De ce umblă oamenii fără mască pe stradă. Deși îi obligă legea, polițiștii spun că nu au cum să verifice conformitatea acestora

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 22:30
6534 citiri
De ce umblă oamenii fără mască pe stradă. Deși îi obligă legea, polițiștii spun că nu au cum să verifice conformitatea acestora
Polițist de la circulație cu mască FOTO: facebook/ Poliția Capitalei

Portul măștii de protecție, de uz medical sau FFP2, este obligatoriu pe teritoriul României, fie că vorbim de spații închise sau pe stradă, iar Ministerul Afacerilor Interne trebuie să aplice sancțiuni celor care nu respectă noile prevederi privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

Sunt încă multe persoane care fie nu utilizează măști conforme, cerute de autorități, fie nu poartă deloc astfel de dispozitive de protecție, deși riscă amenzi usturătoare. Nu puține sunt cazurile când, pe stradă, în centrele comerciale sau chiar în mijloacele de transport în comun oamenii refuză să poarte măștile, le poartă incorect sau folosesc măști textile, fulare sau șaluri ca mijloc de protecție împotriva coronavirusului.

Ce riști dacă nu porți mască de protecție

Conform Legii 295 din 13 decembrie 2021, agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali, aplică amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru ”nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor”, Conform Legii 55 din 15 mai 2020, aceasta face parte din ”măsurile de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu”.

Obligativitatea purtării măștii de protecție doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFp2, astfel încât să acopere gura și nasul în toate spațiile publice închise și deschise a intrat în vigoare din 8 ianuarie 2022, prin HG 34/2022, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

În înțelesul prezentului ordin sunt considerate neconforme măștile care sunt confecționate din material textil și/sau plastic.

Sindicatul Europol: ”Nu umblă nimeni cu cutia sub braț pentru ca polițistul să poată vedea dacă măștile îndeplinesc sau nu condițiile

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului polițiștilor Europol, a explicat pentru Ziare.com că polițiștilor le este practic imposibil să deosebească o mască albastră care nu este de uz medical de una conformă.

”Pe piață există însă foarte multe măști dintre cele albastre care sunt non-medicale și sunt imposibil de stabilit diferențele față de cele medicale la o analiză cu ochiul liber. Mai mult, măștile nu au niciun element de identificare, vreun simbol sau altceva, iar acum ne aflăm în situația în care un polițist trebuie să identifice dacă oamenii poartă mască medicală sau nu.

Dar toate datele tehnice sunt pe ambalajul cutiei de măști. Nu umblă nimeni cu cutia sub braț pentru ca polițistul să poată verifica dacă acestea îndeplinesc sau nu criteriile.

În aceste condiții, noi am recomandat polițiștilor să nu aplice această normă pentru că este lipsită de claritate. Și așteptăm cu mare interes ca, în primul rând șefii și specialiștii din minister care au gândit această măsură să vină să le arate polițiștilor cum pot diferenția o mască medicală și una non-medicală pe stradă, cu ochiul liber”, a explicat Cosmin Andreica.

Cum va putea polițistul să verifice masca și cum va proba că nu era conformă

Sindicalistul a mai spus că sunt mai multe semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea acestei măsuri.

”Nu cred că cineva își va imagina că polițistul va merge să îi ceară persoanei respective să își dea jos masca, să pună mâna pe ea, eventual să taie din ea să vadă din ce material este fabricată.

De asemenea, dacă se vor aplica sancțiuni pentru faptul că cineva poartă mască non-medicală, cel mai probabil, în instanță, în cazul în care cetățeanul va contesta amenda, va merge cu mască medicală. Cine va stabili concret sau va administra ca probă existența unei măști medicale sau non-medicale? Pentru că sancțiunea se aplică la fața locului. Nu-i ridici masca pentru a o utiliza ulterior ca mijloc de probă”, a explicat șeful Sindicatului Europol.

Polițiștii le cer șefilor să le arate cum să verifice măștile

Cosmin Andreica este de părere că aceasta este ”o măsură care nu poate să facă obiectul unor verificări”.

”Noi am trimis deja adrese la CNSU și ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne împreună cu două măști, una medicală și una non-medicală. Am rugat să ne comunice cum pot ei să facă diferența între cele două și să ne spună care este această diferență astfel încât polițiștii să poată pună în practică măsura.

În momentul de față, poliția poate să aplice o sancțiune față de persoanele care nu poartă mască de tip medical, dacă are cunoștințele necesare”, a explicat Andreica.

Sursa FOTO: Sindicatul Europol

Ce amendează în acest moment poliția

Șeful sindicatului polițiștilor a explicat că în acest moment se aplică amendă pentru cei care nu poartă mască sau cei care își acoperă fața cu șaluri, batice, gulere, de exemplu, care se vede cu ochiul liber că nu sunt măști de protecție”.

El a mai dar exemplul ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Acesta a purtat o mască neconformă, duminică, în cadrul unei ceremonii militare.

”De exemplu, domnul Vasile Dîncu a ieșit cu o inovație în domeniul măștilor și și-a lipit o mască medicală peste una textilă.

Apoi, a ieșit public și a spus că cineva din cabinetul său i-a pregătit de fapt o mască ”hibridă”.

În acest moment, amenda pentru nepurtarea măștii este între 500 și 2.500 de lei. Însă și aici este o problemă. Noi nu avem prevedere distinctă în lege care să spună că folosirea unui alt tip de mască decât cel prevăzut de lege ci se va interpreta că dacă ai mască textilă este prevăzută aceeași prevedere ca și cum nu ai avea mască deloc. Și amenda este tot între 500 și 2.500 de lei”, a mai spus Cosmin Andreica.

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei

Conform raportului transmis de autoritățile din România miercuri, 12 ianuarie, ”ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 11 ianuarie, 1.306 sancțiuni contravenționale, în valoare de 283.100 lei”.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, marți, 11 ianuarie, două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#verificare masti covid, #politia masti, #sindicatul europol, #masti neconforme, #amenda masca , #Masca FFP2