Ce trebuie sa stie femeile despre vaccinul anti-COVID. Cum influenteaza serul imaginea proiectata pe mamografie

Duminica, 18 Aprilie 2021, ora 15:30
9339 citiri
Ce trebuie sa stie femeile despre vaccinul anti-COVID. Cum influenteaza serul imaginea proiectata pe mamografie
Femeie vaccinata contra COVID FOTO Hepta

Stirea ca sapte femei din SUA au dezvoltat o tulburare rara de coagulare a sangelui dupa ce au primit vaccinul impotriva COVID-19 de la Johnson & Johnson a declansat noi discutii privind modul in care serul ar putea influenta diferit barbatii si femeile.

Jurnalistii de la The New York Times au publicat o analiza ampla in care prezinta principalele aspecte care ar trebui sa fie luate in considerare de catre femeile care urmeaza sa fie vaccinate cu oricare din serurile impotriva Covid-19

Vaccinarea poate schimba aspectul mamografiei

Vaccinul Covid-19 poate provoca marirea ganglionilor limfatici in axila, care vor aparea ca pete albe in mamografii.

Acest tip de inflamare este o reactie normala la vaccin si va aparea de obicei pe aceeasi parte cu bratul in care s-a administrat serul, a explicat pentru New York Times dr. Geeta Swamy, specialist in medicina materno-fetala si membru al Colegiului American de Obstetricieni. De obicei, aceste umflaturi dureaza doar cateva saptamani.

Desi nu produce alte modificari, efectul vaccinului asupra mamografiilor poate fi ingrijorator pentru radiologi, a adaugat ea, pentru ca "daca cineva ar avea cancer de san, s-ar putea sa vedem si ganglionii limfatici mariti". Deoarece acest tip de umflare ar putea fi confundat cu un semn al cancerului, Societatea de Imagistica a Sanului din SUA recomanda programarea mamografiei de rutina inainte de prima doza de vaccin anti-COVID-19 sau cel putin o luna dupa a doua doza de vaccin.

Cu toate acestea, pacientele care au fost supuse unui tratament pentru cancer de san si care trebuie sa faca examene regulate pot mentine programarile curente pentru mamografie, precum si programul de vaccinare insa este recomandat sa informeze radiologul asupra datei la care a fost administrat vaccinul.

Pacientii programelor de fertilitate ar trebui sa isi coordoneze momentul vaccinului cu momentul procedurilor

Pacientii care sunt programati pentru proceduri precum recuperarea ovulelor, transferul embrionilor sau inseminarea intrauterina sunt sfatuiti sa evite administrarea unui vaccin anti-COVID in termen de trei zile inainte si trei zile dupa procedura, potrivit Societatii Americane de Medicina a Reproducerii.

Acest lucru se datoreaza faptului ca pacientii supusi procedurilor chirurgicale ar putea dezvolta efecte secundare asociate vaccinului, cum ar fi febra sau frisoanele, care ar putea face dificila recunoasterea unei infectii post-chirurgicale.

Deoparte de toate problemele de sincronizare, vaccinarea este recomandata, spun specialistii. Pe baza tuturor dovezilor obtinute pana in prezent, cand vine vorba de fertilitate sau sarcina "nu exista probleme de siguranta cunoscute in legatura cu vaccinul", a spus dr. Sigal Klipstein, endocrinolog al reproducerii din Chicago, membru al Grupului de Lucru al Societatii Americane pentru Medicina Reproductiva Covid-19.

"Femeile care se imbolnavesc de COVID in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de boala mai severa in comparatie cu femeile care se iau virusul atunci cand nu sunt insarcinate", a adaugat ea.

Femeile par sa aiba mai multe efecte secundare dupa vaccinare decat barbatii

Un studiu al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, publicat in februarie 2021, a examinat vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna si a constatat ca 79% din efectele secundare raportate provin de la femei, chiar daca doar 61% din vaccinuri au fost administrate femeilor.

S-ar putea ca femeile sa fie mai predispuse sa raporteze efecte secundare decat barbatii, a spus dr. Sabra L. Klein, profesor de microbiologie moleculara si imunologie la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg. Sau, a adaugat ea, femeile s-ar putea sa se confrunte cu efecte secundare intr-un grad mai mare.

Daca, de fapt, femeile au mai multe efecte secundare decat barbatii, ar putea exista o explicatie biologica: femeile si fetele pot produce pana la doua ori mai multi anticorpi dupa ce au primit vaccinuri impotriva gripei si impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (MMR) si hepatitei A si B, probabil din cauza unui amestec de factori, inclusiv hormoni de reproducere si diferente genetice.

Un studiu a constatat ca, in aproape trei decenii, femeile au raportat 80% din toate reactiile alergice adulte la vaccinuri. In mod similar, C.D.C. a raportat ca majoritatea reactiilor anafilactice la vaccinurile Covid-19, desi rare, au aparut la femei.

Si intr-o scrisoare publicata in New England Journal of Medicine care descrie experientele persoanelor care au avut roseata, mancarime si umflaturi care au inceput la patru pana la 11 zile dupa prima doza a vaccinului Moderna, 10 din cei 12 pacienti erau femei. Cu toate acestea, nu este clar daca femeile sunt mai predispuse la a dezvolta efecte secundare decat barbatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#femei vaccin, #vaccin COVID, #efecte vaccin, #studiu efecte vaccin covid , #imunitate vaccin