cred ca acolo exista o foarte mare diversitate culturala si oameni pasionati de ceea ce fac. Cred, de asemenea, ca mediul creativ e foarte important si sunt sigur ca Barcelona este unul dintre cele mai potrivite orase unde sa faci muzica si, in general, arta.

Ai dat examen sau in ce a constat inscrierea?

La facultate nu exista cursuri in engleza, asa ca mai stau putin sa invat spaniola bine, inca nu am inceput facultatea.

Dupa 20 de ani de muzica, ce te-a determinat sa iei o astfel de decizie?

Exact, cei 20 de ani de muzica pe care nu reusesc sa ii fructific eficient, pentru ca imi lipsesc anumite skill-uri. Muzica mea, oricat de bine ar fi compusa, nu poate atinge potentialul maxim decat amenajata ulterior de un inginer audio, ori eu exact asta m-am hotarat sa studiez, ingineria audio, care este o stiinta separata de muzica.

Bitza, mesaj catre Ceausescu: Daca te ocupai de cizme si pantofi, poate ti-ar fi placut ce ti-a adus Mosu' in '89 Interviu

Cum te descurci cu limba spaniola?

Acum, bine. Cand am ajuns aici, nu stiam mai mult de zece cuvinte si, cum nu m-am uitat la telenovele, habar n-aveam ce se-ntampla in jurul meu. Totusi, spaniola nu mi s-a parut o limba dificila, insa mai grea de invatat fata de engleza. Sper pana la sfarsitul anului sa ating un nivel care sa imi permita sa studiez in spaniola.

Ai fost recunoscut pe strada in Spania?

Da, de mai multe ori decat as fi crezut. Sunt foarte multi romani in Spania si asta iti da un sentiment de familiaritate.

Ce ti-ai luat cu tine in Spania? La ce nu ai putut renunta?

Chitara, clapa si calculatorul pentru muzica. Din pacate, nu am putut sa-mi aduc prea multe carti, doar cateva, iar biblioteca romaneasca este foarte departe de zona in care stau eu. O sa mai aduc niste carti.

Esti pe piata muzicala de foarte multi ani. Cum s-a schimbat?

In principiu, in rau. E o discutie complicata, dar, foarte pe scurt, din cauza lipsei de profesionisti, atat din randul artistilor, cat si din randul managementului, calitatea a scazut dramatic. De vreo 4-5 ani, toata industria muzicala este pe o panta descendenta, care nu stiu cand se va opri.

Daca ai avea puterea, ce ai face sa dispara din peisajul muzical din Romania?

Artistii neoriginali.

Ai fi de acord sa fie interzis playback-ul pe scena?

Nu. Nu cred ca interzicerea unui lucru duce la disparitia lui si nu poti sa iei nimanui dreptul de a face playback - oricat de amuzant ar suna aceasta ultima afirmatie. Publicul ar trebui sa fie cel care respinge ideea de playback si sa ia atitudine fata de artistii care practica asta.

In fond, playbackul este o jignire la adresa oamenilor care vin sa te vada cum canti. Daca ar fi vrut sa iti auda vocea de pe banda, ar fi putut face asta si acasa, fara sa dea bani pe biletul de intrare.

Ai declarat la un moment dat ca refuzi multe colaborari care nu sunt pe placul tau. Ai avut parte de vreo reactie neplacuta in urma acestor refuzuri?

Niciodata. Refuzul meu a fost politicos si nu am lasat loc de interpretari. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Daca cineva ma impresioneaza muzical, nu am nicio problema legata de colaborare. Miss Mary e un exemplu in acest sens, nu o stiam personal, dar am ales sa facem o piesa impreuna pentru ca ea canta foarte bine (Cei doi au lansat impreuna piesa "Ma joc cu focul" - n.red.). Asta functioneaza la mine. Calitatea. Cand colaborarea vine de la vreo diva sau macho-man in cautare de credibilitate, normal ca ii refuz.

Cat la suta dintre artisti consideri ca fac parte din aceasta lume doar de dragul banilor?

Marea lor majoritate. Se poate vedea usor asta, dupa faptul ca ar canta orice, oricand, cu oricine.

Poti numi cati oameni care fac muzica din pasiune?

Sunt mai multi, dar pe mine m-au impresionat oameni ca Ombladon si Planet H.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Bitza Spania facultate, #Bitza Facultate Inginerie Audio, #Bitza pleaca Spania , #vedete romanesti