Ce s-a ales de partidele care au ratat Parlamentul. Politicienii, "reciclati" de Putere. Formatiunile inca primesc bani de la stat

Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 23:45
4431 citiri
Ce s-a ales de partidele care au ratat Parlamentul. Politicienii, "reciclati" de Putere. Formatiunile inca primesc bani de la stat
Victor Ponta, fost premier PSD si fondator Pro Romania FOTO Facebook

La alegerile din decembrie 2020 romanii si-au ales un nou legislativ. Atunci, au intrat in Parlament cinci partide: PSD, PNL, AUR, USR PLUS si UDMR, iar in Camera Deputatilor au intrat si cei de la Minoritatile Nationale. Altele nu au reusit sa atinga pragul electoral de 5% din voturi. Este cazul PMP, partid fondat de fostul presedinte Traian Basescu sau de Pro Romania si ALDE - formatiunile fostilor premieri Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu.

Partidul Miscarea Populara a luat 4,82% din voturi la Camera Deputatilor si 4,93 la Senat, iar Pro Romania, care a fuzionat cu ALDE pentru aceste alegeri, a obtinut 4,09% la Camera Deputatilor si 4,13% la Senat.

Acestor partide li s-au rambursat, totusi, cheltuielile electorale efectuate in cazul alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020. Pro Romania a primit 25.386.685,11 lei, iar PMP a primit 19.651.715,4.

De asemenea, cu toate ca, in cazul unora dintre partidele ramase in afara Parlamentului, liderii formatori s-au retras sau au ramas fara unele dintre organizatiile teritoriale sau fara conducere, formatiunile primesc lunar bani de la stat. In luna martie, de pilda, Partidul Miscarea Populara a primit 227.333,50 de lei. Pro Romania a primit 164.252,93 lei, subventie de la bugetul de stat.

Traseismul schimba rezultate

Gruparea formata in jurul fostului premier Mihai Tudose si al lui Paul Stanescu, venita din PSD in Pro Romania cand la conducerea PSD era Liviu Dragnea, a plecat de langa Victor Ponta in an electoral - 2020. Ceea ce s-a reflectat si in rezultatele alegerilor. Presedintele Pro Romania s-a aliat, insa, cu partidul lui Calin Popescu Tariceanu, sperand ca va intra in Parlament.

Tot la inceput de an alectoral, mai multi parlamentari care au fondat Pro Romania au trecut la PNL. Este si cazul lui Daniel Constantin sau Sorin Cimpeanu, ministru al Educatiei in prezent, din partea PNL.

Politicienii care au ramas in afara Parlamentului fac opozitie pe Facebook

Cum nu mai au la dispozitie tribuna Parlamentului, cu care erau obisnuiti unii dintre cei care au pierdut la alegerile parlamentare, unii dintre politicieni "fac opozitie pe Facebook."

Dupa esecul urias din decembrie 2020, Victor Ponta a transmis ca lucreaza in strainatate, dar e activ pe retelele sociale in privinta politicii.

"Nu m-am nascut politician, nu intentionez sa mor politician. Lucrez in afara tarii. Muncesc in viata privata si imi e bine. Am venituri ceva mai mari fata de perioada in care eram parlamentar. Sunt multi oameni care mi-au spus, de-a lungul timpului: Hai sa lucrezi cu noi! Nu am voie, sunt parlamentar, sunt in incompatibilitate. Acum mi-au zis ca am voie", declara, recent, Victor Ponta la TVR.

Au plecat si alti politicieni din acest partid. Silviu Predoiu, secretar executiv al Pro Romania, fost adjunct al SIE, si-a dat demisia din partid la inceputul lunii aprilie. Predoiu candidase la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Calin Popescu Tariceanu, cel care a pus bazele ALDE Romania si fost presedinte al Senatului in legislativul trecut a candidat in decembrie 2020 pe primul loc pe lista pentru Senat a Pro Romania pentru Bucuresti. La doua luni dupa ce a pierdut alegerile, Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care a luat mita 800.000 de dolari. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Calin Popescu Tariceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita.

Insa sunt si membri care "s-au reprofilat", dupa rezultatele dezastruoase de la alegeri.

Fost candidat la alegerile europarlamentare din 2020, Ovidiu Silaghi si-a dat demisia din ALDE anul trecut, dupa ce a fost numit in functia de secretar general a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Viorel Catarama, fost candidat la alegerile prezidentiale si fost senator PNL, a deschis lista Pro Romania Bihor pentru Senat. Omul de afaceri s-a reintors la business, dupa infrangere.

In schimb, Renate Weber, care a fost numita Avocat al Poporului cand era in ALDE, inca isi pastreaza functia.

Cat priveste Partidul Miscarea Populara, Eugen Tomac si-a dat demisia, dupa ce formatiunea pe care o conducea a ratat intrarea in Parlament. La PMP a fost organizat un Congres in luna martie 2021. Cristian Diaconescu a fost ales in functia de presedinte al partidului, el fiind totodata desemnat candidatul partidului la alegerile prezidentiale din 2024.

PMP are doi europarlamentari, Traian Basescu si Eugen Tomac, si peste 2.000 de consilieri locali, peste 70 de consilieri judeteni si consilieri generali ai Capitalei si 49 de primari.

Urmatoarele alegeri parlamentare in Romania vor avea loc in 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#alegeri, #alegeri parlamentare, #Parlament, #parlamentare , #stiri politice