Biografii celebre: 20 de ani de la disparitia lui Yves Montand (Video)

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 12:08
12325 citiri
Biografii celebre: 20 de ani de la disparitia lui Yves Montand (Video)

Yves Montand a fost adorat de francezi, fiind considerat regele music hall-ului anilor '50. Joi se implinesc 20 de ani de la disparitia lui.

A disocia imaginea actorului, strans legata de cea a cantaretului de succes, ar fi un nonsens. Ambele au insemnat alte experiente, cu alte rezultate, remarca revista "The Studio", citata de Cin et Toiles.

Yvo Livi, caci acesta este numele real al lui Yves Montand, s-a nascut pe 13 octombrie 1921, in Monsummano (Italia). A avut doi frati: Lidia si Giuliano. Tatal sau, Giovani Livi, militant comunist, a fost nevoit sa fuga de regimul fascist italian si a plecat cu intreaga familie in Marsilia, obtinand, in 1929, cetatenie franceza.

Niciunuia dintre copiii familiei Livi nu i-a placut cartea si atunci au fost nevoiti sa lucreze. Insusi Yvo, in care tatal isi pusese sperantele, lucra la salonul de coafura al surorii sale.

Pasionat de cinema (Fred Astaire, cu al sau step, fiindu-i idol), in 1938 accepta propunerea unui regizor de music-hall, care cauta pe cineva sa "incalzeasca" atmosfera spectacolelor sale.

A lucrat ca salahor in Provence

Incurajat de succesul rapid, Yves Montand sustine primele concerte pe scene din Marsilia. Pe 21 iunie 1939, in acelasi oras, in cabaretul Alcazar, canta propria-i piesa "Dans les champs du Far West". Din nefericire, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial il gasim pe Yves lucrand ca salahor pe santierele din Provence.

Incepand cu primavara lui 1941, artistul isi reia cariera, pentru a nu o mai intrerupe niciodata. Berlingot, regizorul care l-a angajat prima oara, ii organizeaza un turneu in regiune. In acelasi timp, incepe sa ia cursuri de dans. Isi schimba des impresarul, sustine concerte multe, cucereste femei.

Inregistreaza succese la Paris, in '44, pe scenele ABC, Bobino si Moulin Rouge. Aici o cunoaste pe Edith Piaf, intre cei doi avand loc "un coup de foudre". Contactul cu celebra cantareata il va ajuta mult in drumul spre celebritate. Dupa Moulin Rouge ei pornesc in turnee ca un cuplu veritabil, dar in '46 legatura se intrerupe.

O alta intalnire importanta a fost cea cu pianistul Bob Castella, muzicianul de care se va simti atras toata viata. In '48, un prieten il duce la Saint-Paul-de-Vince, in Provence, unde se intalneste cu poetul Jacques Prevert, pe care il admira. Versurile din "Les feuilles Mortes" se regasesc in noul sau cantec.

Pe Sigmone Signoret a cunoscut-o in '49 si se va casatori cu ea doi ani mai tarziu, ajungand cuplul legendar al show-bizului din Franta. Henry George Clouzot ii da sansa cinematografiei, odata cu filmul "Le salairie de la peur", din 1953. Yves Montand dovedeste forta dramatica, iar la Festivalul de la Cannes filmul este premiat.

In '54 cuplul Simone Signoret si Yves Montand joaca in piesa semnata de Arthur Miller "Vrajitoarele din Salem", reluata cu succes pana in 1955.

Desi este putin popular in SUA, din cauza opiniilor politice, este solicitat totusi de un agent american sa sustina recitaluri la New York.

Idila cu Marylin Monroe

Cu aceasta ocazie, o intalneste pe Marylin Monroe, sotia lui Arthur Miller. Yves va pleaca spre Hollywood si apoi spre San Francisco. Ajunge la statutul de vedeta internationala. I se propune sa joace in filmul "Milliardaire" cu Marylin Monroe, intre cei doi legadu-se o idila care va dura pe toata perioada filmarii. Se intoarce la resedinta si la sotia sa din Franta.

Dar in 1961 pleaca din nou in SUA, unde nu-si va relua activitatea scenica decat foarte rar. Are o prima colaborare cu cineastul Costa Gavras, pentru filmul "Compartiment tueurs". Prioritatile converg spre cea de-a saptea arta. Rolul din "L'Aveu" ii determina pe toti sa-i recunoasca talentul de actor.

In deceniul care urmeaza, alterneaza rolurile grave cu cele din comedii. Apoi colaboreaza cu mari realizatori francezi, precum Claude Sautet ("Cezar et Rosalie"), in 1972.

In septembrie 1985, Simone Signoret moare, la 64 de ani.

O alta femeie din viata lui Yves Montand a fost asistenta sa Amiel, cu care va avea singurul copil.

Montand este victima unui infarct si se stinge din viata pe 9 noiembrie 1990, la 70 de ani, intr-o clinica din Oise. Din pacate, spectacolul pe care-l pregatise, dedicat fiului sau de 3 ani, n-a mai putut fi sustinut. A fost inmormantat in cimitirul Pere Lachaise, alaturi de Simone Signoret.

Citeste si:
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...