Maria Dinulescu: Imi place sa am demnitate ca om si femeie. Ma doare sa vad ca tara mea poate fi denigrata Interviu

Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:23
9307 citiri
Maria Dinulescu: Imi place sa am demnitate ca om si femeie. Ma doare sa vad ca tara mea poate fi denigrata Interviu
Foto: Maria Dinulescu/Arhiva personala

Pe actrita Maria Dinulescu o stim din filme precum "Poveste de la scara C", "California Dreamin'", "Pescuit sportiv" sau "Trafic", care a castigat Palme d'Or-ul la Cannes. Lista e insa cu mult mai lunga, atat a filmelor in care a jucat, cat si a premiilor castigate.

Am vrut sa o cunoastem pe femeia din spatele acestor roluri, care de ceva vreme imparte traiul intre SUA si Romania. Cea care inainte de castingul unui videoclip de-al trupei Depeche Mode a baut o bere, cea care considera ca nu are vreun motiv intemeiat sa aduca pe lume un copil, cea care crede ca "Bucurestiul este ca un tanar intelectual din Estul Europei, iar Los Angeles-ul o fata puternica, curioasa, curajoasa si responsabila".

Spre deosebire de cei ce vad in SUA taramul fagaduintei, Maria Dinulescu se declara ingrijorata de directia in care merge societatea, de felul in care "importam fara sa realizam care sunt schimbarile pe perioade lungi".

Omul Maria Dinulescu picteaza fara talent, doar pentru a-si aminti emotii, dupa cum a declarat pentru Ziare.com, si are preocupari deloc intalnite printre vedetele de la noi, cum ar fi un master in cultura si teatru japonez.

De care dintre rolurile facute esti cel mai mandra? Care te-a pus la incercare cel mai mult?

Nu stiu daca sunt mandra de vreunul. Ma bucur cand filmele in care joc sunt apreciate si au o viata a lor. Este o echipa intreaga care traieste de pe urma acestei glorii.

Privind obiectiv la ce ai realizat pana acum, esti multumita?

Cred ca am avut foarte multe sanse carora le-am facut fata foarte bine. Pana acum am inteles ca ceea ce faci cu foarte multa usurinta este de fapt talentul tau. Am fost norocoasa. De la inceput s-au asezat stelele, iar acum maturitatea ma ajuta sa fac alegerile care ma vor implini.

Maria Dinulescu, cea mai buna actrita la un festival din Statele Unite

Cum te vezi la 40 de ani? Povesteste-ne putin despre viata ta de atunci, profesional si personal.

Mi-ar placea sa calatoresc foarte mult, sa am libertatea si curajul de acum, sa am si mai multa intelepciune si caldura, sa nu moara foarte multi dintre cei pe care ii admir si iubesc, sa fiu sanatoasa la minte si la trup.

Cum ai ajuns sa apari in videoclipul pentru piesa "Peace", de la Depeche Mode?

M-am imbracat in soldat, am fumat si baut o bere si m-am prezentat la casting.

Daca ar fi sa compari Bucurestiul cu Los Angeles-ul, ce ai spune despre fiecare in parte?

Bucurestiul este ca un tanar intelectual din Estul Europei, iar Los Angeles-ul ca o fata puternica, curioasa, curajoasa si responsabila.

Ce nu intelege americanul cand ajunge in Romania si ce nu intelege romanul in SUA?

Banuiesc ca fiecare in parte foloseste foarte mult cuvantul "diferit". Cred ca este mai greu sa te acomodezi unei societati in care se foloseste zilnic cuvantul "nu", decat unei societati in care se folosesc cuvinte incurajatoare. Probabil ca fiecare face eforturi sa comunice si sa se adapteze.

Pe tine, personal, ce te-a frapat, ce te intriga?

Ma ingrijoreaza unde merge societatea. Cum importam fara sa realizam care sunt schimbarile pe perioade lungi. Lipsa de umanitate m-a frapat cel mai tare.

Cum ai descrie americanii in cateva cuvinte?

Am locuit numai in Los Angeles si pot sa vorbesc numai despre americanii pe care i-am intalnit acolo. Sunt niste oameni foarte norocosi, expusi unei societati civilizate, puternice, vii. Au un ritm foarte diferit de intelegere si de atasament.

Ce-am avea de invatat de la ei? Ei ar avea ce sa invete de la noi?

Pasiunea si generozitatea sunt marile diferente. La noi sunt evidente, in Los Angeles o persoana trebuie sa treaca multe teste pana cand poate invata, la nivel personal, mai multe despre cealalta persoana. In cultura lor lucrurile au sens. Nu este de ajutor sa compari, pentru ca avem istorii si nevoi total diferite.

Ai un master in cultura si teatru japonez. De unde aceasta fascinatie?

Imi place sa fiu curioasa si sa invat cat mai diferit. Japonia pare sa fie calma si profunda. Ma inspira respectul lor pentru natura si simplitate.

Esti o aparitie cameleonica. E ceva ce nu ai accepta sa faci pentru un rol?

Imi place sa am demnitate ca om si femeie. Ma doare sa vad ca tara mea poate fi denigrata in anumite filme, nu imi place sa experimentez lucruri care mi-ar putea deschide canale care sa ma duca pe directii bolnavicioase.

Tin mult la felul in care aleg sa imi experimentez viata si ce inseamna realitatea generala. Filmele sunt frumoase, iar a fi creativ pe platou este exraordinar, dar imi place sa fiu responsabila si in viata reala.

Un copil, pentru tine, in acest moment ar fi...

Voi adopta sau ma voi casatori cu un barbat care are copii. Sunt suficiente suflete care au nevoie de atentie si ajutor. Nu am nici un motiv serios ca sa aduc pe cineva pe lume.

Ai vreun regret?

Nu regret nimic. Sunt fericita cu mine, cu familia mea, cu ceea ce invat zilnic si directia pe care ma mentin. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru cate sanse mi-a oferit!

Te vezi facand altceva in afara de film?

Am un proiect important pe care tocmai l-am inceput. Dupa foarte mult timp de gandire am ales ce cred ca imi va da mai multa semnificatie in aceasta viata.

Ce i-ai spune unei tinere din Romania care isi doreste sa apuce calea Hollywood-ului? Ce-ar trebui sa stie?

Voi fi in Romania pentru urmatoarele luni, asa ca voi organiza cursuri de actorie care vor avea exact acest subiect. Deci aceasta tanara sa vina sa asculte, sa inteleaga si apoi sa incerce.

Dezinvoltura pe care o afisezi pe micul sau marele ecran e un dat sau e studiata si invatata?

Este felul meu de a descoperi viata. Imi place sa fiu curioasa si prezenta.

Care este cel mai nedrept lucru care s-a spus/scris despre tine?

Nu citesc presa mondena, iar televizor nu am in casa de foarte multi ani. Nu am in jurul meu oameni care sa imi spuna ce cred unii si altii despre mine, iar timpul mi-l organizez foarte eficient. Deci nu sunt preocupata de ce ar putea fi scos din context sau de cei carora le place sa aiba o intelegere superficiala.

Cand vrei sa fii o anonima, departe de tot, unde mergi si ce faci?

In Romania imi place sa locuiesc la casa mea de la munte, unde sunt inconjurata doar de pasari, greieri si stele care se vad foarte aproape. In Bucuresti, vin pentru intalniri numai cateva zile pe saptamana.

Stiu ca pictezi. La ce nivel? Ai studiat aceasta arta?

Nu am talent. Este numai o necesitate de a imi aminti emotii.

Te poti descrie in cinci cuvinte?

Sunt asemenea cu toti ceilalti oameni. Imi place sa descopar si sa ma simt vie. Incerc sa ma ajut sa am o viata sanatoasa si sa ofer celor din jurul meu ce e mai bun in mine.

La ce lucrezi in prezent? Unde te putem vedea?

Pentru moment tocmai m-am intors de la Cannes unde filmul nostru "Stepping Out" a avut premiera la sectiunea Short Film Corner. Inainte de a pleca din Los Angeles am terminat alte doua scurt metraje si probabil ca spre final de toamna ma voi intoarce sa filmez un lung metraj. Am niste promisuni pentru filmari in Turcia si Egipt. Imi e dor sa lucrez si cu regizori tineri romani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Maria Dinulescu SUA, #Maria Dinulescu copii, #Maria Dinulescu filme, #Maria Dinulescu premii, #Maria Dinulescu actrita , #vedete romanesti