Venezuela a anunțat arestarea a șase cetățeni străini, inclusiv un presupus luptător american Navy SEAL, în cadrul unei presupuse "operațiuni CIA" menite să destabilizeze țara prin asasinarea președintelui Nicolas Maduro și a altor politicieni de rang înalt. Ministrul de Interne venezuelean, Diosdado Cabello, a declarat că el însuși ar fi fost una dintre țintele acestui complot, informează CNN.
Cabello a identificat liderul operațiunii ca fiind William Joseph Castaneda Gomez, un presupus luptător Navy SEAL. Alături de acesta, au fost numiți și alți doi americani, David Estrella și Aaron Barrett Logan. Pe lângă cetățenii americani, autoritățile venezuelene au anunțat arestarea a doi spanioli, Jose Maria Basoa Valdovinos și Andres Martínez Adasme, precum și a unui cetățean ceh, Jan Darmovzal. Cabello a afirmat că 400 de arme au fost confiscate în legătură cu acest presupus complot, scrie Digi24.
Cabello a acuzat direct CIA că se află în fruntea acestei operațiuni, afirmând că și Centrul Național de Informații din Spania ar fi implicat. "CIA este în fruntea acestei operațiuni," a declarat el. "Operațiunea avea obiective foarte clare de asasinare a președintelui Nicolas Maduro și a altor politicieni venezueleni de rang înalt."
Departamentul de Stat al SUA a respins acuzațiile Venezuelei, calificându-le drept "categoric false." Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că un membru al armatei americane a fost arestat în Venezuela, adăugând că sunt conștienți de informații neconfirmate privind doi cetățeni americani suplimentari reținuți în țară. "Statele Unite continuă să susțină o soluție democratică la criza politică din Venezuela," a adăugat purtătorul de cuvânt.
O sursă din Ministerul de Externe spaniol a declarat că Spania solicită Venezuelei mai multe informații despre arestări. Ambasada Spaniei a cerut acces la cetățenii reținuți pentru a verifica identitățile și naționalitatea acestora, precum și acuzațiile exacte formulate împotriva lor.
Criza politică din Venezuela s-a accentuat după alegerile prezidențiale disputate din iulie, în urma cărora Maduro a fost declarat câștigător pentru al treilea mandat. Alegerile au fost contestate pe plan internațional, inclusiv de către opoziția venezueleană și de SUA, care au susținut că rezultatele au fost fraudate. Liderul opoziției, Edmundo Gonzalez, a fost recunoscut de SUA drept candidatul care a primit cele mai multe voturi, însă nu a fost recunoscut oficial ca președinte ales.
Pe fondul tensiunilor, guvernul lui Maduro a intensificat represiunile împotriva disidenței, rezultând în proteste violente și arestarea a mii de persoane. Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oficialilor venezueleni și au confiscat avioane utilizate de Maduro pentru călătorii internaționale.
Sa ne amintim de Invazia din Golful... Vezi tot