Interviu Simona Amanar: Romanii isi schimba total comportamentul cand ies din tara

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 13:52
7140 citiri
Interviu Simona Amanar: Romanii isi schimba total comportamentul cand ies din tara
Foto: zodiac-travel.ro

Multipla campioana olimpica si mondiala Simona Amanar vorbeste in cadrul unui interviu despre vacantele petrecute cu familia, despre turismul romanesc si despre comportamentul romanilor din afara tarii.

Simona este o Balanta traditionalista, nascuta pe 7 octombrie, pentru care nu exista vacanta de vara fara plaja si vacanta de iarna fara schi. Familista desavarsita, Simona isi petrece concediile alaturi de cei dragi, dar si de familiile de care o leaga o sincera prietenie.

- Odata cu urarile de multa sanatate si "La multi ani", o sa te rugam sa ne povestesti cum ti-ai petrecut ziua de nastere si... ce cadouri ai primit.

- Pentru mine, momentul in care mai "imbatranesc" cu un an nu este ceva neaparat special. Este mai mult momentul in care, odata cu urarile primite telefonic sau "face to face", imi invit persoanele dragi la o masa intr-un anumit loc. Cadourile nu sunt o prioritate pentru mine, simpla urare a celor dragi si faptul ca se gandesc la mine reprezinta cel mai frumos lucru, atunci simt ca sunt iubita de familie, prieteni, colegi.

- Cu ce cadou te-a bucurat juniorul familiei, Alexandru Iosif?

- De fiecare data, sotul meu are grija sa-mi cumpere un buchet frumos de flori, iar Alexandru Iosif ii cere sotului sa cumpere si pentru el, pentru a-mi oferi mie, un trandafir. Aceste momente se repeta deja de cativa ani, de cand Alexandru a inteles ce inseamna sarbatorirea zilei de nastere a mamei sale. Pe de alta parte, tine mereu sa-mi precizeze ca in ziua de 7 octombrie a fost mult mai cuminte acasa sau la scoala si ca s-a zbatut sa obtina un calificativ de foarte bine la matematica sau limba romana, ceea ce ma face extrem de fericita. Bucuria si atentia lui inseamna cel mai frumos cadou pentru mine.

- Am rugamintea sa ne spui care este aniversarea de care-ti aduci aminte cu cea mai mare placere si din ce motiv?

- In fiecare an petrec cu familia si cu prietenii apropiati, fiecare zi de nastere reprezintand cea mai frumoasa zi din an pentru mine. Poate cea mai frumoasa zi de nastere petrecuta a fost in anul 2000, atunci cand, dupa succesul avut la Olimpiada de la Sydney, la implinirea celor 21 ani a participat si Cosmin, viitorul meu sot. Total neasteptat a aparut, complotand in acest sens cu colega si fina mea Lavinia Milosovici.

- Stiu ca nu vrei sa vorbim prea multe lucruri legate de vacanta... totusi, ce-i place "balantei" Simona Amanar Tabara sa faca in concediile sale?

- Imi place enorm de mult sa plec in concedii, mai ales ca si eu, dar si sotul meu avem un program foarte incarcat, iar o vacanta este mereu binemeritata. In acest sens, Cosmin are grija mereu sa aleaga o locatie in care sa ne simtim minunat. Vara, pe langa 1-2 saptamani petrecute cu mama si tatal meu, la Constanta, mergem cam 10 zile in concediu in strainatate, in general undeva la mare, mereu intr-o alta locatie, considerand ca avem foarte multe locuri si lucruri de vazut. Malta, Spania, Grecia, Croatia, Slovenia, Italia, Austria sunt doar cateva din locurile in care am petrecut clipe minunate de vacanta.

- Planuri pentru vacanta de iarna?

- In fiecare an, imediat dupa Craciun, plecam cu nasii nostri, familia Lazureanu, la schi, in Italia sau Austria, apoi in perioada vacantei lui Alexandru, de la sfarsitul lunii ianuarie, mai plecam o saptamana, tot la schi, in Austria, impreuna cu alte familii. La fel ca si in anii trecuti, nu vom face rabat nici in acest an.

- Stim ca ai un program destul de incarcat. Cum arata o zi din viata ta?

- O zi din viata Simonei Amanar este intr-adevar incarcata. Incepe ziua pregatind pachetelul cu mancare pentru scoala al lui Alexandru, apoi deplasarea la Universitate, unde am ore cu studentii, apoi diverse intalniri. La toate acestea se adauga si deplasari la Bucuresti sau in strainatate, eu fiind in prezent si vicepresedinte a Federatiei Romane de Gimnastica.

- Ca vicepresedinte a Federatiei Romane de Gimnastica, cum arata "fisa postului" si ce planuri de viitor ai, de pe aceasta pozitie?

- Incerc mereu sa ma implic pentru rezolvarea problemelor care imi revin, atributii stabilite de catre conducerea Federatiei, de la organizarea de concursuri interne la arbitraj, la pastrarea legaturii permanente cu centrele de gimnastica din Romania.

- Spuneai ca nu ratezi in niciun an o mica vacanta la Constanta, locul copilariei tale. Cum vezi tu litoralul romanesc din ultimii ani?

- Mergand an de an la Constanta, am observat schimbari ale litoralului romanesc. Totodata, iesind mult afara pot face o comparatie cu ce este in afara granitelor tarii, si pot afirma cu mana pe inima ca noi, romanii, nu stim deloc sa pretuim tara pe care ne-a dat-o Dumnezeu.

Problema majora este a romanilor, ne comportam intr-un mod in interiorul tarii, iar imediat ce iesim afara ne schimbam comportamentul total, respectand legea si obiceiurile locurilor respective. Aici, in schimb, depasim de cele mai multe ori limitele bunului simt, in primul rand in comportament. Pe de alta parte, nu trebuie sa dramatizam situatia, cu un marketing bun putem atrage mai multi turisti, potential exista.

Trebuie marita gama de servicii, trebuie sa pornim cateva circuite turistice, pentru ca avem ce arata lumii. Trebuie sa ne apucam de treaba, sa lasam mica ciupeala la o parte si sa facem in asa fel incat cei care vin sa ne viziteze sa se simta ca acasa. Avem un model la Croatia si Slovenia in acest sens, sunt tari care nu au primit de la Dumnezeu, exceptand marea si muntele, mai nimic, dar care stiu sa vanda si sa ingrijeasca ce au. In Croatia, spre exemplu, serviciile sunt extraordinare, iar modul cum stiu sa isi trateze turistii este un exemplu de urmat. Niciunde nu am fost mai apreciata ca acolo.

M-am simtit extraordinar vazand oameni care nu stiau mare lucru despre gimnastica dar care, afland cine sunt, nu stiau cum si ce sa imi ofere pentru a ma simti minunat. Din pacate, in Romania nu intalnesti asa ceva, lucru care ma doare foarte mult...

- Ca tot aminteam de Constanta, te rugam sa ne povestesti o intamplare frumoasa din copilaria ta

- Nu stiu momente extraordinare din copilaria mea, desi am avut o copilarie frumoasa traita alaturi de fratele meu in casa parintilor. Stiu insa ca m-am simtit minunat la Constanta, alaturi de familie, de prieteni, colegii de scoala sau de sala. Programul meu era putin diferit de al altor copii care isi petreceau timpul pe "maidan", timp in care eu eram in sala de gimnastica.

- Din amintirile tale legate de calatorii sau vacante, ce intamplare hazlie iti trece acum prin minte?

- Cea mai hazlie este probabil cea petrecuta cu Andreea Raducan intr-un aeroport, atunci cand am asezat multele bagaje pe un carucior aflat in incinta aeroportului. Intr-un moment de neatentie am scapat caruciorul exact pe directia unei fereastre din sala de asteptare si asteptam cu infrigurare momentul in care acesta va lovi geamul! Ne gandeam deja la cati bani vom fi nevoite sa lasam acolo pentru paguba facuta! Din fericire nu s-a intamplat nimic, iar acum putem rade cu pofta de cele intamplate acolo.

Alte momente frumoase sunt cele petrecute cu familia Maleta, cand aproape de fiecare data camera acestora la hotelul la care vom sta nu este pregatita si ei primesc mereu cate un apartament sau penthouse cu toate serviciile presupuse! Mi-e drag sa merg cu ei in vacante!

- Care este sportul tau preferat, exceptand gimnastica?

- Ar putea fi altul decat fotbalul, tinand cont de faptul ca sotul si fiul meu sunt doua fiinte disperate efectiv dupa acest fenomen? Alexandru, la cei 8 ani ai sai, a vizionat toate meciurile de la Campionatul Mondial din Africa de Sud, atat in direct cat si in reluare. Mai nou, face parte si dintr-o grupa a clubului de fotbal Poli Timisoara. Alt sport frumos, care imi place, este tenisul. Alexandru practica tenisul de la varsta de 4 ani, am considerat ca e bine pentru el sa practice multa miscare. Inotul si patinajul sunt alte doua sporturi care imi plac.

- Dar al sotului tau, Cosmin?

- Sotul meu reprezinta o enciclopedie sportiva si credeti-ma, chiar daca este avocat, este greu pentru un jurnalist sportiv sa-i tina piept la bagajul de informatii sportive pe care il are! Si nu spun asta pentru ca e sotul meu, dar efectiv nu exista sport despre care sa nu cunoasca amanunte! Este un mare fan al sportului in general si al sportului romanesc in special. Dar si pentru el primeaza fotbalul, tenisul si automobilismul! Dar asta ramane intre noi.

- Daca ar trebui sa dai un singur sfat legat de viata, care ar fi acela?

- Nu-mi prea place sa dau sfaturi, insa as spune ca fiecare sa faca ce e mai bine pentru el, sa duca o viata decenta si corecta, sa nu fie invidios, sa-si doreasca mereu sa faca tot mai mult - rezultatele vor aparea cu siguranta. Si mereu sa se uite in jur, sa stie sa-si ceara iertare atunci cand greseste, sa fie persoane demne!

- Daca n-ar fi fost gimnastica, ce-ar fi fost?

- Nu stiu. Probabil ca gimnastica! Nu ma vad acum facand altceva. Va dati seama, de la cinci ani am practicat gimnastica si va dau acest interviu datorita acestui sport! Datorita muncii mele sunt apreciata in tara si in strainatate, sunt cunoscuta, am avut succese mari, motiv pentru care nu exista un alt raspuns decat gimnastica!

Agentia Zodiac Travel

www.zodiac-travel.ro

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Interviu Simona Amanar, #Simona Amanar gimnastica , #vedete romanesti