Teodorovici agita apele in PSD: Spune ca situatia cu pensiile speciale a fost creata cu dedicatie si il ataca pe Vacaroiu

Luni, 07 August 2017, ora 13:06
8436 citiri
Teodorovici agita apele in PSD: Spune ca situatia cu pensiile speciale a fost creata cu dedicatie si il ataca pe Vacaroiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarea Legii pensiilor speciale pare o masura premeditata, cu dedicatie pentru un grup de oameni, a declarat presedintele Comisiei pentru Buget din Senat, Eugen Teodorovici (PSD).

Guvernul a redactat un proiect de OUG care va modifica Legea pensiilor speciale pentru politisti, militari si ofiterii din serviciile secrete.

"Este foarte curios. Eu cred ca cineva a stiut de la inceput si a premeditat o astfel de situatie. Eu am vorbit cu seful de sindicat, Dumitru Coarna, care mi-a spus acum cateva saptamani ca, daca legislatia nu se va schimba in aceasta zona, va duce la un astfel de efect: plecari masive la varste premature, si nimeni nu l-a ascultat", a spus Teodorovici, pentru News.ro.

"Daca el poate dovedi ca i-a prezentat acest punct de vedere doamnei ministru de Interne, Carmen Dan, atunci ea trebuie sa isi asume situatia. Pentru ca inseamna ca a fost lasat un vid legislativ pentru un grup de oameni, pentru ca ei sa se poata pensiona si dupa aceea sa se reangajeze", a adaugat senatorul.

El suspecteaza o actiune premeditata, in favoarea unui grup de persoane si considera ca cei responsabili ar trebui trasi la raspundere pentru costurile bugetare provocate.

"Mie imi pare o actiune cu premeditare. Cei care nu au actionat trebuie trasi la raspundere. Pe noi, ca buget, ne costa", a mai spus Teodorovici.

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, proiectul de ordonanta de urgenta prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum si procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizata de acest act normativ fiind cea a magistratilor.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede ca pensia angajatilor MAI si MApN nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor primite in anii de activitate, in baza carora s-a calculat venitul.

Proiectul limiteaza si indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuala a inflatiei, fara alte sporuri, dispozitie care se va aplica si pensionarilor din aviatie, personalului auxiliar din instante si parchete, functionarilor parlamentari, diplomatilor si parlamentarilor.

Potrivit acestui proiect, valoarea pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decat media soldelor sau salariilor lunare nete corespunzatoare sumelor brute cuprinse in baza de calcul a pensiei, astfel incat pensiile nu vor mai putea depasi valoarea salariilor.

Despre Vacaroiu: A distrus tara din orice functie pe care a ocupat-o

Pe de alta parte, tot azi, Teodorovici l-a criticat aspru pe presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, afirmand ca acesta este unul dintre personajele negative ale Romaniei, care "a distrus tara" din orice functie pe care a ocupat-o, de premier sau sef al Curtii de Conturi.

Nicolae Vacaroiu a fost prim-ministru in Guvernul FDSN/PDSR in perioada 1992-1996, dupa victoria lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale din 1992, si a devenit presedinte al Curtii de Conturi in 2008, pentru un mandat de noua ani care expira in acest an.

"O parte din conducerea Curtii de Conturi ne paraseste anul acesta si bine face. Foarte multi dintre ei au facut mult rau acestei tari. Domnul Vacaroiu este unul dintre personajele negative ale acestei tari. Este un om care a distrus tara din orice functie pe care a ocupat-o, ca premier, dar mai ales ca sef al Curtii de Conturi.

Un om care a tinut aceasta entitate-cheie in Romania dupa chipul si asemanarea sa, adica o structura comunista", a spus Teodorovici.

El spera ca la conducerea institutiei sa fie numiti oameni care gandesc "pro-activ" si "pro-business", nu unii care sa fie speriati de lege.

"Curtea de Conturi si Ministerul de Finante sunt doua structuri importante care ar trebui reformate, fara a caror reformare nu se poate schimba nimic in economie. Sper ca la conducerea institutiei sa ramana oameni care au facut lucruri bune, care au un istoric cu adevarat palpabil pentru Romania", a declarat Teodorovici, pentru News.ro.

Intrebat daca nu ii este teama ca va fi exclus din partid pentru ca si-a exprimat nemultumirile in public, Teodorovici a spus ca "in afara de Dumnezeu nu se teme de nimic".

"Referitor la ce se intampla azi in PSD, eu cred ca un lider politic trebuie sa dovedeasca ca este un lider adevarat aducand langa el oameni. De dat afara din partid este usor.

Lucrurile cu aspect politic am sa le discut in partid, dar daca eu cred ca ceva nu este bun pentru Romania din punct de vedere economic si social, o voi spune inclusiv public", a afirmat Teodorovici.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Teodorovici pensii speciale, #Teodorovici situatie pensii premeditata, #OUG pensii speciale, #Teodorovici declaratii Vacaroiu , #ministrul Finantelor