SUA au anunțat o recompensă sporită de 25 de milioane de dolari (20,4 milioane de lire sterline) pentru informații care să conducă la arestarea președintelui venezuelean Nicolás Maduro în ziua în care acesta a depus jurământul pentru un al treilea mandat de șase ani, scrie BBC.
Ceremonia de inaugurare a fost umbrită de condamnări din partea comunității internaționale și a liderilor opoziției venezuelene.
De asemenea, au fost oferite recompense pentru informații care să conducă la arestarea sau condamnarea ministrului de interne Diosdado Cabello
și o nouă recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru ministrul apărării, Vladimir Padrino.
Regatul Unit a emis, de asemenea, sancțiuni împotriva a 15 înalți funcționari venezueleni, inclusiv judecători, membri ai forțelor de securitate și oficiali militari.
Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare a declarat că cei sancționați au fost responsabili pentru „subminarea democrației, a statului de drept și pentru încălcarea drepturilor omului”.
Ministrul de externe David Lammy a continuat să descrie regimul lui Maduro drept „fraudulos”, relatează BBC.
Vineri,10 ianuarie, şi statele membre ale Uniunii Europene şi-au extins sancţiunile împotriva Venezuelei pentru a include încă 15 membri ai Consiliului Electoral Naţional din Venezuela, ai sistemului judiciar şi ai forţelor de securitate. În total, 69 de persoane din Venezuela sunt acum vizate de sancţiunile UE, inclusiv îngheţarea activelor şi interdicţia de a călători în UE.
Preşedintele Nicolas Maduro şi guvernul său au respins întotdeauna sancţiunile Statelor Unite şi ale altor state, afirmând că acestea sunt măsuri nelegitime care reprezintă un „război economic” menit să paralizeze Venezuela, scrie Reuters.
Maduro s-a menţinut la putere în ciuda presiunilor puternice din partea administraţiilor americane succesive, păstrând sprijinul armatei venezuelene, precum şi al Chinei, Rusiei şi Iranului.
Noile sancţiuni ale comunităţii internaţionale au fost pregătite înainte de reţinerea, pentru scurtă durată, joi, a liderului opoziţiei, Maria Corina Machado, în urma unui marş antiguvernamental la Caracas, prima sa apariţie publică după luni de zile în care nu a fost văzută în public de teama represaliilor.
Autoritatea electorală şi instanţa supremă a ţării susţin că Maduro, ale cărui mandate au fost marcate de o criză economică şi socială profundă, a câştigat votul prezidenţial de anul trecut, deşi nu au publicat numărători detaliate ale votului.
Guvernul, care a acuzat opoziţia că încurajează comploturi fasciste împotriva sa, a declarat că îl va aresta pe candidatul opoziţiei la preşedinţie, Edmundo Gonzalez, în cazul în care acesta se va întoarce în ţară din exil şi a reţinut membri proeminenţi ai opoziţiei şi activişti în perioada premergătoare învestiturii lui Maduro.
În septembrie, autorităţile venezuelene au declarat că au arestat trei cetăţeni americani, doi spanioli şi un cetăţean ceh suspectaţi de complot pentru destabilizarea ţării, relatează BBC.
Ministrul de interne Diosdado Cabello a declarat că au fost confiscate, de asemenea, sute de arme şi că deţinuţii plănuiau să îl asasineze pe preşedintele venezuelean Nicolás Maduro şi pe alţi oficiali de rang înalt.