Raed Arafat: "Am invatat din pandemie ca spitalele nu trebuie facute cost-eficient, ca fabricile. Spitalele publice trebuie intarite"

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 07:33
3354 citiri
Raed Arafat: "Am invatat din pandemie ca spitalele nu trebuie facute cost-eficient, ca fabricile. Spitalele publice trebuie intarite"
Raed Arafat, despre ce am invatat din pandemie FOTO Facebook

Medicul Raed Arafat considera ca spitalele nu trebuie privite precum fabricile, in termeni de costuri si eficienta, si arata ca pandemia a demonstrat ca un spital nu trebuie considerat eficient daca are un grad ridicat de ocupare. "In mod normal, o sectie de Terapie Intensiva daca toata ziua este plina suta la suta inseamna ca nu ai destul. Inseamna ca tu trebuie sa ai inca o largire, inca un numar de paturi de terapie intensiva pana cand ajungi la nivelul in care paturile asteapta bolnavii, nu bolnavii asteapta paturile", considera Raed Arafat.

"Daca am invatat ceva din aceasta pandemie este ca spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat pana acum, ca entitati in care trebuie sa ai, sa fie gradul de ocupare sa fie 90 si ceva la suta, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% inseamna ca daca ai un dezastru nu mai ai unde sa pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare numar de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa.

Si in conditiile unui dezastru au gasit o flexibilitate mai mare la ei decat au gasit alte tari. In mod normal, o sectie de Terapie Intensiva daca toata ziua este plina suta la suta inseamna ca nu ai destul. Inseamna ca tu trebuie sa ai inca o largire, inca un numar de paturi de terapie intensiva pana cand ajungi la nivelul in care paturile asteapta bolnavii, nu bolnavii asteapta paturile", a afirmat Raed Arafat, intr-o emisiune difuzata miercuri seara de Prima TV.

Medicul considera ca spitalele nu trebuie privite precum fabricile, in termeni de cost si eficienta.

"Noi trebuie sa ne gandim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca sa fie facute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie sa fie considerate ca entitati de infrastructura critica, care trebuie sa fie functionale, trebuie sa aiba rezerva, trebuie sa aiba rezerva de resursa umana, rezerva de spatiu si sa fie pregatite pentru orice situatie neasteptata, orice situatie anormala. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt si pentru ce se intampla astazi, in pandemie", a adaugat Raed Arafat.

Medicul a adaugat ca sectorul privat din sistemul sanitar "are rolul lui".

"Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt impotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice sa fie intarite si trebuie, parerea mea, rupte de aceasta legatura prin personalul care se plimba intre cele doua", a mai afirmat Raed Arafat, aratand ca in alte tari este ilegal ca un medic sa lucreze si in sistemul sanitar public si in cel privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#Raed Arafat, #spitale, #Covid 19, #pandemie , #stiri politice