Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mihaela Cernea (Class): Acum, ca sa devii vedeta, iti trebuie si un mic scandal Interviu

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 08:26
6221 citiri
Mihaela Cernea (Class): Acum, ca sa devii vedeta, iti trebuie si un mic scandal Interviu
Foto: Facebook/Mihaela Cernea

Mihaela Cernea, membra a trupei Class de 20 de ani, sustine ca temperamentul si comportamentul unui om pot fi "citite" de prima oara cum deschide gura, chiar pentru a canta. Poti afla astfel "daca e finut, daca e golan, daca e timid, daca e tupeist".

Tot cantatul "tradeaza" si cate carti a citit, a declarat ea in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Mihaela Cernea cunoaste si reteta de a deveni celebru in ziua de azi, care presupune un mic scandal in viata personala sau sa te arunci in cap la piscina, aluzie la o emisiune de la Antena1, dar sustine ca a avut norocul sa-si permita sa nu se conformeze.

Class este una dintre cele mai longevive trupe romanesti. Cum iti explici asta? Care este secretul vostru?

Intr-adevar, anul acesta, in noiembrie, implinim 20 de ani de existenta de la primul nostru concert! Nu cred ca este un secret faptul ca am crescut impreuna, cu aceleasi gusturi in muzica, petrecand timp impreuna, poate cateodata mai mult decat cu familiile noastre... Toate astea ne-au legat! Si nu in ultimul rand pasiunea pentru muzica a devenit un fel de a exista!

Cine este publicul vostru? Muzica voastra ce-si doreste sa transmita?

Tot timpul am facut ce ne-a placut! Nu am mers niciodata dupa retete de un sezon, nu am respectat regulile showbiz-ului... Ne-am adunat in studio sau in sala de repetitii si am facut ce am simtit noi. Iar publicul nostru pentru asta ne-a iubit si a ramas langa noi in tot acest timp.

In ultima perioada, cand ritmul nostru de lansare a unui single a fost unul foarte lent, am primit mii de mesaje in care ne cereau piese noi, album de "best of", videoclipuri noi. Pot spune ca nu exista zi in care sa nu ne spuna cineva de pe strada ca vrea sa ne vada din nou cu piesa noua.

Asta cred ca inseamna publicul fidel la care orice artist vrea sa ajunga. Si vrem sa le multumim cu aceasta ocazie pentru toti acesti ani in care au fost langa noi.

Cum s-a schimbat piata muzicala romaneasca de la lansarea Class si pana in prezent?

Ooo... s-a schimbat foarte mult. Daca e sa ma uit inapoi, la inceputurile timide ale pietii muzicale, cand nu prea existau scene, instalatii de sunet performante... Cred ca la capitolul asta a crescut cel mai mult.

De asemenea, aparitia Internetului, YouTube-ului, am fost martori la tot acest proces... la disparitia vanzarilor de discuri usor, usor... Acum conteaza cate vizualizari pe YouTube ai, nu cate albume ai vandut. Iar succesul este dat nu de cati fani si concerte ai, ci de cat de des esti difuzat la radiourile comerciale. In mare, astea sunt schimbarile din ultima vreme... Dar talentul iese la suprafata, ca intotdeauna.

Cum este viata unui artist acum fata de atunci? E mai simplu sau dimpotriva?

Nu este mai simplu. In momentul asta, jumatate din valoarea unei piese e data de cat de bine stii sa te misti in promovarea ei. Online-ul joaca, de asemenea, un rol foarte important. Daca piesa e difuzata de pe un cont cu multi subscriberi, ai sanse sa fie auzita de cat mai multi ascultatori. Daca piesa e bine promovata pe TV, iarasi e un plus mare... Iti trebuie un PR bun, care sa stie sa faca meseria asta corect.

In rest... daca piesa e buna, ar trebui sa-si ia zborul si singura dupa ce e impinsa la inceput de o echipa buna.

Cu ani in urma, cand concurenta nu era asa mare, trupele aveau fanii lor adevarati si chiar existau vedete facute exclusiv din muzica, cu fan cluburi in toate orasele, care de abia asteptau noile albume.

Acum, ca sa devii vedeta, iti mai trebuie si un mic scandal din viata personala in spate sau pur si simplu foarte multa expunere TV: sa prezinti show-uri, sa te arunci in cap la piscina, sa dansezi in concursuri TV sau pur si simplu sa fii genul foarte extrovertit, care sa faca orice pentru o aparitie in presa. Doar cu muzica e destul de greu in zilele noastre sa mai ajungi cunoscut.

Vi s-a cerut sa schimbati ceva pentru a fi difuzati?

Da, ni s-a cerut... dar dupa cum am zis, am refuzat constant sa facem dupa cum zic altii... am compus numai ce am simtit si atunci cand am simtit.

Ce nu stie publicul despre eforturile de culise ale unui artist?

Publicul nu stie cata munca exista in spatele unor succese muzicale. De acasa se vede destul de usor si frumos si pare foarte accesibil oricui. Din cauza asta e si explozia asta de muzica pe piata... Dar meseria asta nu e facuta chiar pentru oricine...

Dupa atatia ani mi-am dat seama ca, in afara de o voce buna si o productie foarte buna in spate, unui artist de succes ii trebuie si acel "lipici" care e foarte greu de gasit... sa te "iubeasca" camera, cum se zice, sa te iubeasca lumea pur si simplu.

In ultimii trei ani, am facut parte din show-ul X Factor, fiind profesoara de canto pentru finalisti, impreuna cu Crina Mardare si Raluca Leoaca. Acolo am simtit cel mai bine cum e sa ai ceva special. Am intalnit concurenti cu voci fabuloase, care nu au avut nicio sansa in fata unuia cu calitati vocale mai slabe, dar cu acel "je ne sais quoi"... dublat, bineinteles, de multa munca.

Spuneai la un moment dat ca poti vedea si cate carti a citit cineva din felul in care canta. Poti detalia?

Da! Dar asta se vede in momentul cand orice om deschide gura sa spuna si cea mai simpla propozitie... si cum priveste, cum merge, cum se adreseaza oamenilor... Totul se vede... ce carti ai citit, ce filme ai vazut, ce prieteni ai. Cantatul te "da de gol" si mai usor... Eu pot sa citesc un om de la primele fraze muzicale. Daca e finut, daca e golan, daca e timid, daca e tupeist... ajunge doar sa fii putin atent.

Daca o asculti pe Pink, eram convinsa ca a crescut exact asa cum am citit mai tarziu despre ea... Daca le asculti interpretarea lui George Michael sau Sting, cred ca oricine poate sa-si dea seama ce personalitati interesante se ascund in spatele lor.

Poti sa ne spui cateva cuvinte despre un artist pe care nu il cunosti personal, doar din maniera sa de a canta?

Da, pot sa va povestesc despre Bryan Adams pe care am si avut placerea sa-l cunosc mai indeaproape, ceea ce mi-a confirmat exact ce impresie imi facusem inainte sa-l cunosc. Cand il ascultam, tot timpul aveam impresia ca este un om cu un extraordinar bun simt, sensibilitate, sarm.

Cand a venit in Bucuresti, cu ocazia unui concert, tatal meu, care era si organizatorul concertului, m-a rugat sa il iau si pe el impreuna cu trupa lui sa se distreze in oras cu mine si prietenii mei. Pot spune ca am fost impreuna la petreceri de rockeri, l-am dus sa manance prin "bombe" chinezesti, ca era vegetarian, prin toate cluburile din Bucuresti si nu a avut nici cea mai mica "fitza" de vedeta... doar cu gluga de la hanorac in cap. Atunci mi s-a confirmat exact ce banuiseam despre el ca artist.

Copiii tai ti-au mostenit talentul? Ce gen de muzica asculta?

Copiii mei sunt foarte "independenti" muzical... fiecare are stilul lui de muzica preferat. Leon care e in clasa a III-a la "Dinu Lipatti". E deschis spre mai multe genuri... la pian studiaza muzica clasica, care incepe usor sa-i intre sub piele - asta e un gen care odata intrat nu-ti mai iese toata viata. Cu profesorul lui de tobe studiaza in principal piese mai rock, dar invata sa bata si jazz, rock'n roll, samba, dance, pop, mai toate stilurile.

Preferatii lui momentan sunt Linkin Park, Rammstein, John Newman, Pharell, de altfel astia sunt artistii pe care-i studiaza si cu trupa lui, "Alarma"... Am uitat sa va spun care are trupa deja. Are deja mai multe concerte la activ, cel mai important fiind cel din deschiderea "Lala Band", de la Arenele Romane.

Leia face si ea pianul de un an de zile. Ea are doar cinci ani. Deocamdata este innebunita dupa cantaretii de la "Disney Channel".

Vitalitatea ta de pe scena si zambetul mereu prezent sunt de admirat. Ce sta in spatele lor? Cum reusesti sa le pastrezi?

Asta cu zambetul imi spune toata lumea ca e ceea ce ma defineste cel mai mult. Nu stiu ce sa zic exact, de unde mi se trage... Ii multumesc lui Dumnezeu si familiei mele pentru o viata fara prea multe griji... Tot timpul am fost o protejata; cand eram mica de parintii mei, iar acum de sotul meu.

El e "de vina" pentru relaxarea mea. Si cred ca grijile sunt cele care sa vad cel mai bine pe fata unui om. Asa ca... sfatul meu e sa nu puneti la suflet orice... Putina "nesimtire" nu strica niciodata.

Ce te face fericita?

Fericita ma face rasetul copiilor mei, atunci cand sotul meu se uita la mine cu iubire, o noapte cu dans pana dmineata, pe o plaja cu prietenii mei, succesul pe scena si calatoriile in locuri speciale.

Cand am luat legatura, erai la Sulina, in vacanta. De ce tocmai aceasta destinatie?

La Sulina avem o casa de vacanta, unde plecam de fiecare data cand gasim cateva zile libere. E locul meu de suflet. Ador plaja de acolo, pescuitul, curtea mea de acolo, gratarele pe care le facem cu prietenii si locurile descoperite de noi pe care le tinem secrete, bineinteles.

Cum esti tu, ca om?

Ca om, sunt o tipa calma, cu multa rabdare, imi place sa-i iau pe oameni asa cum sunt ei... si cu bune si cu rele... Am inteles demult ca nu exista oameni perfecti si sa nu incerc sa-i schimb dupa cum imi doresc eu.

Imi place sa-mi tin prietenii aproape, sa am grija de ce si doresc oamenii de langa mine... Imi place sa dorm mult, sa plec des in vacante, sa cant la pian... si in fiecare zi ma "hranesc" efectiv cu muzica.

Cum de nu apari in tabloide?

Hmmm... Nu cred ca sunt asa interesanta pentru tabloide... Am o viata normala, nu prea fac chestii de care ar putea fi interesate tabloidele... sau daca facem, raman intr-un cerc foarte intim de prieteni.

Unde va putem vedea in perioada urmatoare?

In perioada urmatoare plecam la Sibiu la un concert, suntem in plina promovare a noului single Class -"Brigada". Pe pagina noastra de Facebook Classoficial postam cam tot ce facem noi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mihaela Cernea interviu, #Mihaela Cernea Class, #Class Brigada Video, #Mihaela Cernea Class familie, #Mihaela Cernea Class copii , #vedete romanesti