O profesoara a atacat doi elevi de 6 ani cu spray lacrimogen. Andronescu: Situatia se repeta de multi ani

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 12:55
10041 citiri
O profesoara a atacat doi elevi de 6 ani cu spray lacrimogen. Andronescu: Situatia se repeta de multi ani
Foto: Arhiva Ziare.com

O profesoara a atacat doi elevi de la clasa pregatitoare, amandoi in varsta de 6 ani, cu spray lacrimogen. Totul s-a intamplat la o scoala din judetul Satu Mare, femeia fiind retinuta pentru 24 de ore.

Presa SM relateaza ca cei doi copii au fost dusi imediat la dispensarul din localitatea Santau, iar de aici au fost transferati la camera de garda a spitalului din Tasnad.

Micutii se afla in afara oricarui pericol. Potrivit News.ro, este vorba despre o fetita si un baiat, unul la clasa pregatitoare si celalalt la clasa intai, care deranjau ora.

Luminita F., in varsta de 43 de ani, si-a justificat fapta sustinand ca a fost atacata de cei doi copii. Femeia a fost retinuta pentru 24 de ore pentru comiterea infractiunilor de rele tratamente aplicate minorului si purtare abuziva, urmand sa fie prezentata instantei cu masurile care se impun.

Ea a fost retinuta initial de politistii Postului Comunal de Politie Santau, dar apoi cazul a fost preluat de politistii din cadrul Sectiei Politiei Rurale Tasnad.

Sursa citata mai noteaza ca o ancheta a fost deschisa in acest caz de conducerea Inspectoratului Judetean Scolar Satu Mare.

Profesoara va fi data afara, a precizat Calin Durla, inspectorul general scolar.

"Nu poti sa invoci legitima aparare in fata unor copii de sase ani. Daca erau copii de liceu, am mai fi inteles. Ii vom desface contractul de munca, indiferent ce spune procuratura", a declarat Durla.

UPDATE Contractul de munca al invatatoarei a fost desfacut, a anuntat purtatorul de cuvant al ISJ Satu Mare, Adriana Dinga, pentru Mediafax.

Clasa in care preda aceasta a fost preluata de un alt cadru didactic.

Despre invatatoare, Adriana Dinga spune ca a fost angajata cu norma intreaga, ca suplinitor, cu contract de munca pe perioada determinata, de un an, in urma concursului organizat de Inspectorat in 4 septembrie.

"Ca si reactie violenta nu stiu sa va spun, dar au fost situatii in anii trecuti in care a fost incadrata pe post tot ca suplinitor, la alte scoli, dar a cerut desfacerea contractului de munca inainte de terminarea anului scolar", a afirmat Dinga, pentru sursa citata.

Ce spun Andronescu si Breaz

Despre acest caz, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a specificat ca profesoara are antecedente si este cunoscuta drept "agresiva".

Potrivit lui Andronescu, femeia "recidiveaza" in fiecare an, dar nu poate fi scoasa din sistem, intrucat medicul ii emite in fiecare an aviz ca poate lucra cu elevii.

"Nu are ce cauta in scoala. Situatia se repeta de multi ani cu doamna respectiva. Medicul ii da anual aviz de om sanatos si ea poate sa revina, astfel, la scoala mereu.

Am vorbit acum cateva minute cu inspectorul scolar general de la Satu Mare si el mi-a spus ca ea are o nota la titularizare de 7 si ceva si ca in fiecare an participa la concursul organizat de inspectorat pentru a ocupa un post cu suplinire.

Anual, medicul ii da aviz de persoana sanatoasa, care poate lucra cu copiii, si iata ca ea recidiveaza", a declarat Ecaterina Andronescu pentru Digi24.

UPDATE Ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz, a spus ca profesoara a facut testul psihologic, pe care il efectueaza toate cadrele didactice, iar certificatul eliberat in urma procedurii a aratat ca poate preda la clasa.

"Singurele lucruri si informatii pe care le detin este ca si-a mai dat demisia in mijlocul anului, a lasat clasa fara copii. Si-a dat demisia, a plecat din invatamant, a revenit vara, a dat din nou concurs si s-a intors la catedra. Am avut informatii cum ca a mai plecat de la ore in anii trecuti, lasand copiii nesupravegheati. Aceasta profesoara nu are ce sa caute la catedra", a declarat ministrul interimar al Educatiei, la Digi24.

Daniel Breaz spune ca certificatul eliberat in urma testarii psihologice a invatatoarei arata ca aceasta poate preda elevilor:

"Anual se face o testare psihologica, facem testarea, si eu sunt cadru didactic. Surprindator, certificatul respectiv a fost pozitiv. Nu pot sa spun punctul de vedere vizavi de o decizie a unui psiholog, a unui medic. Dansii stiu, am facut si eu astfel de testari profesionist, dar decizia de a elibera un certificat pe baza testarii resepctive, care iti da posibilitatea sa intri la clasa, sa predai, apartine celor care se ocupa de aceste testari".

Cazul este cercetat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Carei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#profesoara spray paralizant elevi , #profesori