Corina Cretu, despre spitalele regionale: Putea fi construit macar unul dintre ele. Avem bani gratis

Joi, 20 Iunie 2019, ora 13:12
20522 citiri
Corina Cretu, despre spitalele regionale: Putea fi construit macar unul dintre ele. Avem bani gratis
Foto: Arhiva Facebook/ Corina Cretu

Comisarul european Corina Cretu sustine ca ultima discutie pe care a avut-o cu Viorica Dancila cu privire la situatia spitalelor regionale a fost in 2018. In plus, reprezentantii CE nu au fost notificati cu privire la decizia Guvernului de a cheltui banii pe documentatie si nu sunt de acord.

"Am vazut si eu pozitia doamnei prim-ministru, dansa se referea la o discutie pe care intr-adevar am avut-o la Palatul Victoria in data de 18 februarie 2018. Este vorba de o discutie pe care am avut-o la inceputul mandatului sau.

Dupa acea intalnire, am spus public ca ma ingrijoreaza foarte tare stadiul intarziat al celor trei spitale regionale. Am discutat atunci diferitele posibilitati.

Din pacate, constat ca o luam mereu de la zero, cu o discutie absurda, pentru ca am avut aceasta discutie, dupa care in martie i-am trimis doamnei prim-ministru o scrisoare in care am intrebat-o, avand in vedere variantele luate in calcul in discutie, care este decizia Guvernului Romaniei.

Nu am primit raspuns la acea scrisoare, noi, Comisia Europeana. Am revenit cu inca o scrisoare in aprilie anul acesta. Este vorba de clarificari pe care Comisia Europeana le-a cerut de un an si jumatate", a declarat Corina Cretu, joi, in cadrul unei conferinte de presa.

Comisia Europeana nu este de acord ca banii alocati in exercitiul bugetar actual pentru construirea celor trei spitale regionale sa fie cheltuiti doar pentru documentatie.

"Am aflat din presa de la doamna prim-ministru ca se folosesc acesti bani doar pentru documentatie, urmand ca constructia efectiva sa fie facuta in perioada urmatoare. Precizez ca noi, oficial, la Comisia Europeana, nu am fost notificati in legatura cu aceasta decizie si nu suntem confortabili cu faptul ca banii alocati sa fie distribuiti doar pentru documentatie.

Am fi vrut sa vedem si o implementare efectiva", a adaugat Corina Cretu.

De altfel, ea a punctat ca Guvernul putea sa construiasca macar unul dintre cele trei spitale regionale, in conditiile in care Romania are bani de la Uniunea Europeana pe care nu ii foloseste.

"Ce este cert este ca spitalele nu exista. In opinia noastra, ar fi putut fi facut macar unul dintre ele, daca guvernele din ultimii ani ar fi avut vointa politica sa faca acest lucru. Aceasta este realitatea. Avem bani gratis de spitale de la Uniunea Europeana si nu ii folosim, motiv pentru care romanii sunt privati de ingrijire de calitate si in loc sa folosim banii primiti lansam tot felul de petarde inutile", a mai sustinut Corina Cretu.

Reactia comisarului european vine in contextul in care premierul Viorica Dancila a anuntat, marti, la un post de televiziune, ca Guvernul nu mai are bani pentru construirea spitalelor regionale, banii alocati fiind cheltuiti pe documentatie. Premierul a precizat ca a discutat cu Corina Cretu in acest sens.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Corina Cretu spitale regionale, #spitale regionale Romania, #fonduri europene spitale regionale Romania , #comisar european