Romania 2019 - republica bananiera perfecta

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 13:17
32787 citiri

Guvernul condus de catre Viorica Dancila i-a facut cadou firmei la care lucreaza sotul acesteia o piata de miliarde de metri cubi de gaze. Piata romaneasca de gaze. Fara nicio licitatie, fara nicio rusine. Cum se poate caracteriza o tara in care premierul face cadou o piata nationala firmei care ii plateste sotul cu multe mii de euro pe luna? Sa nu ne fie frica de raspuns: republica bananiera.

Pana la urma ce este o "republica bananiera"? Termenul provine din romanul "Cabbages and Kings" scris in anul 1904 de catre americanul William Sydney Porter, roman in care descrie fabuloasa experienta dintr-un Honduras (tara numita fantezist "Republic of Anchuria" in roman) subordonat total companiei United Fruit Company, specializata in comercializarea fructelor tropicale din America latina.

Intocmai asa se prezinta astazi administratia romaneasca: total sobordonata unei alte United Fruit Company. Si pentru ca in Romania creste gaz in loc de banane, compania careia i se subordoneaza administratia Dancila se numeste OMV. Pentru ea, Guvernul Romaniei a calcat in picioare tot ceea ce defineste un stat european modern: legile concurentei, legile guvernantei corporatiste si, desigur si in primul rand, legea bunului simt.

Legile concurentei au fost sfidate: 43% din gazele consumate in tara sunt livrate de OMV (4,78 din 11 miliarde de metri cubi in 2018; sursa: AICI pg 24. ). Si guvernul a decis ca "societatea ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru Romania (inclusiv servicii de comercializare si servicii conexe) si va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania" sa fie detinuta pe jumatate de catre OMV. Cealalta jumatate a operatorului hub-ului gazier va apartine firmei de stat Transgaz, condusa de catre cei numiti politic de partidul condus tot de Viorica Dancila. Decizand acest lucru, guvernul condus de Viorica Dancila a exclus din actionariatul acestui hub celalalt producator de gaze din Romania, la fel de mare precum OMV si anume firma, tot de stat, Romgaz. De ce administratia romaneasca, condusa de Viorica Dancila acorda un statut preferential unuia dintre cei doi jucatori de pe piata? De ce operatorul hub-ului romanesc de gaze va fi controlat de catre unul din cei doi jucatori de pe piata?

Legile guvernantei corporatiste care cer transparenta fata de investitori au fost terfelite: compania detinuta majoritar de stat, Transgaz, listata la Bursa de la Bucuresti, condusa de catre oamenii numiti politic de catre partidul condus de Dancila, a "uitat" sa isi informeze investitorii ca, intr-o deplina conspirativitate, pe 1 august, la Viena, s-a semnat acordul de cooperare intre TRANSGAZ Romania si CEGH AG din Austria, prin care se pun bazele realizarii unul hub romanesc de gaze! Publicul a aflat despre aceasta tranzactie abia pe 30 septembrie, dupa 2 luni de la semnare, in urma unei curajoase investigatii de presa a lui Mihai Nicut (sursa: AICI). Abia a doua zi dupa ce Mihai Nicut a scris despre acest acord rusinos, Transgaz a emis un comunicat prin care informa Bursa si proprii investitorii despre cum a facut o firma impreuna cu OMV pentru a controla piata de gaze din Romania (sursa: AICI). In comunicatul emis de catre Transgaz nu se specifica data la care s-a semnat respectivul acord si nici locul (Viena)!!

De ce au facut-o in deplina conspirativitate? Pentru ca numai asa stie sa se miste sobolanimea administrativa de sub pulpana lui Dancila: sa se strecoare, sa fuga de lumina, sa se ascunda. Cand te otravesc se strecoara tiptil ca un sarpe, dar cand te pupa in fund tocaie tare din buze.

Legislatia achizitiilor publice a fost si ea ocolita cu nesimtire: administratia condusa de Dancila a decis sa ofere butoanele pietei romanesti de gaze catre firma austriaca OMV fara nicio licitatie, fara nicio selectie de oferte, fara niciun criteriu.

O sa imi spuneti ca Transgaz nu s-a asociat cu OMV, ci cu Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul Punctului Virtual de Tranzactionare (PVT) din Austria. Si eu o sa rad si o sa va raspund ca CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), asa cum se anunta chiar de catre Transgaz in comunicatul de pe 1 octombrie (sursa: AICI).

O sa imi spuneti ca asocierea cu OMV s-a facut de catre conducerea Transgaz. Si iarasi o sa rad, pentru ca Transgaz nu putea face asta fara mandat primit de la Guvern. De altfel, semnatarul mandatului nu putea fi altul decat ministrul care administreaza Transgaz si anume Nicolae Badalau, cel care saluta voios asocierea: "HUB-ul de gaze in Romania este un proiect ambitios care sustine pe deplin consolidarea Uniunii Energetice Europene, plasand tara noastra pe harta proiectelor inteligente si inovatoare la nivel national, regional, european si international. Acest proiect va aduce o viziune noua asupra pietei gazelor naturale, fiind cea mai mare piata gaziera din regiune, cu cea mai mica dependenta de importuri" (sursa: AICI).

Viorica Dancila insasi era la curent cu activitatea subversiva de cedare a cheitei de la piata gazelor catre austriecii de la OMV, dupa cum reiese din cuvintele pline de satisfactie pe care le emana de sub brosele stralucitoare care ii domina fiinta intelectuala: "O alta dovada ferma privind angajamentul Romaniei de a deveni un furnizor de securitate energetica este acordul de cooperare semnat in aceasta vara, la 1 august 2019, intre TRANSGAZ Romania si CEGH AG din Austria, prin care se pun bazele realizarii unul Hub Romanesc de Gaze", se precizeaza intr-un document trimis presei de ministerul Economiei intitulat "Mesajul premierului Romaniei, Viorica Dancila, cu prilejul inaugurarii primului obiectiv finalizat din cadrul proiectului BRUA - faza 1"- (sursa: AICI).

De fapt, intreaga afacere a fost "deconspirata" tot printr-o gafa a Vioricai Dancila care, intr-un mesaj legat de conducta BRUA insereaza si satisfactia sa privind semnarea acordului de cedare a pietei gazelor catre austriecii ei iubiti, OMV. Evident ca cei de la Transgaz s-au simtit "descoperiti" si au anuntat si bursa cu doua luni intarziere!

Acum sa lamurim lucrurile importante si sa ne uitam un pic la succesiunea lor:

1. Viorica Dancila este Prim Ministrul Romaniei, adica seful suprem al intregii administratii din tara. Ea este in acelasi timp presedintele PSD, partidul care detine exclusiv guvernarea.

2. Sotul Vioricai Dancila se numeste Cristinel Dancila si este angajat la OMV, de unde a ridicat anul trecut 343.554 lei (sursa: AICI)

3. Transgaz este o companie detinuta majoritar de statul roman prin Ministerul Economiei, condus de catre Nicolae Badalau. Transgaz are ca director general si semnatar al odiosului act de cedare a pietei romanesti de gaze pe Ion Sterian, numit politic in 2017 in acest post, dupa ce tot politic a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie in 2013. Sterian este o alegere total politica, fiind un modest subinginer de petrol si gaze si "master in alimentatie publica" al Universitatii de Agronomie (sursa: AICI). De altfel, oricine l-a vazut macar o data pe acest Sterian stie ca omul nu va face niciodata un gest in plus fata de ceea ce i se ordona. Nici macar nu va duce mana la buzunar, darmite sa clipeasca...

Apoi, oameni buni, stiti cine a fost cel care a semnat contractul de privatizare al Petrom in 2004? Unul Constantin Nedelcu, slujbas de linia a doua de la ministerul in care Dan Ioan Popescu hotara si cat aer respira fiecare. Nu-i asa ca nu ati auzit niciunul de acest Constantin Nedelcu? Cine l-a vazut stie ca era parca frate geaman cu Sterian. Au aceleasi ticuri verbale si acelasi aer de papusa intoarsa cu cheia...

4. Transgaz recunoaste ca putea sa realizeze respectivul hub gazier si fara alta asistenta: "Transgaz are capacitatea si know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul", declara chiar Sterian (sursa: AICI). De altfel, marea inginerie ce se va realiza nu este vreo racheta interplanetara, ci o platforma software care va "controla" piata libera a gazelor...

5. Firma CEGH detinuta de OMV nu este printre marii operatori de hub-uri gaziere din Europa, fiind, de altfel, un jucator de talie mica, in comparatie cu hub-urile olandez (TTF) si britanic (NBP):

(Sursa: AICI)

Romania nu a selectat adica, fara licitatie sau vreo alta procedura, vreo firma experimentata sau reputata sa o ajute sa isi dezvolte propriul hub, ci s-a dus direct la OMV, un "pitic" in lumea hub-urilor europene.

6. In Romania exista o platforma de tranzactionare, instituita prin lege, Bursa Romana de Marfuri, prin care se fac de mult tranzactii de gaze:

7. OMV este firma careia Transgaz i-a predate cheile Romaniei, este aceeasi firma care a inchis una din cele doua rafinarii pe care le luase de la statul roman si intreaga petrochimie pe care a primit-o in 2004.

Pai privind toata aceasta inlantuire, mai crede cineva sanatos la cap ca Dancila a ramas doar o mediocra in rochie de nasa pusa de Dragnea in fruntea guvernului? Iata care este incununarea unei opere de 15 ani de subordonare catre austriecii de la OMV: Guvernele Romaniei i-au dat toate rezervele de petrol ale tarii, i-au dat jumatate din rezervele de gaze, i-au dat gazele de la Marea Neagra, i-au mangaiat pe crestet cand au demolat Arpechim-ul, le-au cautat in coarne cand au inchis petrochimia si au taiat Doljchim-ul, au avut grija sa nu construiasca conducte noi pentru a duce gazul romanilor, au avut grija sa nu construiasca centrale noi pe gaze, au avut grija sa se inchida toate firmele care produceau ingrasaminte. Si acum? Acum le dau si butoanele si cheile si decizia pentru piata de gaze, scotand din joc entitatea romaneasca Bursa Romana de Marfuri!

Eu cred ca este destul, totusi.

Eu cred ca a venit timpul ca DNA, daca are voie sa se ocupe si de afaceri importante, nu doar de femeile de serviciu, ar trebui sa cerceteze modul in care administratia condusa de Dancila ofera contracte catre firma la care lucreaza sotul lui Dancila fara nicio licitatie. Poate DNA va avea voie sa cerceteze si cvasi-monopolul unei anumite firme austriece pe lucrari primite de la Transgaz.

Eu cred ca a venit timpul ca si Consiliul Concurentei sa cerceteze asocierea dintre Transgaz si unul dintre actorii mari de pe piata. Poate face Consiliul Concurentei o pauza de la cercetarea pietei de sosete sau de zacusca si se mai uita si la piata de gaze?

Eu cred ca a venit si timpul ca Bursa de Valori sa arate ca e vie si se misca si sa sanctioneze lipsa de transparenta a Transgaz.

Eu cred ca a venit si timpul ca romanii sa opreasca nesimtirea si sfidarea cu care administratia tarii lucreaza, de ani buni, in slujba companiei austriece OMV, cel mai mare demolator de industrie cunoscut in istoria Romaniei.

Si poate nu uitam cu totul versurile epocale ale unui poet acum "extras" din manuale, dar care generatiei mele i-a luminat adolescenta ocupata de comunisti:

"Muntii nostri aur poarta,

Noi cersim din poarta-n poarta.

De-am inchide-a Tarii poarta,

Altii ne-ar cersi la Poarta!

Insa Hotii-s chiar din Tara

Tradatori la cei de-afara!

Doamne Iarta-i! Esti in Drept!

Insa Du-i hat in desert!

Doamne, Da-i la Neam unire

Si Da-i demna carmuire.

Ca-i prea mult blajin si las

Si supus sta la borfasi!"

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dancila OMV Transgaz , #gaz