Cum ar trebui folosita taxa platita de turisti in sudul litoralului. Firma pusa sa administreze fondurile are un profil foarte "discret"

Miercuri, 05 Mai 2021, ora 03:45
4573 citiri
Cum ar trebui folosita taxa platita de turisti in sudul litoralului. Firma pusa sa administreze fondurile are un profil foarte "discret"
Foto: Pixabay.com

Vacantele in sudul litoralului tocmai s-au scumpit, dupa ce Consiliul Local al Mangaliei a decis sa impuna o taxa de 5 lei/zi/turist. Asta inseamna ca pentru un cuplu, care vrea sa stea la mare 7 nopti, costurile s-au majorat cu 70 de lei. In conditiile in care cea mai ieftina cazare este de 50 de lei pe zi de persoana, pretul pachetului s-a majorat cu 10%.

Potrivit consultantului in turism Traian Badulescu, banii din aceasta taxa ar trebui cheltuiti in mod transparent pentru ca altfel nu s-a realizat nimic.

"Banii se vor duce catre prima prima Organizatie de Managament a Destinatiei (OMD) infiintata in Romania, cea din Mangalia. Daca banii acestia nu se vor cheltui in mod transparent atunci vorbim de sume incasate de la turisti doar pentru a umple anumite buzunare. Personal, sunt de parere ca sumele vor trebui chelstuite pe promovarea turismului din sudul litoralului, care inainte de 90 era cea mai cautata destinatie", ne-a declarat Traian Badulescu.

Mai mult, acesta este de parere ca, in OMD Mangalia ar fi trebui sa se implice mai multi parteneri privati, nu unul singur care sa fie alaturi de Primaria Mangalia si Organizatia Patronala Mangalia.

Pe de alta parte, OMD Mangalia a fost infiintata in urma cu un an si jumatate, iar de atunci nu a avut nici un fel de activitate notabila. Organizatia are o pagina de Facebook cu doar 44 de persoane care o apreciaza, iar in decursul istoriei sale nu are decat cateva postari, o data la cateva luni.

OMD Mangalia este prima Organizatie de Management al Destinatiei din Romania, cu rol principal in dezvoltarea statiunilor de pe litoralul sudic romanesc (Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia).

Mai mult, in conditiile in care taxa deja se va impune si se va colecta de la o luna la alta tuturor structurilor de cazare autorizate, cele neautorizate deja vor mai castiga un avantaj.

"Nu spun ca aceasta taxa este un lucru rau, ba din contra. Toate destinatiile majore au o astfel de taxa pe care turistii o platesc, dar la noi, exista foarte multe strcuturi de cazare neaurizate care vor castiga un avantaj din faptul ca ele nu percep aceasta taxa, peste cele deja evidente legate de nefiscalizarea banilor incasati", a mai spus Badulescu.

"Litoralul pentru toti" se va scumpi simtitor

"Desi nu pare o suma mare, daca o raportam la un sejur de 5 zile, pentru cei care urmaresc ofertele din programul Litoralul pentru toti, acestea se vor scumpi simtitor. Pai sa luam un exemplu de cazare pe 5 zile pentru 200 de lei, la doua persoane sunt 400 de lei. Iar daca aplicam aceasta taxa, costul mai creste cu inca 50 de lei. Nu este mult, dar pentru cei care nu prea isi permit, o majorare de 12,5% poate fi una destul de mare", ne-a mai declarat Traian Badulescu.

Acesta este de parere ca poate taxa ar fi putut sa aiba o alta forma, precum cea din Bucuresti.

"In Bucuresti, daca nu ma insel, taxa turistica este un anumit procent din prima noapte de cazare, parca undeva la 1,5% din costul prime nopti. Iar in acest caz, la o cazare de 200 de lei pe noapte, sa spunem, taxa ar fi de doar 3 lei", a mai spus Badulescu.

Cati bani se vor strange din taxa

Filip Dumitru, presedintele OMD Mangalia, a declarat pentru Ziare.com ca banii vor fi folositi pentru imbunatatirea peisagistica precum plantarea de flori in zonele circulate, dar si pentru semnalizarea hotelurilor sau alte astfel de proiecte.

"Preconizam ca vom strange in acest sezon undeva la 700.000 de lei, adica echivalentul a 140.000 de innoptari. Iar banii vor fi folositi pentru promovarea statiunilor si infrumusetarea acestora prin plantarea de flori, spre exemplu, sau semnalizarea anumitor hoteluri", a spus Filip Dumitru.

De asemenea, acesta a mai afirmat ca, inca nu exista planuri concrete pentru bani deoarece proiectul se afla acum in punctul zero.

Presedintele OMD Mangalia este constient ca sunt multe lucruri care ar putea fi imbunatatite in sudul litoralului si spera ca acestea se vor remedia cat mai repede cu ajutorul taxei. "Speram sa ridicam confortul turistilor care ajung aici, astfel incat acestia sa revina", a conchis Filip Dumitru.

Ce spune Hotararea Consiliului Local Mangalia

Potrivit HCL Mangalia 283, taxa speciala este necesara pentru initierea si realizarea programelor de dezvoltare ale destinatiei turistice integrate Mangalia, precum si pentru sustenabilitatea circulatiei turistice catre zona de sud a litoralului romanesc (municipiul Mangalia si statiunile aflate in administrarea acestuia), prin cresterea competitivitatii destinatiei turistice integrate "Mangalia si statiuni" la nivel national, regional si global.

"Taxa constituie venit cu destinatie speciala la bugetul local, fiind utilizata pentru dezvoltarea infrastructurii turistice si de intretinere a destinatiei turistice Mangalia si punerea in valoare a patrimoniului turistic din municipiul Mangalia si statiunile aferente. Programele, actiunile si proiectele privind dezvoltarea destinatiei turistice integrate Mangalia si statiuni, vor fi initiate de catre Asociatia O.M.D. Mangalia", se arata in hotarare.

Taxa se incaseaza de la persoanele care beneficiaza de servicii de cazare in structurile de cazare turistica clasificate de pe raza municipiului Mangalia si statiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, dupa cum urmeaza:

- persoanele cu varsta peste 18 ani care beneficiaza de servicii de cazare in structurile de cazare turistica clasificate de pe raza municipiului Mangalia si statiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, vor plati taxa de statiune in valoare de 5 lei/zi/ turist.

Tot in hotarare se mentioneaza ca banii vor fi folositi pentru:

  • − acordarea sprijinului pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, in scopul cresterii gradului de satisfactie al vizitatorilor in destinatie;
  • − realizarea lucrarilor de intretinerea destinatiei turistice; − gestionarea coordonata a componentelor destinatiei turistice Mangalia;
  • − cresterea calitatii si crearea de noi servicii publice destinate turistilor.
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
    Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
    Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
    Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
    Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
    USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
    #scumpiri vacante, #vacante litoralul romanesc, #vacante romania 2021 , #stiri vacanta