Zoli Toth, despre Ora Pamantului si protejarea mediului - Interviu

Sambata, 31 Martie 2012, ora 12:12
2314 citiri
Zoli Toth, despre Ora Pamantului si protejarea mediului - Interviu
Foto: Arhiva

Romania stinge lumina sambata seara in cadrul evenimentului Ora Pamantului ce presupune oprirea curentului timp de o ora in dorinta de a ajuta planeta.

Ziare.com a stat de vorba despre acest subiect cu Zoli Toth, memebru al trupei Sistem si ambasador Earth Hour in Romania, ambasador "Let's Do It, Romania!" si ambasador al voluntariatului in Romania.

Zoli Toth se numara printre cei mai cunoscuti iubitori ai mediului si s-a implicat in foarte multe proiecte. Sustine cu tarie importanta ecologismului si incearca sa ii educe pe cei din jur in acest sens.

Am discutat cu el despre cum am putea sa educam copiii in acest sens, dar si despre care sunt cele mai mari surse de poluare din tara noastra.

Stiu romanii despre Ora Pamantului?

Evenimentul a ajuns in 2012 la a patra editie in Romania si sunt convins ca macar tinerii cu studii medii si superioare stiu de acest eveniment. Ora Pamantului (Earth Hour) a devenit din ce in ce mai cunoscuta pe masura ce a crescut si implicarea oraselor si a autoritatilor locale, dar si a publicului.

Ce ati schimba in acest sens daca ati putea?

Ora Pamantului vrea sa atraga atentia tuturor, persoane fizice, juridice, institutii de stat sau private, asupra risipei energiei electrice. Mesajul este foarte simplu, usor de pus in aplicare si WWF organizeaza foarte bine evenimentul. Deci, nu as schimba nimic.

Zoli de la Sistem se apuca de muzica populara?

Ce actiuni aveti in aceasta perioada in tara?

In aceasta editie a fost aleasa si capitala Earth Hour. In urma unei analize a oraselor inscrise in competitia organizata de WWF Romania si a celor 16,7 tone de PET-uri adunate de locuitori, a fost desemnat castigator orasul Bistrita. Aici va fi organizat evenimentul oficial Earth Hour 2012. Pe langa asta, ambasadorii si-au asumat diferite provocari, aceasta fiind o editie a provocarilor. In cazul meu, daca peste 60 de orase se vor implica si vor stinge lumina, voi produce o piesa muzicala inspirata din folclorul romanesc.

In orasele implicate, autoritatile locale, impreuna cu cetatenii se implica in fel si chip: unii aleg sa stinga luminile de pe cladiri emblematice ale oraselor sau de pe strazi, altii petrec in strada, unii aleg sa ia cina la lumina lumanarii sau organizeaza marsuri cicliste.

Ce campanii din afara tarii v-au atas atentia?

Mobilizarea de Earth Hour este extraordinara peste tot in lume. Peste un miliard de oameni se implica la nivel mondial si sunt stinse luminile de pe cladiri cu nume rasunator: Arcul de Triumf si Turnul Eiffel din Paris, Opera din Sydney, Golden Bridge din San Francisco, Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Colosseumul din Roma, Casa Poporului din Bucuresti si altele.

Ce alte persoane publice va sunt alaturi in acest demers?

Din acest an s-au alaturat proiectului Dani Otil si Alexandru Tomescu, iar la nivel international Jay-Z.

Care credeti ca este cea mai mare sursa de poluare din Romania?

Sunt mai multe si toate trebuie tratate cu aceeasi atentie, insa acest eveniment nu este despre poluare, ci despre risipa de energie electrica, despre reducerea cantitatii de CO2 emise in atmosfera prin producerea energiei electrice. Consider ca putem, macar o data pe an, lasa Pamantul sa respire timp de o ora.

Sunt masinile ecologice o solutie pentru tara noastra? Dumneavoastra ce "conduceti"?

Masinile hibrid si cele electrice sunt o alternativa serioasa atat pentru reducerea emisiilor de CO2, cat si pentru reducerea poluarii fonice. Pentru moment nu detin nicio masina, dar astept salonul auto de la Bucuresti care va avea loc curand si sper sa am de unde alege. Voi urmari o masina cu un consum si emisii de CO2 cat mai reduse, dar care sa se potriveasca si nevoilor unei familii.

Ar trebui sa ne educam copiii de mici in asa fel incat sa protejeze mediul. Care credeti ca este cea mai mare greseala a parintilor in acest sens? Dumneavoastra cum ati procedat?

Eu incerc sa fiu exemplu pentru copiii mei. Acasa, noi colectam selectiv deseurile de la ambalaje, avem becuri economice, nu lasam apa sa curga in nestire la robinet, stingem luminile din incaperile in care nu stam. Lucruri simple care pot fi considerate derizorii, insa care arata ca ne preocupa viitorul copiilor nostri si ne scad factura la utilitati.

Fetele mele deja au invatat ca hartia si plasticul nu se arunca la un loc cu gunoiul menajer. Nu le-am impus cu forta, ci ne-au vazut pe noi, parintii, facand asta si au invatat si ele. Nu imi place sa ii critic pe altii, prefer sa ii schimb prin forta exemplului.

De la ce varsta ati realizat importanta actiunilor oamenilor si v-ati decis sa faceti ceva in acest sens?

Am realizat de foarte multa vreme ca ne confruntam cu o problema si ca este imperios necesar sa luam masuri, dar am putut sa fiu auzit doar de cativa ani. Asa se intampla de cele mai multe ori, nu toti cei care fac lucruri bune ajung sa fie in atentia lumii.

Care a fost primul gest eco pe care l-ati pus in practica?

Nu mai tin minte. In copilarie am fost de multe ori la drumetii pe munte si am invatat grija pentru natura, dar, in familia noastra, atentia fata de natura este ceva normal. Bunici, parinti, frati, toti sunt pasionati de natura, mers pe bicicleta, plantat rasaduri si copaci, gradinarit etc.

Stiu ca ati declarat la un moment dat ca vreti sa ii invatati pe oameni sa salveze planeta. Cum ati convinge dumneavoastra o persoana care nu respecta mediul sa se schimbe si sa devina un iubitor al naturii?

Exista mai multe feluri de a convinge. Eu cred ca cel mai eficient este prin propiul exemplu, prin educatie si prin aplicarea legii. Este cunoscuta afirmatia "Daca nu stii, te invatam; daca nu poti, te ajutam; daca nu vrei, te obligam" - eu as adapta-o spunand "daca nu vrei, te amendam". Fiecare metoda este potrivita pentru o anumita parte a populatiei, important este sa fie puse in practica, impreuna sau separat.

Am ajutat la construirea unei case pentru o familie de sinitrati si cel care urma sa locuiasca in ea se uita la mine cum lucrez

De-a lungul campaniilor la care ati luat parte ati intalnit si persoane care nu au acceptat alegerea dumnevoastra si v-au criticat sau, mai rau, jignit?

De jignit prin vorbe, nu. Imi place sa vorbesc frumos cu oamenii, sa ii tratez cu respect si, de cele mai multe ori, primesc un zambet inapoi. Mi s-a intamplat, in schimb, sa ajut la construirea unei case pentru o familie de sinitrati si cel care urma sa locuiasca in ea sa se uite la mine si eu sa lucrez. Asta am privit-o ca pe o jignire.

De care dintre campanii va simtiti cel mai mandru? Care a avut cel mai mare succes?

Sunt implicat in doua campanii foarte mari. Poate chiar cele mai mari din Romania: Earth Hour/Ora Pamantului si Let's Do It, Romania!. Ambele proiecte imi sunt foarte dragi, am pus mult suflet in ele. Sunt implicat si in alte proiecte pe care le respect mult, dar la cele doua amintite mai sus am muncit cel mai mult.

Ati incercat vreodata sa discutati cu vreun politician despre protejarea mediului? Daca da, ati avut succes sau nu?

Nu prea am cunostinte in zona politicului. Incerc sa ma feresc de acesta vraja pentru ca eu cred in puterea ONG-urilor.

Ce mesaj ati avea pentru cei carora nu le pasa de mediul inconjurator?

Spatiile verzi sunt din ce in ce mai putine si mici ca dimensiuni si daca nu vom avea grija de acest plaman verde al planetei, vom trai ca in mall-uri foarte curand.

La noi inca exista ideea ca oamenii de afaceri nu pot circula cu bicicleta si cei din jur se amuza copios cand vad un barbat la costum pe o bicicleta. Credeti ca romanii vor reusi sa depaseasca aceste momente si sa ajunga sa admire o persoana care face acest lucru?

Am participat anul trecut la un eveniment de promovoare a mersului pe bicicleta imbracat la costum. Au fost prezenti barbati din toate domeniile, business, cultural si social. Cred ca a fost cea mai frumoasa prezentare de moda la care am participat vreodata si am reusit sa daramam, astfel, una din vechiel conceptii cum ca pe bicicleta poti merge doar in echipament ciclist. In Bucuresti, deocamdata, nu costumele sunt problema, ci cainii vagabonzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Zoli Toth Ora Pamantului, #Zoli Toth Earth Hour, #Zoli Toth Sistem , #vedete romanesti