Cum a tranșat judecătorul conflictul dintre o bloggeriță de modă celebră și firma de extensii pentru păr. Miza disputei: o pagină de internet

Luni, 16 August 2021, ora 03:16
5704 citiri
Cum a tranșat judecătorul conflictul dintre o bloggeriță de modă celebră și firma de extensii pentru păr. Miza disputei: o pagină de internet
Alina Ceușan se judecă cu o firmă de extensii de păr pentru domeniul de internet alinaceusan.ro FOTO Facebook/Alina Ceusan

Alina Tișa, fostă Ceușan, o bloggeriță cu sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale, se judecă de opt ani cu o firmă de extensii de păr care a deschis o pagină de internet cu numele său: alinaceusan.ro.

O primă sentință în acest dosar a fost pronunțată în aprilie. Între timp, dosarul a ajuns în apel, la tribunal.

Alina Ceușan, devenită între timp Tișa, o bloggeriță cunoscută în lumea modei, a dat în judecată încă din anul 2013 o firmă de extensii de păr, reclamând faptul că firma care vinde extensii de păr a deschis o pagină de internet cu numele său: alinaceusan.ro.

Astfel, bloggerița, care și-a deschis pagina alinaceusan.net, le-a cerut judecătorilor să oblige firma care i-a „furat” numele „să înceteze folosința numelui de domeniu www.alinaceusan.ro”.

De asemenea, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București „să transfere domeniul înregistrat sub numele http://www.alinaceusan.ro către reclamantă”. În proces, Alina Ceușan a reclamat că, în luna octombrie 2010, pe internet a apărut adresa http://www.alinaceusan.ro, un nume de domeniu de internet identic cu numele său, „fiind împiedicată să deschidă o pagină de internet sub acest nume în spațiul de internet corespunzător României”.

Apărarea firmei

În proces, ICI s-a apărat arătând că „la înregistrarea numelui de domeniu indicat au fost respectate dispozițiile regulamentului de înregistrare, domeniul în cauză fiind acordat primului solicitant, întrucât era imposibilă verificarea inițială a tuturor persoanelor care solicitau rezervări de domenii”.

La rândul său, Human Health Management (fostă Human Hair), firma care a rezervat domeniul, s-a apărat arătând că „desfășoară activitatea de comercializare a extensiilor de păr uman încă din anul 2009 și a achiziționat domeniul indicat în cerere la data de 10.10.2012, în scopul optimizării afacerii, justificat fiind din punct de vedere al oportunității de marketing”.

De asemenea, firma a arătat că faptul că domeniul poartă numele bloggeriței „reprezintă o simplă coincidență, neavând legătură cu activitatea societății pârâtei, fiind lipsită de interes, deoarece nu a generat trafic pe internet pârâtei, oferindu-i numai 3 vizitatori direcționați din domeniul alinaceusan.ro în pagina web a pârâtei, respectiv www.extensii.eu”.

Decizia judecătorului

După ce dosarul s-a plimbat între mai multe instanțe, ajungând inclusive la Înalta Curte, Judecătoria Târgu-Mureș i-a dat dreptate bloggeriței.

„Apărarea pârâtei, în sensul că ”alinaceușan” sau ”alina ceusan”, termeni frecvent căutați pe Google, reprezintă o înșiruire de caractere fără sens, și că motivul care a determinat-o să opteze pentru acest nume de domeniu în scopul ”optimizării afacerii”, constă tocmai în această frecvență, nu poate fi primită.

Deși, prin această apărare pârâta încearcă să sugereze lipsa vinovăției în săvârșirea faptei ilicite, nu se poate trece cu vederea nici faptul că este o societate de naționalitate română, cu obiect de activitate în domeniul industriei fashion/de cosmetice, în cadrul căreia ”activează” și reclamanta, în calitate de blogger/promoter de imagine.

Ca atare, pârâta avea cunoștință la momentul alegerii numelui de domeniu respectiv, despre notorietatea reclamantei, despre faptul că aceasta promova produse similare activității sale, ideea unei pure coincidențe fiind cu totul exclusă”, se arată în sentința Judecătoriei Târgu-Mureș.

Judecătorul a mai arătat că intenția firmei de extensii de păr „a fost de a asocia numele reclamantei cu produsele sale, astfel încât utilizatorul de internet care accesa site-ul www.alinaceusan.ro, era direcționat automat pe pagina xtensii.ro”.

„În acest context, instanța reține că această conduită a pârâtei nu reprezintă, în esență, decât o modalitate de a capta într-un mod neloial, atenția publicului și de a-și crea reclamă în rândul unui public țintă, cu folosirea nelegitimă a numelui reclamantei, în lipsa consimțământului acesteia”, a mai arătat Judecătoria Târgu-Mureș în sentința care obligă firma de extensii de păr „să înceteze folosința numelui de domeniu www.alinaceusan.ro”.

Sentința nu este definitivă, dosarul ajungând pe rolul Tribunalului Mureș pentru judecarea apelului.

Eveniment Quarterly Report

Starbucks, dată în judecată de doi clienți. Ingredientul lipsă în limonada care a dus la un imens scandal în SUA
Starbucks, dată în judecată de doi clienți. Ingredientul lipsă în limonada care a dus la un imens scandal în SUA
Lanțul de cafenele Starbucks este implicat într-un scandal în Statele Unite după ce mai mulți clienți au fost nemulțumiți de faptul că în limonada de mango nu au găsit fructe de mango....
Cum s-a apărat la CNCD afaceristul care l-a numit pe Dominic Fritz „lepră de pui nazist”: „Pe mama a făcut-o pui nazist. Pe mine, doar lepră”
Cum s-a apărat la CNCD afaceristul care l-a numit pe Dominic Fritz „lepră de pui nazist”: „Pe mama a făcut-o pui nazist. Pe mine, doar lepră”
Omul de afaceri timișorean Dan Dinu, reclamat la CNCD după ce l-a numit pe primarul Timișoarei Dominic Fritz „lepră de pui nazist” s-ar fi apărat la CNCD prin faptul că a numit-o „pui...
#alina ceusan, #bloggeri, #proces, #extensii de par, #proces alina ceusan , #vedete romanesti