Fotograf de moda: cum sa pozezi un model nud si sa nu fie vulgar Interviu

Luni, 09 Iunie 2014, ora 13:29
9536 citiri
Fotograf de moda: cum sa pozezi un model nud si sa nu fie vulgar Interviu
Foto: Arhiva personala Anca Magurean

Fotografiile din reviste sunt impecabile. Daca reusesti sa treci peste imaginea modelului, ajungi, inevitabil, sa te intrebi cum arata fotograful sau fotografa.

Cum gandeste, de ce a avut o anume viziune, de ce modelul priveste spre stanga sus si nu in alta directie si, eventual, cate instantanee s-au facut pana la cel considerat reusit si asezat in revista.

Am stat de vorba cu Anca Magurean, fotograf de moda, care ne-a raspuns la cateva dintre aceste intrebari. Aceasta a explicat pentru Ziare.com si care este secretul ca un model nud sa nu para vulgar in fotografii, dar si care este, in opinia ei, apogeul carierei.

De vorba cu un fotograf profesionist despre vedeta de la noi care ar trebui sa pozeze mai rar - Interviu

Cum ajungi fotograf de moda? Cu ce se diferentiaza un astfel de fotograf de altii?

Cum vede Edward Aninaru, fotograful vedetelor, o sedinta foto cu Ponta, Udrea si Oprescu - Interviu

Din greseala! Glumesc. Ca in fiecare dintre domenii, se cere foarte multa munca, disciplina si perseverenta. Treaba cu multa munca ajunge sa sune a cliseu, dar nu e chiar asa.

Cel mai important e sa iti faci un portofoliu de lucrari care pune accentul atat pe abilitatile fotografice tehnice, dar care sa aiba si un punct de vedere unic, artistic.

Ca fotograf de moda, trebuie sa cunosti elementele tehnice ale fotografiei, dar si tendintele fotografice. Cuvantul cheie este "lucrul in echipa", deoarece ai colaborari foarte multe cu diferiti oameni, stilisti, make-up artisti, designeri.

E o idee preconceputa ca pe aceasta piata activeaza mai mult barbati? Care crezi ca e avantajul tau, ca femeie, in bransa? Exista unul?

Cine sunt acesti "barbati"?:). Nu cred ca e o idee preconceputa, e mai mult un fapt. Uitandu-ne in trecut, meseria de fotograf era una aproape exclusiv masculina. Si se intampla ca in domeniile de interes pentru femei sa exceleze mai mult barbatii (aproape paradoxal).

Totusi, ajungem intr-o perioada in care se ridica tot mai multe femei fotograf de moda, ceea ce e foarte imbucurator. Adica, este normal ca femeile sa se poata descurca si in fata, dar si in spatele aparatului, asa cum o demonstreaza si barbatii, nu? Incet, incet au trecut si ei din spatele aparatului in lumina blitului. E si asta o evolutie a domeniului.

Sa indraznim sa spunem ca femeile au spirit mai bun de organizare? Oricum, sigur au o placere mai mare in a planifica detalii, mai ales cand vine vorba de un shooting, si trebuie sa jonglezi cu modele, stilisti, make-up artisti, designeri, locuri, decoruri. Dar nici asa nu e o regula general valabila.

Totusi, cel mai mare plus pe care l-am experimentat a fost faptul ca fiind femeie, modelelor le-a fost mai usor sa se relaxeze in fata aparatului, probabil asta le inspira mai multa incredere si un oarecare confort.

Cat ai investit in aparatura?

Mai mult decat mi-as fi putut imagina, dar ajungi sa inveti ca e normal pentru calitatea muncii tale.

Cand stii ca ai ajuns sus in aceasta profesie? Care e momentul tau de varf de pana acum?

Cand te suna Vogue si le zici ca n-ai timp? Nu stiu, o sa va anunt. Cat despre momentele de varf, fiecare publicatie si expozitie am simtit ca m-au ridicat.

Care e apogeul la care visezi tu?

Imi setez pasi mici. Cu fiecare borna depasita, simt ca am atins ceva si astfel pot sa ma bucur mai mult.

Cum e aceasta piata in Romania? Sunteti multi? Cat de acerba e concurenta?

Un fotograf englez spunea in anii '70: "Intr-o lume plina de imagine este foarte greu sa faci o fotografie asupra careia privitorul sa staruiasca mai mult de o secunda cu privirea". Imaginati-va in 2014. Cat de "usor" poate sa fie?

Retributia este una care sa va tina motivati?

Cand te apuci de fotografiat, te apuci din placere. Dar repet, cand te suna Vogue si nu ai timp, probabil ca retributia te tine motivat.

Ce calitati sunt importante pentru a reusi sa fii un bun fotograf de moda? Ce trebuie sa vezi?

Normal, este necesara si o latura artistica, dar partea tehnica si exercitiul si constanta invatare reusesc sa cristalizeze esenta unui fotograf. Cum zicea Lenin? "Invatati, invatati, invatati!". Se aplica pentru multe din viata.

Cum ti-ai descrie fotografiile? Care e marca ta?

Cred ca sunt foarte subiectiva cand vine vorba de fotografiile mele. Ele ajung sa fie pagini dintr-un jurnal, deoarece fiecare in parte reda o stare de-a mea din momentul respectiv.

Crezi ca un bun fotograf de moda trebuie sa stie psihologie? Cat de mult conteaza conexiunea cu modelul?

Cred ca tine mai mult de latura intuitiva si receptiva a fotografului. Conexiunea cu modelul este foarte importanta, poti strica foarte usor un shooting daca nu stii sa stabilesti un raport cu modelul, dar tine mai mult de tine, ca persoana, si poate mai putin de studii in psihologie, sa ai acele "people skills" (abilitatea de a comunica - n.red.).

Care e secretul ca o fotografie in care modelul este sumar imbracat, aproape nud, sa nu fie vulgara?

Secretul este in a insinua mai mult decat a arata. Trebuie sa induci o idee.

Dintre vedetele de la noi, care crezi ca ar fi un subiect bun pentru o sedinta foto de moda?

Ana Ularu.

Cine, dintre personalitatile cunoscute, poate vedete, oameni de televiziune, are un chip sugestiv, care atrage un fotograf (nu neaparat de moda)?

Mai in gluma, mai in serios, l-as numi pe Rowan Atkinson. Daca nici el, atunci cine?

Sa lasi aparatul deoparte, sa te abtii sa fotografiezi, intr-un loc in care totul pare sa spuna o poveste este pentru tine ca si cum...

Ar ploua si n-as avea umbrela. Trist, dar manevrabil.

De unde acest microb? Nu trece cu nimic? Te-ai vedea facand altceva?

Eram in clasa a doua cand am fost intr-o excursie si mi-a dat mama un aparat cu 36 de pozitii, sa ii aduc poze de acolo. Cand a developat mama filmul, imagineaza-ti surpriza cand a vazut 36 de poze cu un urs printre gratii la gradina zoologica. Acelasi urs. Printre aceleasi gratii.

O perioada m-am lasat, pentru ca pozele mele cu ursul nu au primit aprecierea la care ma asteptam. Dupa ce am crescut, mi-am zis ca pot sa mai incerc.

Deocamdata nu ma vad facand altceva, dar nu ma dau in laturi de la provocari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Anca Magurean fotograf moda, #interviu Anca Magurean, #fotograf moda studii, #fotograf investitii aparate , #vedete romanesti