Experiment neobișnuit cu gemeni identici: Unul a devenit vegan, în timp ce celălalt a urmat o dietă omnivoră. Ce au arătat rezultatele analizelor

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 14:03
7265 citiri
Experiment neobișnuit cu gemeni identici: Unul a devenit vegan, în timp ce celălalt a urmat o dietă omnivoră. Ce au arătat rezultatele analizelor
Persoană care pune mâncare în farfurie FOTO Pexels

Gemenii sănătoși care au urmat o dietă vegană timp de opt săptămâni au avut niveluri mai scăzute de colesterol "rău", adică lipoproteine cu densitate mică sau LDL, valori mai bune ale zahărului din sânge și o pierdere mai mare în greutate, în comparație cu frații lor care au urmat o dietă bazată pe carne și legume, conform unui nou studiu.

"Există o scădere cu 10% până la 15% a colesterolului LDL, o scădere cu 25% a insulinei și o scădere cu 3% a greutății corporale în doar opt săptămâni, totul prin consumul de alimente reale fără produse de origine animală", a declarat autorul principal al studiului, Christopher Gardner, profesor de cercetare în medicină la Centrul de Prevenire a Bolilor de la Stanford din Palo Alto, California.

O dietă vegană diferă de o dietă vegetariană prin faptul că elimină nu doar carnea animală, ci și lactatele, ouăle sau orice alt ingredient derivat din animale. O dietă strict bazată pe plante poate conține cantități mai mari de fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți în comparație cu alte tipare alimentare, a spus Gardner, care este și directorul Grupului de Cercetare a Studiilor Nutriționale la Stanford.

"Rezultatele acestui studiu confirmă beneficiul orientărilor alimentare actuale pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară," a declarat Alice Lichtenstein, director și cercetător senior la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară al Universității Tufts, într-un e-mail pentru CNN. Ea nu a fost implicată în studiu.

Studiul a fost neobișnuit pentru că a folosit gemeni identici

"Dieta cu mai multe grăsimi nesaturate în raport cu cele saturate, mai multe cereale integrale, mai puține calorii, mai multă fibră și legume și mai puțin colesterol a dus la un profil al factorilor de risc pentru boala cardiovasculară mai favorabil decât dieta de comparație," a spus ea.

Studiul a fost neobișnuit pentru că a folosit gemeni identici din punct de vedere genetic, majoritatea dintre ei având comportamente de viață similare, inclusiv coafuri și îmbrăcăminte.

"Designul studiului pe gemeni controlează în mare măsură factorii genetici și de mediu care ar putea influența rezultatele studiului," a spus Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și șef al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston. El nu a fost implicat în studiu.

"Cu toate acestea, recrutarea gemenilor identici este provocatoare; de aceea, acest design este rar utilizat în studiile nutriționale," a spus Hu. "De asemenea, constatările din studiile pe gemeni identici ar putea să nu fie generalizabile pentru populația generală."

Beneficiile alimentelor vegetale bogate în fibre și sărace în grăsimi

Studiul, publicat joi, 30 noiembrie, în revista JAMA Network Open, a implicat 22 de perechi de gemeni identici. În fiecare pereche, unul dintre gemeni a fost desemnat să urmeze o dietă vegană, în timp ce celălalt a fost desemnat să urmeze o dietă omnivoră. Fiecare dintre ei a urmat dieta respectivă timp de opt săptămâni. În primele patru săptămâni, toate mesele au fost furnizate, astfel încât să poată vedea tipurile de alimente pe care ar trebui să le consume.

"Simt că mulți oameni care adoptă o dietă vegană cred că 'Oh, minunat, băutura răcoritoare este vegană. Clătitele sunt vegane.' Nu, acestea sunt cereale rafinate ultraprocesate," a spus Gardner. "Prin urmare, am încercat să oferim o dietă vegană sănătoasă și să le arătăm rapid ce înseamnă asta timp de patru săptămâni."

Grupul care consuma carne și legume primea, de asemenea, mese livrate care reprezentau un pas înainte față de alimentația lor obișnuită.

"Sunt cu adevărat interesat de echilibru sau de balanță în studiile mele - nu am o dietă vegană minunat de sănătoasă și o dietă de paie proastă pe care să o dobor," a spus Gardner. "Persoanele care au urmat dieta omnivoră au consumat mai multe legume, mai multe cereale integrale, mai puțin zahăr adăugat și mai puține cereale rafinate decât în dieta lor obișnuită. Nici nu au consumat carne proastă, totul a fost de calitate bună. Deci, de fapt, au avut unele îmbunătățiri în dietă."

După ce fiecare pereche de gemeni a învățat tipurile de alimente de consumat, li s-a cerut să-și pregătească propriile mese și gustări corespunzătoare dietei lor pentru a doua jumătate a studiului, a spus Gardner.

Indicatori biologici, inclusiv sângele și fecalele, au fost colectați de la fiecare pereche de gemeni la începutul studiului, iar apoi din nou în săptămânile patru și opt. În mod surprinzător, gemenii care au urmat dieta vegană au avut rezultate mai bune din punct de vedere biologic în comparație cu vârsta cronologică, date care vor fi prezentate într-un studiu viitor, a spus Gardner.

Cu toate acestea, îmbunătățirea markerilor biologici cardiovasculari, cum ar fi scăderea colesterolului LDL, rezistența la insulină și pierderea în greutate, erau de așteptat, a spus Gardner.

"Vegetarienii au consumat mai multe fibre, mai puțină grăsime saturată. Acest lucru va explica colesterolul LDL. Mai multe fibre vor explica o rezistență mai mică la insulină, deoarece eliberează glucoza mai lent în sânge", a spus el. "Și toate legumele, fructele și cerealele sunt mai voluminoase decât carnea, așa că oamenii ar putea fi mai sătui și să consume mai puține calorii."

Diete restricționate

Dar, așa cum se întâmplă cu toate dietele care restricționează oamenii de la alimentele cu care sunt obișnuiți, să rămâi pe acest drum poate fi dificil.

"Pentru a fi sincer, gemenii care au urmat dieta vegană au avut mai puțină satisfacție pentru că era atât de restrictivă. Deci, cu siguranță există și partea opusă a acestei situații: 'Oh, aș fi putut să mănânc mai mult, dar pur și simplu nu mai simțeam poftă pentru mai multe cereale și mai multe legume."

În ciuda îmbunătățirii rapide a sănătății, oamenii nu trebuie să devină vegani pentru a beneficia de descoperirile studiului, a spus Gardner. Reducerea consumului de carne și produse animale poate fi făcută treptat, pas cu pas.

Hu de la Harvard a fost de acord: "În timp ce acest studiu a arătat că o dietă vegană poate oferi avantaje suplimentare în comparație cu o dietă omnivoră sănătoasă, acest lucru nu înseamnă că toată lumea ar trebui să devină vegană sau vegetariană.

"Opțiunile alimentare sunt influențate de o varietate de factori, cum ar fi condițiile individuale de sănătate, preferințele personale, tradițiile culturale și considerațiile etice și de mediu," a spus el.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Economia Rusiei se va prăbuși indiferent de rezultatul războiului din Ucraina. Țara de care depinde o posibilă salvare
Economia Rusiei se va prăbuși indiferent de rezultatul războiului din Ucraina. Țara de care depinde o posibilă salvare
Rusia se află într-o situație economică dificilă din cauza consecințelor războiului din Ucraina, iar economia sa nu va supraviețui, indiferent de rezultatul războiului. Rusia a...
CSA Steaua, o nouă înfrângere în liga secundă. Cine conduce în clasament
CSA Steaua, o nouă înfrângere în liga secundă. Cine conduce în clasament
Liga a doua s-a reluat astăzi, iar CSA Steaua, echipa Armatei, a fost învinsă din nou. Rezultate înregistrate în partidele disputate, sâmbătă, în etapa a 16-a a Ligii a II-a: Corvinul...
#vegani, #dieta omnivora, #frati gemeni, #experiment, #rezultate, #analize , #nutritie