Trump va asista la lansarea primului zbor cu echipaj uman al SpaceX: Cand are loc marele eveniment

Sambata, 23 Mai 2020, ora 19:48
7628 citiri
Trump va asista la lansarea primului zbor cu echipaj uman al SpaceX: Cand are loc marele eveniment
Foto: captura video Facebook / NASA

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, va asista la lansarea in spatiu a doi astronauti ai NASA la bordul unei rachete a companiei SpaceX, la 27 mai, din Florida, acesta fiind primul zbor cu echipaj uman care decoleaza de pe teritoriul american dupa anul 2011, a anuntat sambata Casa Alba, citata de agentia AFP.

Cei doi astronauti, Douglas Hurley si Robert Behnken (foto), vor ajunge dupa 19 ore de la lansare la Statia Spatiala Internationala (ISS) unde vor ramane cateva luni, noteaza AFP.

"Destinul nostru, dincolo de Pamant, nu este doar o chestiune de identitate nationala, ci o chestiune de securitate nationala", a declarat Donald Trump intr-un comunicat.

Lansarea este programata miercuri, la ora 16:33 (20:33 GMT), de la Centrul Spatial Kennedy. O racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, fondata de Elon Musk in California, va avea in varf capsula Crew Dragon dezvoltata de companie pentru NASA.

Cu toate acestea, vremea ar putea fi nefavorabila in ziua lansarii, iar probabilitatea de amanare este de 60%, conform prognozelor publicate sambata de baza militara Cape Canaveral, care se invecineaza cu Centrul Spatial Kennedy.

Aceasta misiune, denumita Demo-2, va marca prima lansare a unor astronauti americani de pe pamant american, la bordul unei capsule construite de o companie privata. De la retragerea flotilei de navete spatiale in 2011, capsulele si rachetele Soyuz, de conceptie rusa, au ramas singurul mod prin care echipajele de pe ISS au putut fi schimbate.

NASA a anuntat vineri ca a dat unda verde lansarii, miercuri, a celor doi astronauti americani la bordul rachetei SpaceX. Inalti oficiali ai agentiei spatiale si ai companiei lui Elon Musk s-au reunit de joi la Centrul Spatial Kennedy, in Florida, pentru a verifica daca totul este pregatit si sigur pentru misiune.

Misiunea Demo-2 are drept obiectiv testarea cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon, produsa de compania lui Elon Musk, SpaceX, la fel ca si racheta portanta Falcon 9.

Demo-2 reprezinta ultimul test de zbor pentru capsula Crew Dragon si toata lumea este optimista ca aceasta misiune va valida aceasta capsula ca vehicul ce va transporta de acum inainte astronautii americani in spatiu. De asemenea, in aceasta misiune, cei doi piloti vor testa pentru prima oara evolutia capsulei Crew Dragon pe orbita terestra.

Desi capsula Crew Dragon folosita poate ramane pe orbita aproximativ 110 zile, durata misiunii Demo-2 va fi stabilita dupa ce capsula va andoca la ISS, in functie de disponibilitatea urmatoarei lansari spre laboratorul spatial. Inainte de incheierea acestei misiuni, Crew Dragon se va desprinde in mod automat de ISS cu cei doi astronauti la bord si apoi va reintra in atmosfera terestra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lansare echipaj uman SpaceX, #Trump asista lansare oameni SpaceX , #spatiu