Drama pe care a trait-o Gheorghe Zamfir: "Ceausescu te va omori"

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 12:25
6611 citiri
Drama pe care a trait-o Gheorghe Zamfir: "Ceausescu te va omori"
Gheorghe Zamfir FOTO facebook

Marele muzician roman Gheorghe Zamfir implineste astazi 80 de ani.

Interpret, compozitor si muzicolog, supranumit "regele naiului", Zamfir are o cariera absolut fabuloasa, de peste 55 de ani, care inseamna peste 300 de lucrari compuse, trecand prin toate stilurile - folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic si un repertoriu interpretativ care acopera perioadele baroca, clasica si contemporana.

In anul 1982, dupa o cariera muzicala de succes, in plin comunism, a avut curajul sa dedice un concert lui Dumnezeu, o "greseala" care avea sa determine autoritatile comuniste sa il supuna la presiuni, artistul fiind nevoit sa plece in exil la Paris.

"In anul 1982 am ales calea exilului, deoarece, dupa spusele ministrului de Externe de atunci, Stefan Andrei, care mi-a pus pasaportul cu viza de plecare in buzunar, as fi avut mult mai mult de suferit daca as fi ramas. Mi-a soptit la ureche: "Ia-ti valiza, naiurile si pleaca si sa nu te mai intorci niciodata, ca va fi rau de tot pentru tine, Ceausescu te va omori", a dezvaluit Gheorghe Zamfir intr-un interviu pentru revista Taifasuri.

"Am fost nevoit, din cauza exilului, sa locuiesc la inceput in Canada, si apoi pe continent, in Franta. Nicaieri nu m-am simtit ca acasa, desi erau conditii civilizate. M-am bucurat de respect si de celebritate cum nu au multi in viata lor, dar pentru mine conteaza mai mult dragostea de neam si implinirea sufleteasca. Tot aurul din lume, ca am adunat ceva, vreo 120 de Discuri de Aur si de Platina, nu poate inlocui un "Buna dimineata, maestre!" spus cu inima calda de tanti Leana, din piata de la Gaesti. Nu stiu daca puteti intelege. Nu multi ar putea", a mai dezvaluit Zamfir.

Omul Gheorghe Zamfir a avut, insa, o viata presarata cu multe necazuri, dar si cu aventuri si iubiri pasionale.

* Gheorghe Zamfir s-a nascut la 6 aprilie 1941, la Gaesti, jud. Dambovita.

* In 1955 a fost inscris de tatal sau la clasa speciala de nai de la Scoala speciala nr. 1 de muzica din Bucuresti (astazi Liceul de Muzica "Dinu Lipatti") la clasa profesorului Fanica Luca, unul dintre cei mai mari "suflatori", cum era caracterizat acesta de insusi George Enescu.

* In anul 1961, a fost admis la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, absolvit in anul 1966 cu diplomele de pedagogie si dirijorat pentru cor si orchestra.

* Din 1968, Gheorghe Zamfir a adus schimbari inovatoare naiului traditional romanesc cu 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea tonalitatilor. Astfel apare naiul alto - cu 22 de tuburi, tenor - cu 25 de tuburi, bas - cu 28 de tuburi si naiul contrabas - cu 30 de tuburi, ultimul aparut in anul 1972, toate asamblate de Gheorghe Zamfir, din lemn de bambus, acordate dupa o metoda originala, cu ajutorul unei mici cantitati de miere de albine introdusa in tuburi.

* Succesul lui Zamfir avea sa devina planetar, dupa numeroase turnee pe toate meridianele lumii, in SUA, Canada, Australia, Japonia si Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat si Extremul Orient, prestatiile sale si ale ansamblului sau incantand deopotriva publicul si critica muzicala.

* In anul 1972 a devenit membru al Societatii Compozitorilor din Franta, iar in anul 1974 compune piesa simfonica "Misa pentru Pace", scrisa pentru nai, cor, orga si orchestra.

* Celebritatea sa a atras si atentia regizorilor si producatorilor de film, Zamfir fiind invitat sa realizeze coloana sonora a unor pelicule precum "Once Upon a Time in America" - alaturi de Ennio Morricone, regia Sergio Leone, "Karate Kid", in regia lui John G. Avildsen, sau "The Tall Blonde Man with One Black Shoe", alaturi de Vladimir Cosma, regia Yves Robert.

* In 1986, in Canada, din relatia cu Susan Nichols, i s-a nascut unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist intr-o formatie rock din Montreal.

Mai multe despre viata lui Gheorghe Zamfir puteti citi AICI

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Gheorghe Zamfir, #drama, #Ceausescu, #moarte, #exil , #stiri vedete