Nicio tara din Europa nu a mai doborat acest record, in afara de Romania

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 01:54
26979 citiri
Nicio tara din Europa nu a mai doborat acest record, in afara de Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Romania a reusit sa doboare un record greu de egalat in intreaga Uniune Europeana, arata cele mai recente cifre ale centrului european de statistica, care plaseaza tara noastra pe primul loc intr-un clasament in care, cel mai probabil, ne-am fi dorit cu totii sa nu ne aflam.

Aproape una din zece nasteri din Romania are ca protagonista o adolescenta, conform datelor Eurostat, care ne plaseaza pe primul loc in Europa in topul tarilor cu cele mai multe mame minore.

Astfel, 9,78% din copiii nascuti in tara noastra in anul 2015 aveau mame adolescente. In Bulgaria, procentajul a fost de 9,51%. Urmeaza Ungaria, insa distanta e destul de mare, pana la 6,25%.

Si mai socant este faptul ca 676 de nasteri au fost inregistrate in randul adolescentelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, arata datele Eurostat, citate de Euronews, cele mai multe din intreaga Europa, ca numar, dar in urma Bulgariei, ca proportie din total.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Cultura sexista din Romania si Bulgaria si lipsa de respect pentru femei sunt de vina, spun expertii.

"Procentele sunt extrem de mari si imi arata ca e ceva gresit in societate", explica Irene Donadio, purtator de cuvant al Federatiei Internationala pentru Planning Familial (IPFF), filiala europeana.

Aceasta ridica si problema consimtirii actelor sexuale de catre aceste adolescente cu varste atat de mici, dar puncteaza si ca fetele nu au posibilitatea de a alege daca sa intrerupa sau nu sarcina.

"In unele cazuri vorbim practic despre copii", mai spune Donadio, aratand ca in tari ca Romania si Bulgaria protectia copilului poate fi trecuta la capitolul esecuri.

Aceste tari sunt cele in care nu exista un angajament de a se lupta cu inegalitatea intre sexe, puncteaza Donadio, mentionand ca problema nu tine atat de deciziile individuale, ci de o problema a sistemului.

Motive de ingrijorare sunt insa nu doar legat de Romania si Bulgaria, ci si de Polonia, unde avorturile nu mai sunt permise decat daca viata fatului e in pericol. Si accesul la contraceptive de urgenta e limitat, la fel ca in Ungaria.

Statisticile arata ca, intr-adevar, in toate tarile din UE numarul adolescentelor care nasc a scazut in ultimii ani. Nu si in cazul segmentului de varsta 10-14 ani, unde Romania conduce detasat, mai arata sursa.

Desi prezenta si ea in top 10, Marea Britanie a facut progrese, aici scazand numarul nasterilor in randul adolescentelor, fapt pus pe seama educatiei sexuale care se face in scoala.

Si Estonia este un model. De la 1.116 adolescente mame in 2005 s-a ajuns la 368, zece ani mai tarziu.

Potrivit specialistului, situatia poate fi schimbata doar daca in scoli se va promova mai mult egalitatea intre sexe, iar fetele vor sti care le sunt drepturile.

Citeste si ce scrie AFP despre mamele adolescente din Romania.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#mame adolescente Romania, #Romania nasteri adolescente, #mame adolescente tari Eurostat , #Uniunea Europeana