SRI pregateste o noua lege Big Brother: "Niste lucruri nu au fost bine intelese"

Luni, 29 Iunie 2015, ora 14:53
6095 citiri
SRI pregateste o noua lege Big Brother: "Niste lucruri nu au fost bine intelese"
Foto: Arhiva Ziare.com

Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Florin Cosmoiu, a declarat ca institutia pe care o reprezinta spera sa promoveze "in urmatoarele luni" un nou proiect de lege privind securitatea cibernetica, document care ar urma apoi sa intre in dezbatere publica.

"In 2014 a fost o mare dezbatere in spatiul public vizavi de legea adoptata de Parlament privind securitatea cibernetica a Romaniei, care ulterior a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.

Institutiile statului implicate lucreaza in aceasta perioada pentru a identifica solutiile care sa raspunda la exigentele care au fost emise de catre Curte. (...) Si noi si impreuna cu celelalte institutii implicate speram sa reusim in urmatoarele luni sa promovam un nou proiect de lege care va intra in primul rand intr-o dezbatere publica.

Probabil ca in prima etapa acolo a fost o greseala, nu s-a dezbatut destul de mult cu toti factorii si din societatea civila interesati. S-au creat o serie de emotii, niste lucruri care, zicem noi, nu au fost bine intelese", a afirmat Cosmoiu, luni, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Ambasada Elvetiei, pentru a anunta desfasurarea celei de-a treia editii a Congresului International "Cybersecurity in Romania, platforma de dialog public-privat".

Cum pot deveni legile "big brother" constitutionale. Schimbarea e inevitabila. Cat suntem dispusi sa cedam? Interviu

Echilibru intre securitate si viata privata

Oficialul SRI si-a exprimat speranta ca o astfel de dezbatere publica va clarifica atat nevoia de securitate cibernetica, dar si dreptul cetateanului la viata privata.

"Printr-un dialog intre actorii implicati speram sa se identifice solutia care sa satisfaca ambele parti - societatea civila si institutiile statului cu nevoia lor de securitate", a adaugat Florin Cosmoiu.

El a precizat ca SRI este partener al Congresului International "Cybersecurity in Romania, platforma de dialog public-privat", care se va organiza la Sibiu, aratand ca Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei prevede chiar coagularea unor campanii de constientizare a pericolului atacurilor cibernetic. Cosmoiu a explicat ca atacurile cibernetice pot afecta atat institutiile statului, cat si companiile, firmele mai mici, chiar si persoanele.

Dragnea, despre Legea Big Brother: Nu vreau sa renuntam la idee, sa nu fim autisti

"Daca la nivelul institutiilor publice strategice atacurile pot proveni de la entitati statale, la nivelul companiilor private poate sa apara asa numitul spionaj cibernetic. Plus ca fiecare dintre noi, si ca persoane private si ca mici firme, putem fi tinta grupurilor de criminalitate cibernetica organizata.

Aceste lucruri exista, se manifesta si in Romania, tendinta este de crestere. De aceea, este important sa prezentam tuturor amenintarile, riscurile la care putem fi supusi", a sustinut Florin Cosmoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#SRI Big Brother, #SRI lege Big Brother, #noua lege Big Brother , #sri