Cum iti asortezi tinuta dupa culoare?

Duminica, 07 Martie 2010, ora 18:12
75861 citiri
Cum iti asortezi tinuta dupa culoare?

Am scris in articolul precedent despre cum sa iti alegi culoarea in functie de ten, par si ochi. Ce ai zice daca iti mai spun un secret? Combinarea acestor informatii iti va da un farmec ce va avea efect asupra persoanelor din jur si, in acelasi timp, iti va imbunatati stilul!

Cum te-ai simti daca lumea iti va face complimente despre felul in care esti asortat? Peste tot sunt reclame cu barbati in tinute indraznete, dar ce ii face asa puternici?

De cate ori te-ai gandit la misterul din spatele tinutelor sau la tablourile care te duc cu gandul la o alta lume? De ce crezi ca unii ies in evidenta si alti sunt "invizibili"? Datorita culorii.

Ce iti da putere si echilibru in tinuta? Culoarea.

Ce iti sare in evidenta cand te uiti la cei cu tinute indraznete? Culoarea.

De aceea, eu m-am gandit sa-ti spun despre importanta culorii si beneficiile acesteia.

Nu trebuie sa ai o diploma in coloristica pentru a alege culorile potrivite din tinuta. Felul in care iti alegi paleta de culori va crea o impresie pozitiva sau negativa.

Culorile sunt precum cainele si pisica: pe de o parte, se inteleg, pe de alta parte, se bat. Asortarea buna a culorilor te va ajuta sa ai o imagine organizata si profesionala.

Cred ca noua ne este mai simplu cand vine vorba de alegerea unei tinute business deoarece avem de ales intre costume bleumarin sau gri si camasi albastre sau albe. O modalitate de moment de a evita culorile neutre este data de alegerea cravatei si a batistei de buzunar.

Scopul acestui articol este ca, pana la sfarsit, sa inveti cum sa combini hainele dupa culori pentru a produce o tinuta plina de armonie. Armonia este ceva placut ochiului si ii creeaza privitorului un sentiment al ordinii si al echilibrului. Prin urmare, daca o tinuta nu e armonioasa, este haotica si plictisitoare.

Se spune ca sunt mii de nuante in lume, dar totusi barbatii se feresc de ele deoarece nu stiu cum sa le poarte.

Care crezi ca e cea mai populara culoare? Eu as spune ca e negrul. Colegii mei, prieteni mei, majoritatea se imbraca in negru. Tu ce haine ai purtat ieri, azi sau ce vei purta maine? Iesi pe strada, in baruri, cluburi, restaurante, discoteci. Ce culoare crezi ca predonima in toate aceste locuri?

Nu e rau sa porti negru, dar limiteaza folosirea lui. Explorati lumea culorii si extindeti-va optiunile pe care le aveti in garderoba.

Cum orice informatie trebuie procesata si inceputa cu pasi mici, in acest sens voi incepe cu paleta de culori.

Paleta de culori

Afla cum sa inveti sa asociezi culorile pentru a crea tinuta. Multi poate stiu teoria, dar nu stiu sa puna in practica informatia.

Ce este culoarea?

Culoarea este un efect vizual care rezulta din abilitatea ochiului de a distinge diferite lungimi de unda sau frecventa de lumina. Pentru a putea descrie o culoare ai nevoie de urmatoarele caracteristici ce sunt desemnate pentru a identifica calitatile acesteia.

1) Culoarea pura (de exemplu albastrul);

2) Gradul de luminozitate sau de inchidere a culorii care este reprezentat prin umbre, tonuri si nuante;

-tonuri: culoarea pura + un pic de gri sau culoarea opusa va sterge din culoare

-nuante: culoare pura + alb(va deschide culoarea)

-umbre: culoare pura + negru (va inchide culoarea)

3) Intensitatea (saturatia) reprezinta gradul de puritate sau de putere a culorii pure sau cat de deschise sau sterse sunt culorile.

De exemplu, rosul are o intensitate puternica, dar daca se adauga o culoare inchisa sau deschisa intensitatea acestuia va scade sau creste.

Pe paleta de culori sunt trei culori primare. Acestea sunt albastrul, rosu si galbenul. Celelalte nuante se formeaza adaugand luminizitate sau intunecare culorilor primare.

Din orice combinatie dintre doua primare rezulta o culoare secundara:

Rosu + Albastru=> Violet

Albastru + Galben=> Verde

Galben + Rosu=> Portocaliu

Adaugand acestora diferite nuante inchise sau deschise vor crea de asemenea alte nuante.

Combinand o culoare secundara cu una primara vei obtine o culoare tertiara:

Rosu + Portocaliu=> Rosu-portocaliu

Galben + Verde=> Galben-verzui

Albastru + Verde=> Albastru-verzui

Raportul dintre culori

Daca intelegi culorile, te vei descurca in combinarea si potrivirea acestora creand relatii analoage, armonioase si contrastante. Nu voi intra foarte mult in detalii pentru ca ar fi mult mai de scris... Totusi, aspectele urmatoare sunt esentiale:

-Culorile in armonie sau analoage sunt acelea care sunt alaturate in paleta de culori. Acestea merg foarte bine impreuna, dar daca nuantele sunt foarte apropiate intre ele tinuta va fi spalacita. O tinuta armonioasa poate fi constituita din albastru simplu, albastru deschis si cyan sau rosu, portocaliu si galben. Galbenul este analog cu portocaliul si verdele. Albastrul este analog cu verdele si violetul.

Analoagele merg bine intre ele atunci cand au aceleasi nuante intunecate sau

deschise.

-Culorile care se opun pe paleta se numesc complementare. Galbenul este opusul movului, verdele este opusul rosului, portocaliul este opusul albastrului etc.

-Culorile calde sunt rosu, portocaliul, galbenul si sunt asociate focului si soarelui. Ele transmit emotii si caldura, cu toate ca hainele de aceasta culoare te "largesc" din punct de vedere optic. Aceste culori sunt recomdandate celor slabuti.

-Culorile reci (verdele, albastrul, violetul) sunt asociate apei si cerului. Sunt culori calme, relaxante si modeste.

-Culori neutre sunt albul, negrul, griul, maroul si bronzul. Acestea merg bine impreuna, dar si cu orice alta culoare. Pentru a obtine o culoare neutra trebuie sa combini toate cele trei culori primare sau una primara cu una secundara. Avantajul culorilor neutre este de a atrage atentia asupra altori culori sau de a le stinge pe cele puternice.

Combina o pereche de pantaloni kaki, o camasa alba si o vesta de lana pentru a crea o tinuta din culori neutre. In acest sens culorile neutre combinate dau o tinuta sofisticata, dar nu si dinamica.

Pentru a-ti da seama ce culori ti se potrivesc, stai in fata oglinzii si poarta alternativ albastrul si rosul. Daca iti sta bine in albastru atunci rezulta ca esti o persoana rece, iar daca iti vine bine rosul esti o persoana calda.

Combina doua culori calde cu una rece sau doua reci cu un calda pentru a fi in armonie cu tinuta.

Exemplu: costum bleumarin, camasa albastru deschis si o cravata rosie sau un tricou polo galben, cardigan ruginiu si jeansi de culoare albastra.

Sfaturi

1) Nasturii hainelor sunt facuti dintr-o varietate mare de culori. Asorteaza-ti pantalonii cu nasturii de la jacheta si vei crea o tinuta de invidiat.

2) Gandeste-te in contraste, combina un element deschis cu doua inchise sau unul inchis cu doua elemente deschise:un blazer de culoarea carbunelui cu o camasa alba si cravata slim rosie sau un costum de culoarea bronzului cu camasa alba si o cravata verde.

3) Culorile analoage merg bine impreuna, dar fii sigur ca sunt la fel de inchise sau deschise la culoare.

4) Nu purta mai mult de trei culori simultan.

5) Vrei sa porti tinute monocromatice? Nicio problema. Este una dintre cele mai sigure tinute, dar piesele vestimentare trebuie sa fie de nuante diferite.

De exemplu: iti place culoarea gri. Mergi pe o pereche pe pantaloni intre gri si negru, camasa gri deschis, cardigan sau vesta gri inchis si o pereche de pantofi gri inchis spre negru.

Sau vrei sa porti albastru. Prin urmare, ai nevoie de urmatoarele: costum bleumarin, camasa albastru deschis, cravata albastru inchis, batista de buzunar normala. Pentru ca tinuta sa aiba contrast mai puternic mergi pe diferite texturi si modele. O parte din piese trebuie sa fie fine, altele texturate. Unele cu model si altele simple.

6) Poarta culorile in functie de complexitatea pielii, a parului si a ochilor.

7) Nu te hazarda sa porti mai multe culori deodata; vrei arata prea incarcat. O singura piesa colorata este de ajuns. Un accesoriu colorat, un cardigan peste un tricou polo, o camasa vor fi de ajuns.

8) Evita pantalonii colorati si poarta doar pantaloni maro, negri, albi, gri, albastri. Alti pantaloni, de culoare galbena sau fucsia, poarta-i pe riscul tau.

Orice tinuta se bazeaza pe o fundatie. Daca aceasta e gresita, toata tinuta va fi nereusita. Pentru a evita acest colaps poarta doar pantaloni in culori neutre.

9) Cu cat un material este mai colorat cu atat acesta trebuie sa fie mai de calitate. Cu alte cuvinte, o piesa vestimentara ieftina va arata de trei ori mai ieftina.

10) Daca vrei sa pari slab foloseste-te de culorile deschise pentru accente. Poarta o cravata rosie sau galbena la un costum de culoare bleumarin sau gri pentru a atrage atentia asupra fetei.

11) Culorile inchise sunt considerate mai formale decat cele deschise. Limiteaza cantitatea de culoare pe care vrei sa o porti deoarece culorile aprinse in cantitati mari devin obositoare.

12) Vrei sa-ti maresti umerii si sa-ti micsorezi coapsele? Poarta o haina sau un tricou colorat si pantaloni negri.

13) Barbatii bruneti cu un ten inchis arata bine in culori deschise si bogate.

14) Unele culori sunt mai potrivite pentru un sezon decat altele, in consecinta galbenul este asociat verii, iar ruginiul, maroul, verdele si burgundy toamnei.

Cam atat deocamdata despre culori. Vor mai fi si alte subiecte asemanatoare si continuari pe acesta tema.

Ia in calcul aceste aspecte de fiecare data cand te imbraci si formeaza-ti ochiul pentru asortarea culorilor incepand de azi.

Data viitoare cand iti cauti haine pentru tine nu o mai lasa pe prietena ta sa ti le aleaga. Ma ingrozesc de fiecare data cand vad aceasta scena. Fii barbat si impresioneaz-o prin faptul ca te descurci singur sa-ti alegi o cravata sau orice alt articol vestimentar.

Articol realizat de Nagy Laszlo

www.stilmasculin.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#stil masculin, #asortare haine culoare , #intalniri