Raul Gheba, concurent la Romanii au talent: Sunt singurul comediant sasait si un pic peltic Interviu

Joi, 15 Mai 2014, ora 08:10
5666 citiri
Raul Gheba, concurent la Romanii au talent: Sunt singurul comediant sasait si un pic peltic Interviu
Foto: Facebook/Raul Gheba

Raul Gheba este unul dintre concurentii care lupta pentru titlul de "Cel mai talentat roman", vineri seara, la Pro TV. Recunoaste deschis ca cel mai teama ii este, din juriul de la "Romanii au talent", de Andra.

Tanarul din Tulcea, absolvent de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea Bucuresti, specializarea publicitate, admite ca parintii sunt ingrijorati "la modul serios" de aceasta "non-ocupatie" de a tine spectacole de stand up.

Meseria ii ofera si satisfactii, cum ar fi cazul unui spectator care a venit sa-i ofere bani la sfarsitul show-ului, chiar daca platise bilet, dar si momente tensionate. Linistea publicului e cel mai mare dusman pentru el, a declarat Raul Gheba pentru Ziare.com.

Practic, cu ce te ocupi? Traiesti doar din stand up?

Ma ocup cu umor, pe toate media posibile. Pe print scriu la Catavencii si Vice, in online lucrez la Sector 7, unde am si co-creat emisiunea #nimicnou, prezentata de Teo. Dar principala sursa de venit ramane stand up-ul.

Ce studii ai? Care e meseria de baza?

Am facut Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea Bucuresti, specializarea publicitate. Deci sunt, practic, somer de meserie.

Parintii tai ce spun despre ceea ce faci? Ce le povestesc cunoscutilor despre ocupatia ta?

Desi sunt mult mai ok in ultima vreme, parintii mei sunt in continuare ingrijorati la modul serios de aceasta non-ocupatie. Cred ca pana sa apar la Romanii au talent le era foarte greu sa explice prietenilor ce face copilul lor, dar de acum au un clip de Youtube, la indemana, cu care sa demonstreze.

Cate spectacole ai pe saptamana?

In fiecare saptamana am cam minimum 2 spectacole, de obicei in Capitala, dar am avut si saptamani cu 13 show-uri. Variaza mult in functie de perioada anului, de vremea de afara, daca e vreun meci important la televizor etc.

Te poti considera norocos, dupa un spectacol, daca...

Daca publicul a simtit ca a meritat din plin sa dea 25 de lei pe bilet. Am facut odata un show in Buftea si un spectator beat a venit dupa spectacol la mine si mi-a dat inca 100 de ron, in bancnote de 10 lei. L-am refuzat, evident, ca nu voiam sa ma simt ca un lautar, dar mi-a placut idea ca spectatorul simtea ca merit mai mult.

Ti s-a intamplat sa fii fluierat? Care a fost cea mai ciudata reactie la un show de-al tau?

Sincer sa fiu, nu tin minte sa fi fost fluierat, dar eea mai nasoala reactie pe care poti sa o ai este linistea. Linistea in care iti auzi rasuflarea in boxe. Si, in momentul ala, cauti o privire pe care sa te sprijini, dar toti din sala pleaca capul in jos, de jena. Din fericire, n-am mai patit de vreo 4 ani chestia asta.

Ca sa poti ajunge sa activezi in stand up, de ce ai nevoie? Cum trebuie sa NU fii?

Talentul ajuta enorm. Eu, unul, nu ma consider deosebit de talentat, dar am din plin din al doilea cel mai important lucru in stand up: perseverenta. Capacitatea de a nu te lasa batut dupa un show mai slab si cautarea continua de a-ti imbunatati setul de glume si modul in care le livrezi.

Cel mai bun mod de a invata sa faci stand up e sa faci stand up. Ce e de evitat pentru un comediant de stand up e artificialitatea. Sunt si la noi comedianti care folosesc un limbaj nenatural, de plastic, si publicul ii miroase ca nu sunt autentici.

O carte de comedie spune foarte frumos ca toata comedia e adevar si durere. Trebuie sa nu-ti lipseasca nici una ca sa fii cu adevarat bun.

Cat mizezi pe prezenta scenica in numerele tale? Cat investesti in haine?

Pentru ca nu am un talent deosebit la actorie, actul meu se axeaza mai putin pe prezenta scenica si mai mult pe observatie si evidentierea ridicolului cotidian.

Nu cred ca mi-am cumparat niciodata o haina pentru scena si nici nu prea stiu de comedianti care sa faca asa ceva. Poate doar Doru Octavian Dumitru, cu sacourile lui cu ananasi pe ele.

De cate ori ai vazut serialul Seinfeld?

N-am vazut Seinfeld decat de maximum 2 ori, dar nici nu l-as considera un reper sau o inspiratie majora. Mi-a placut la nebunie, nu zic, dar sunt multi alti comedianti care m-au influentat mult mai mult decat Seinfeld.

In schimb, ma uit momentan la Louie, un serial realizat integral de Louis CK, cel mai bun comediant al momentului. Vi-l recomand, e incredibil de amuzant si trist in acelasi timp.

De unde a pornit pasiunea aceasta?

Mi-a placut intotdeauna sa binedispun oamenii. Mi-a placut si stand up-ul. Si la un moment dat cele doua s-au intalnit.

Cu cine ti-ar placea sa faci un duo pe scena? Fie si din afara tarii

Nu prea exista conceptul de duo in stand up, dar mi-ar placea sa-i fac un oppening act lui Jim Gaffigan, pe care o sa-l si vad live saptamana viitoare la Amsterdam. Trebuia sa ma laud!

Tulcea, locul din care provii, iti ofera subiecte?

Bineinteles. Viata in orase de provincie e o sursa nemaipomenita de material, pentru ca acolo (spre deosebire de Bucuresti, unde lumea are mentalitatea ceva mai relaxata) toate cutumele, toate conventiile sociale, toata ritualica fara sens a interactiunilor de zi cu zi e respectata mult mai strict. E mult mai simplu sa vezi ridicolul daca faci parte din el.

Ce zona a tarii e cea mai darnica in acest sens?

Moldova, bineinteles. Daca n-as considera ca e un subiect deja trecut, as putea sa fac o ora de material despre moldoveni.

Care sunt cele mai gustate glume, din experienta ta, din ce categorie?

Aici n-am un raspuns original, dar o sa-l citez pe Sergiu Floroaia, care zice nemaipomenit de bine: "De multe ori am fost intrebat de diversi care e subiectul care prinde cel mai bine la stand-up. In general, asteptand ca eu sa raspund 'sexul'. Ei bine, nu-i asa! Pentru ca glumele despre sex ofenseaza pudicii (si-s multi), iar glumele despre grasi ofenseaza grasii, glumele despre femei ofenseaza femeile si asa mai departe.

Cu o singura exceptie: glumele despre prosti. Pentru ca daca faci o gluma despre prosti, nimeni nu va crede ca e vorba si despre el. Cred ca asta este raspunsul...!".

Care e marca ta? Se poate spune ca ai una?

Nu stiu daca e o marca de bine, dar cred ca sunt singurul comediant sasait si un pic peltic.

Ok, sa zicem ca esuezi in stand up, desi nu-ti dorim asta. Ce faci, ai vreun plan B?

Nu ma ingrijoreaza deloc gandul asta, pentru ca stand up-ul nu a fost niciodata parte din plan, doar a aparut de nicaieri in viata mea si am ramas cu el. Oricum, daca nu merge, o sa ma reintorc la a scrie in publicitate, televiziune, jurnalism sau unde m-or primi.

S-a intamplat ca talentul tau sa te scoata din situatii imposibile? Da-ne un exemplu in acest sens

Era sa scap de o amenda de circulatie saptamana trecuta. Dupa ce am achitat-o, un coleg de-al politistului care mi-a dat amenda a iesit din masina si i-a zis partenerului sau pe un ton foarte revoltat: 'Pai, tu ii dai amenda lu' domnul Raul, ba? Nu l-ai recunoscut?

Pretuiesc femeile umorul la barbati cand e vorba sa aleaga pe termen lung sau de obicei castiga alta calitate?

Sa fiu sincer, cred ca e un pic cam vrajeala povestea asta cu femeile care apreciaza umorul la un barbat. Sigur, orice femeie vrea un barbat care sa o faca sa rada, dar asta n-are de a face cu umorul, are de a face cu a o pune pe ea in zona ei de confort. Ceea ce spun femeile cand zic ca vor un barbat cu simtul umorului e ca vor un barbat istet, care sa se descurce cu lejeritate in orice situatie.

Care este principala provocare de la Romanii au talent? Ti-e frica de vreunul dintre jurati?

Provocarea mea pentru Romanii au Talent e sa fac materialul meu amuzant si usor de digerat pentru publicul larg, fara sa pierd din nuanta si gandul din spatele glumei. Sincer sa fiu, cel mai frica imi e de Andra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Raul GHeba Romanii au talent, #Raul Gheba comediant, #Raul Gheba stand up, #Raul Gheba interviu , #vedete romanesti