O companie a primariei a cumparat SUV-uri cu dotari premium pentru carat scule pe santier. Firea vrea acum sa le vanda UPDATE

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 20:15
21030 citiri
O companie a primariei a cumparat SUV-uri cu dotari premium pentru carat scule pe santier. Firea vrea acum sa le vanda UPDATE
Foto: Arhiva Facebook/Ciprian Ciucu

O companie municipala de termoficare si-a cumparat trei SUV-uri cu dotari premium, cu tractiune integrala si - potrivit caietului de sarcini al achizitiei - cu volan si scaune incalzite si cu pilot automat. Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) a fost cel care a semnalat aceasta achizitie si a precizat ca astfel de masini nu sunt necesare, ci sunt o risipa de bani, fiind destinate desfatarii directorimii din companii.

UPDATE Primarul Gabriela Firea a transmis ca nu este de acord cu astfel de achizitii si ca a cerut companiei sa vanda masinile si sa cumpere altele mai potrivite pentru santier.

"Nu sunt de acord cu astfel de achizitii, pe care nu le consider absolut necesare pentru o companie municipala. In consecinta, am solicitat remedierea acestei situatii, eventual prin vanzarea lor si achizitia unora mai potrivite pentru domeniul lor de activitate", a transmis Gabriela Firea.

3 SUV-uri cu jante de aliaj, scaune incalzite, volan din piele si terpedou refrigerat

Inca de joia trecuta, cand zeci de membri PNL au protestat in fata sediului Primariei Generale, inarmati cu ligheane si pancarte cu lozinci anti Gabriela Firea, consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) a spus ca ca veni cu informatii despre masinile de lux pe care si le cumpara companiile municipale de termoficare. Astfel de cheltuieli, sustinea inca de atunci Ciprian Ciucu, sunt nejustificate, de vreme ce banii dati pe masini puteau fi investiti in reabilitarea retelei, care pocneste tot mai des si lasa mii de oameni in frig.

In dimineata zilei de 3 decembrie, Ciprian Ciucu a facut publice informatiile promise. Mai exact, a postat o imagine cu 3 masini de tip Sport Utility Vehicle (SUV) marca Hyundai, model Tucson, care au fost de curand cumparate de Compania Municipala Energetica SA tocmai pentru a fi transferate CM Termoenergetica SA.

Masinile au numere rosii - adica sunt noi - si sunt inmatriculate in Valcea, semn ca au fost cumparate de la un dealer auto din respectivul judet.

Potrivit informatiilor publice din Sicap, CM Energetica a cumparat cele 3 SUV-uri de la societatea Brodmi S.R.L - singura care a participat la procedura - cu suma de 380.000 de lei (aproape 80.000 de euro). Cu alte cuvinte, fiecare masina a costat aproape 27.000 de euro.

Potrivit caietului de sarcini, CM Energetica SA a stabilit din start ca vrea sa cumpere SUV-uri cu tractiune integrala si minim 170 de cai putere. De asemenea, se prevede in caietul de sarcini ca masinile trebuie sa aiba jante de aliaj - mai scumpe decat cele din otel (n.red.) - mufa USB pentru scaunele din spate, camera video spate cu predictia traiectoriei, pilot automat cu posibilitatea ajustarii limitei de viteza, scaune fata si spate incalzite, volan imbracat in piele si incalzit si aplicatii de tip Apple Car Play.

La ce ii trebuie companiei astfel de masini, e greu de spus. Mai ales ca santierele pe care intervin salariatii sunt in oras, nu pe dealuri sau prin munti.

Ciucu: N-au nevoie de astfel de masini. Sunt pentru directorime!

Consilierul general Ciprian Ciucu a precizat pentru Ziare.com ca o companie municipala ca Energetica SA nu are la ce folosi SUV-uri.

"Nu vad nicio justificare pentru care o companie municipala sa aiba trei asemenea SUV-uri. De regula, asemenea masini se cumpara pentru directorime.

Pana si primarul general al Capitalei merge cu Duster-ul. Dar companiile municipale de asta au si fost infiintate: ca sa nu mai raspunda in fata Consiliului General, ci doar in fata propriului Consiliu de Administratie si astfel sa isi cheltuiasca banii cum vor.

Energetica SA a fost infiintata inca din 2017. Si, in loc sa isi indeplineasca misiunea, au cheltuit banii pe astfel de lucruri", a precizat Ciprian Ciucu pentru Ziare.com.

Termoenergetica: Nici nu sunt ale noastre si nici nu ne trebuie asa ceva

Directorul general al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a declarat pentru Ziare.com ca societatea pe care o conduce nu are nicio legatura cu masinile respective.

"Nu sunt masinile companiei Termoenergetica SA si nici nu ne vor fi transferate. Nici nu ne dorim asa ceva, pentru ca interesul nostru este sa investim in retea si in domeniul de activitate, nu in astfel de bunuri. Nici la RADET n-am avut masini scumpe si nici nu am avut nevoie de asa ceva", a declarat Alexandru Burghiu pentru Ziare.com.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com de CM Termoenergetica SA se arata ca "singurele achizitii facute de Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti de la infiintare pana in prezent sunt cele impuse de necesitatea preluarii activitatii si a angajatilor fostei regii autonome (RADET Bucuresti), respectiv achizitii de abonamente software pentru contabilitate, tipizate, stampile etc.".

Ziare.com a solicitat in scris companiei Energetica SA informatii cu privire la motivul pentru care a cumparat aceste masini, la motorizarea si echiparea lor, dar si la modul in care urmeaza sa le foloseasca.

Pe masura ce Energetica SA ne va furniza informatiile solicitate, vom reveni cu amanunte.

PMB spune ca masinile au fost cumparate ca sa traga remorci si utilaje

PMB a transmis - prin intermediul unui comunicat de presa - ca, de fapt, cele 3 masini au fost cumparate, la fel ca o serie de utilaje, pentru a-i permite Companiei Municipale Energetica sa lucreze eficient pe santierele pe care urmeaza sa le deschida pana in 2020, la Piata Bobocica, in Drumul Taberei si in Ferentari.

"Una dintre cerinte a fost ca autoturismele sa aiba capacitate sporita, pentru a putea tracta o greutate de minim 1.100-1.200 kg (respectiv grupuri generatoare de sudura, mobile, remorci de transport utilaje de pana in 3,5 tone etc, necesare in cazuri de interventie rapida) si sa aiba o capacitate de transport adaptata pentru diverse materiale si scule - care asigura multifunctionalitatea. Cerintele minime ale acestor autovehicule sunt determinate, asadar, de specificul activitatii companiei.

Totodata, avand in vedere posibilitatea ca lucrarile sa se desfasoare si pe perioada sezonului rece, in mod obligatoriu aceste vehicule trebuiau sa fie dotate cu tractiune integrala si putere crescuta de tractarea a echipamentelor mentionate", se arata in comunicatul remis de PMB redactiei Ziare.com.

Ceea ce nu reiesea din precizarile PMB este de ce in caietul de sarcini CM Energetica SA a mentionat ca vrea masini cu jante din aliaj, cu volan imbracat in piele si incalzit, cu schimbator de viteze imbracat in piele, cu toate scaunele incalzite, cu mufa USB pentru scaunele din spate, cu pilot automat si cu sistem de navigatie cu touch screen si torpedou cu refrigerare!

Dupa cateva minute, a venit insa si a doua repriza de precizari, in care se mentiona ca Gabriela Firea dezaproba achizitia, ca a sanctionat conducerea Companiei Energetica SA si ca a cerut ca masinile sa fie, eventual, vandute si inlocuite cu altele mai potrivite pentru domeniul de activitate.

De asemenea, Gabriela Firea a transmis ca "a dispus realizarea unei analize minutioase a tuturor achizitiilor acestei companii (CM Energetica SA."

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Energetica SA masini lux, #termoficare Bucuresti masini lux, #Ciprian Ciucu masini lux termoficare , #administratia