Roger Waters si porcul discordiei (Video)

Marti, 06 August 2013, ora 22:44
2289 citiri
Roger Waters si porcul discordiei (Video)
Foto: Liberation

Aflat in turneu, Roger Waters, cofondatorul celebrului grup Pink Floyd, a declansat zborul unui balon in forma de porc, marcat vizibil cu steaua lui David. Acuzat de antisemitism, el se apara si da replica.

Spiritele se incing, iar polemica devine apriga in anturajul lui Roger Waters. Ce s-a intamplat de fapt? In concert la Werchter, Belgia, pe 20 iulie, cantaretul lanseaza deasupra publicului un balon in forma de porc, negru, pe care se afla diferite simboluri politice si religioase, printre care si steaua lui David, scrie Liberation

Prezenta simbolului evreiesc pe acest porc urias si scenografia razboinicului din albumul "The Wall live" au socat comunitatea acestui popor.

Rabinul Abraham Cooper, de la "Centre Simon Wiesenthal" din Los Angeles, l-a acuzat pe Waters ca a folosit o imagine ce reaminteste de "porc cu straie de evreu"(...) "un antisemit clasic, caricatura medievala, utilzata in mod obisnuit de nazisti si sovietici", iar scenografia este o "expunere grotesca a urii fata de evrei".

La inceputul lui august, fata de asemenea acuzatii, Roger Waters s-a aparat printr-o scrisoare deschisa postata pe pagina sa de Facebook. O scrisoare fara scuze, dar cu explicatie detaliata a ideilor sale politice. Artistul englez (peste o luna va implini 70 de ani) reaminteste ca porcul zboara asa la fiecare din show-urile sale, inca din 2010.

Porcul simbolizeaza raul in general. Iar ceea ce Waters critica este politica statului Israel si nu religia evreiasca. "Tin sa subliniez ca in timpul concertului", scrie el, "arat si semnul crucii, steaua si cresterea lunii, logo-ul lui Shell, Mercedes, Mc Donalds si chiar sigla dolarului (...).

"Ca place sau nu, steaua lui David simbolizeaza Israelul si politica sa. Orice forma de protest non violent impotriva acesteia din urma este legala. A protesta pacifist impotriva rasismului interior si strain dus de statul Israeal nu este un act antisemit".

Porcul discordiei este distrus la fiecare sfarsit de concert de catre spectatori. Roger Waters reaminteste ca doi din nepotii lui sunt evrei dupa mama, ca multi apropiati de-ai sai, si ca tatal lui a murit luptand impotriva nazistilor in 1944.

Un raspuns pe care rabinul Cooper l-a gustat prea putin. In cel mai scurt timp posibil, a raspuns observatiilor cantaretului, sfatuindu-l la "o reevaluare a realitatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Miriam Bulgaru e în optimile turneului ITF de la Koper
Miriam Bulgaru e în optimile turneului ITF de la Koper
Jucătoarea română de tenis Miriam Bianca Bulgaru s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale turneului ITF de la Koper (Slovenia), dotat cu premii totale de 60.000 de dolari, după ce a...
Nemulțumire majoră la turneul lui Ion Țiriac de la București: ”Este pur și simplu rău. Îți dorești doar...”
Nemulțumire majoră la turneul lui Ion Țiriac de la București: ”Este pur și simplu rău. Îți dorești doar...”
Francezul Arthur Rinderknech s-a calificat, luni, în optimile de finală ale turneului de tenis Ţiriac Open (ATP 250), care are loc la baza sportivă Marica/Năstase din Bucureşti şi e dotat cu...
#vedete straine, #muzica, #Roger Waters, #acuzatii antisemitism, #turneu , #vedete straine