Kirk Douglas - O viata

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 21:54
5191 citiri
Kirk Douglas - O viata
FOTO: Bruce Glikas/Film Magic Kirk Douglas alaturi de nora sa, Catherine Zeta Jones in 2009

In cea de a 10-a carte a sa, "Spartacus - Cum un film a distrus lista neagra", cu o prefata de George Clooney, marele actor Kirk Douglas vorbeste despre cum a fost primul care a avut curajul sa puna capat vanatorii de vrajitoare si sa invinga, dupa 13 ani, prejudecatile care au intunecat incepand din 1947 istoria Americii.

Tinerii nostri isi gasesc cu usurinta idolii printre starletele si fotbalistii momentului. Adevaratele modele sunt deseori ascunse de agitatia cotidiana, dar stralucesc precum diamantul in carbune.

La cei 95 de ani ai sai, alert, imbracat in pantaloni bej cu o camasa neagra, Kirk Douglas vorbeste acum foarte rar in urma atacului cerebral suferit in 1996, dar desi parul candva blond a albit, si-a pastrat intacte memoria, umorul si mai ales inegalabila si fermecatoarea sa gropita din barbie. "Atunci cand vorbesti rar, lumea te asculta mai atent. Crede ca urmeaza sa spui ceva foarte important", a delcarat actorul intr-un interviu recent pentru Daily Telegraph

Lista neagra de la Hollywood

Kirk Douglas este cea mai mare legenda a ecranului American si cel mai bine cotat star in viata. In aceasta a 10-a carte a sa, aparuta recent si primita de publicul american cu un extraordinar entuziasm, el relateaza istoria producerii filmului "Spartacus". Acest rol principal l-a propulsat in galeria monstrilor sacri ai ecranului.

Dar istoria peliculei coincide cu o perioada neagra din istoria Americii: la cativa ani de la terminarea celui de Al Doilea Razboi Mondial, Comitetul Intern pentru Activitati Anti-Americane vana comunistii sau simpatizantii de stanga, care ar fi putut reprezenta un pericol pentru guvern. Erau vizati in special cei din industria filmului si mai ales scriitorii. La Hollywood s-a creat o situatie ingrozitoare intre colegi si parteneri pentru ca a inceput sa existe o lista neagra la propriu.

"Studiourile cinematografice au semnat atunci un acord sa nu ii mai angajeze pe scenaristii aflati pe lista neagra. Unii dintre ei au ales sa fuga in Europa, iar cei care au ramas scriau sub pseudonim", spune Douglas. 10 dintre acestia cunscuti sub numele de "cei zece de la Hollywood" au refuzat sa depuna marturie sau sa recunoasca orice afiliatie de tip comunist. Cei care au refuzat sa dea nume si sa furnizeze informatii si-au vazut carierele distruse cu repeziciune.

"Era o atmosfera de teroare si toata lumea se temea ca nu cumva sa fie acuzata de comunism", isi aminteste actorul. "Pentru a fi crezuti pe cuvant ca nu sunt comunisti, oamenii erau presati sa ii divulge pe cei cu simpatii comuniste. Au fost si cazuri de suicid in acele vremuri si lumea suferea teribil, toti erau speriati".

13, numar norocos

In 1960, 13 ani de la inceperea vanatorii de vrajitoare, Kirk Douglas a avut curajul sa mentioneze pe ecranul filmului "Spartacus" un astfel de nume aflat pe lista neagra care si-a adus contributia la scenariul filmului. Curajul de care a dat dovada i-ar fi putut curma cariera, dar nu a fost asa. Acest gest a pus capat listei negre.

Si-a dorit atat de mult sa realizeze "Spartacus", inact si-a infiintat propria companie de productie de film, pe care a numit-o cu numele mamei sale, Bryna, si pe care sotia lui o conduce si astazi. Kirk Douglas a fost primul actor de la Holywood care a devenit producator de film independent, prietenul sau Burt Lancaster, alaturi de care a jucat in multe filme, fiind cel de al doilea.

Viata unui mesager al pacii

Parintii lui Kird Douglas au fost tarani evrei fara scoala care au emigrat din Rusia, au ajuns in New York si s-au stabilit in micul oras Amsterdam. Aici Kirk, pe numele sau adevarat Issur Danielovitch, a crescut in saracie alaturi de cele sase surori ale sale. A obtinut o bursa de la Academia Americana de Arta Dramatica si astfel si-a putut realiza visul. A debutat in teatrul de revista pe Broadway in 1940, dar pe atunci nu il interesa sa joace in filme.

Succesul fulminant, tineretea si farmecul sau l-au facut sa fie egoist o perioada, dar a realizat odata cu trecerea anilor cat este de important sa faci bine si sa te dedici celorlalti. Sotia sa are o societate de sprijinire a femeilor abandonate, Michael este implicat si el in actiuni de binefacere. In 1988 Kirk a primit cea mai inalta distinctie civila americana: medalia libertatii (The Medal of Freedom) pentru eforturile sale umanitare ca ambasador neoficial al SUA in intreaga lume, iar Michael a calcat pe urmele tatalui sau fiind de aproape 25 de ani ambasador al ONU si Mesager al Pacii.

Pe acest parcurs lung de la actorie la cariera de scriitor, Kirk a suferit o rana grava in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, cand a servit in marina, a supravietuit prabusirii unui elicopter, a trecut cu bine de atacul cerebral din 1996, a suferit o interventie pe cord si are ambii genunchi inlocuiti prin operatii foarte complicate.

"Daca te maturizezi complet nu poti deveni niciodata un bun actor"

Kirk este patriarhul dinastiei Douglas - cu patru fii si sapte nepoti. A trebuit sa treaca prin experienta groaznica a mortii lui Eric si sa isi vada nepotul, Cameron (fiul din prima casatorie a lui Michael) condamnat la 5 ani de inchisoare pentru posesiune si trafic de droguri. Cand Michael a fost diagnosticat cu cancer la varsta de 67 de ani, Kirk a luat imediat avionul din Santa Barbara spre New York sa fie alaturi de fiul sau cel mare.

"Sa fii actor este o profesie pentru tineri. Toti copiii sunt actori inascuti, iar eu sunt inca un copil. Daca te maturizezi complet nu poti deveni niciodata un bun actor".

Asadar, sa te simti mereu copil poate fi secretul longevitatii, dar si al succesului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Kirk Douglas, #Spartacus, #Holywood, #michael douglas, #Vanatoarea de Vrajitoare , #vedete straine