Românii au unele dintre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat.
Salariul mediu în România este de aproximativ 1.500 de euro pe lună, o sumă considerabil mai mică față de media europeană de 3.000 de euro și de patru ori mai mică decât veniturile din Luxemburg, unde angajații câștigă în medie 6.750 de euro lunar, arată Digi24.ro
În această situație, familiile din România se văd nevoite să își administreze atent bugetul pentru a acoperi cheltuielile esențiale.
Roxana Onofrei, antreprenor din Iași, explică impactul costurilor pe care le are în afacerea și în gospodăria sa: „Venitul nostru este de 15.000 de lei, din care avem facturi de 1.200, pe mâncare, undeva la 3.000, pe rata casei - 1.500, mai adăugăm și benzina, undeva la 1.500 de lei.” Cheltuielile lunare totale pentru întreținerea familiei și afacerii includ, de asemenea, costuri de aproximativ 6.000 de lei pentru educația privată a copiilor. „Cumva sunt cheltuieli, da, care te țin într-o stare de bine, dar deja dacă vrei să mai adaugi și o economisire și să economisești pentru ceva, să pui deoparte mai mult, e greu,” adaugă aceasta.
Diferențele economice dintre România și alte țări din Europa sunt vizibile și pentru românii care trăiesc în alte state europene. Iuliana Baciu, româncă stabilită în Italia, observă că nivelul de trai în România devine tot mai greu de susținut. „Sunt 12 ani de când sunt acolo. Și acolo au crescut foarte mult prețurile, respectiv în anii trecuți, dar aici chiar rămâi dezamăgit uneori,” afirmă Iuliana Baciu.
Pe lângă salariile mici, prețurile la bunurile de bază din România sunt deseori mai ridicate decât în alte țări, susține economistul Dan Chirleșan. „Din perspectiva a ceea ce putem cumpăra cu o unitate monetară în România, la București, sau în Spania, la Madrid, prețurile în România sunt mai mari decât în alte țări. E o etapă pe care trebuie să o parcurgem ca să ne completăm ciclul de adâncire a integrării europene,” spune acesta.