Dupa ce a ajuns in Guiness Book, o vedeta de la noi canta frumusetile Romaniei Interviu

Luni, 15 Iunie 2015, ora 08:37
7996 citiri
Dupa ce a ajuns in Guiness Book, o vedeta de la noi canta frumusetile Romaniei Interviu
Foto: Arhiva personala

Cantareata Alexandra Ungureanu a intrat in Cartea Recordurilor, impreuna cu un grup de 1.500 de copii de la 26 de scoli din Cluj, dupa ce impreuna au cantat un cover dupa o piesa celebra, "Cups", de pe coloana sonora a filmului "Pitch Perfect 2".

Artista este implicata in prezent si intr-un proiect ce cuprinde atat partea muzicala, cat si turismul, promovarea Romaniei. "Music in pROgress" inseamna un proiect pop-simfonic, prin intermediul caruia sunt popularizate zone din Romania cu un decor boem.

Muzica ce reprezinta "coloana sonora" pentru aceste imagini e reprezentata de coveruri ale unor celebre piese pop, cu influente electro sau dance, dar orchestrate diferit, intr-o nota simfonica.

Pana acum, dupa cum a declarat Alexandra Ungureanu pentru Ziare.com, s-a filmat la Baia Mare si Lacul Albastru. Intrebata ce loc din Romania nu l-ar recomanda unui turist strain, artista a mentionat ca tot ce tine de Dracula.

Ce inseamna practic Music in pROgress? De unde ideea unui astfel de proiect?

La inceputul anului trecut stateam la o cafea cu un prieten foarte bun, Sebastian Secan, dezvoltand noi idei de proiecte, si mi-a povestit despre Nora Denes, profesor de vioara, compozitor si orchestrator. Nora pregatea un concert pop-simfonic la Liceul de Arte din Baia Mare, alaturi de camerata Euroart. Playlistul continea reorchestrari pentru instrumente clasice ale unor piese celebre din repertoriul Pink Floyd, Queen pana la Rihanna, Take That, Adele.

M-am alaturat acestui proiect, cantand ca invitat in spectacol cateva piese, pe care, ulterior, le-am imprimat in aceasta formula, si pentru care am filmat videoclipuri semnate de foarte tanara regizoare Paula Onet. Este vorba de "Deja Vu" (Grasu XXL si Ami) si "Hey Brother" (Avicii) si urmeaza sa lansam in curand si varianta pop-simfonica pentru o piesa foarte apreciata de la inceputul carierei mele, "Lumea viseaza" (UNU').

Ce zone din tara au fost deja popularizate si care urmeaza?

Music in pROgress este un proiect muzical foarte fin, dar intr-adevar ne-am propus sa dezvoltam si o latura "turistica" a lui. Ne-am gandit sa filmam videoclipurile pentru aceste piese in zone foarte frumoase din tara, dar mai putin cunoscute.

Ceea ce am filmat pana acum s-a realizat in centrul istoric al orasului Baia Mare si intr-un loc minunat, intre Baia Mare si Baia Sprie, Lacul Albastru, o rezervatie naturala insuficient promovata.

Pentru a intari influenta zonei in felul in care s-a conturat muzical proiectul, l-am invitat pe Ioan Pop din Grupul Iza sa ni se alature pentru "Hey Brother", si amestecul de bluegrass american cu folclorul din Maramures mi se pare absolut savuros.

Proiectul s-a oprit deocamdata la cele trei productii, pentru ca, desi s-a lucrat mult pe prietenie si de dragul de a face lucruri speciale, si sunt multi oameni care s-au implicat cu talent si cu entuziasm, continuarea lui necesita fonduri. Am trimis prezentari catre institutii private, dar si de stat.

Marea mea bucurie este ca, la mai bine de un an de cand am inceput, Music in pROgress inca este descoperit si apreciat, ramane o productie consistenta si rafinata, si sper ca vom putea continua si cu partea de inregistrari. Mi-as dori insa si o punere a sa in scena in cadrul unui turneu.

Personal, daca un strain te-ar intreba ce sa nu viziteze in Romania, unde sa nu mearga, ce i-ai spune?

Sper sa nu ma intrebe niciunul asa ceva, pentru ca, evident, sunt totusi atatea locuri minunate de vazut. As sugera poate celor interesati si curiosi de mitul Dracula sa nu piarda vremea in niste directii fara consistenta, care vin doar sa imbrace artificial o legenda care n-are legatura cu Vlad Tepes, ci sa mearga in locurile intr-adevar incarcate de istorie si mai ales sa admire frumusetile naturale din tara noastra.

Despre muzica autohtona ce i-ai spune, el fiind complet strain de aceasta industrie?

Pai m-as promova pe mine mai ales (rade).

Alexandra Ungureanu: Un vis e sa stau pe scena alaturi de Shania Twain Interviu

Ce loc din Romania te emotioneaza pe tine cel mai tare? Care ti se pare cel mai boem, poetic?

Daca e vorba de emotii, trairile se activeaza atunci cand locurile se asociaza cu oamenii dragi din viata mea, si atunci, evident, vorbesc de locurile natale, Onestiul si imprejurimile, si de gradina bunicii mele, de unde imi revin crampeie ale unei copilarii fabuloase, cu multe flori si povesti de demult.

De ce tocmai pop-simfonic? Nu e tocmai un stil de muzica difuzat de radiourile din Romania...

Pai nici nu am gandit acest proiect strict legat de ce se promoveaza pe radio, dar e adevarat ca mi-am dorit sa facem valva in mediul online. Fusion-ul intre clasic si nou a mers foarte bine in muzica de afara si proiectul nostru a fost unul dintre primele de acest gen la noi.

Cu siguranta n-o sa auzim foarte curand piese de aceasta factura pe radiourile comerciale, dar cred ca un spectacol de aceasta factura poate umple sali, si mai ales cu public tanar.

De altfel, ce trebuie sa canti in Romania ca sa fii auzit pe radio?

Daca e vorba de muzica, din start acest "trebuie" nu imi starneste prea mare entuziasm (rade). Eu m-am aflat de ambele parti ale baricadei si continui sa aleg sa cant muzica pe care o simt si cu care cred ca pot transmite. Evident, in muzica dance trebuie sa fii atent la trenduri si sa ramai actual, ca sound, dar in rest prefer sa nu fac alegeri disperate in incercarea de a fi pe radio.

Ai intrat recent, impreuna cu un grup mare de copii, in Cartea Recordurilor. Cati copii au cantat cu tine la pahare pentru piesa "Cups"?

Recordul este al copiilor, dar si al profesorilor care au muncit sa-i indrume si sa-i motiveze in acest demers. Totul a pornit de la colaborarea cu copiii de la Transylvania College, pregatiti de minunata profesoara de muzica Claudia Eli si alaturi de care am filmat un videoclip regizat de Mihaela Andoni.

Si iata ca la un an de la aceasta filmare am participat la un eveniment demn de Cartea Recordurilor, alaturi de mai bine de 1.500 de copii din 26 de scoli din Cluj. A fost un eveniment foarte bine organizat si pe care l-am trait cu mari emotii alaturi de copii, dar la sfarsit a culminat cu o explozie de bucurie si mandrie pentru ce am realizat.

Cum v-a venit ideea stabilirii acestui record?

Ideea a pornit tot de la Claudia Eli, profesoara de muzica de la Transylvania College, si a fost pregatita impreuna cu Primaria Cluj in cadrul acestui eveniment care a deschis Zilele Clujului.

Daca ti-ai propune sa mai depasesti un record, oricare, care ar fi?

Un record personal, in crancena mea lupta cu timpul, zi de zi.

Iata piesa "Atat de usor", cea mai noua melodie a artistei, lansata in urma cu cateva zile, o colaborare cu Soundland:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alexandra Ungureanu Cartea Recordurilor, #Alexandra Ungureanu Music in progress, #Alexandra Ungureanu Atat de usor, #Alexandra Ungureanu pop simfonic, #Alexandra Ungureanu turism , #vedete romanesti