Bela Karolyi, prins cu minciuna in cazul Nadiei Comaneci: "Stilul sau uzurupator a iesit repede la iveala"

Vineri, 14 Mai 2021, ora 09:00
27392 citiri
Bela Karolyi, prins cu minciuna in cazul Nadiei Comaneci: "Stilul sau uzurupator a iesit repede la iveala"
Bela si Marta Karolyi FOTO Old Gymnastics

Antrenorii romani de etnie maghiara, Bela si Marta Karolyi, si-au asumat dintotdeauna rolul de descoperitori ai Nadiei Comaneci.

Toata lumea stia ca acest lucru nu e adevarat, insa Bela Karolyi a inventat o poveste si s-a tinut de ea.

Italienii ii mai dau o sansa Serenei sa joace!

In cartea "Nadia si Securitatea", scrisa de Stejarel Olaru, se aminteste si povestea sotilor Bela si Marta Karolyi. Ei au ajuns la Onesti in 1968, dupa o perioada de cativa ani petrecuta in Valea Jiului, la Lupeni si la Petrosani.

Bela nu avusese nicio treaba cu gimnastica si fusese repartizat ca antrenor de handbal la o scoala sportiva din Onesti. Sotia sa, Marta era "ajutorul" lui Valeriu Munteanu, care pregatea o grupa de gimnaste preluate de la Marcel Duncan, adevaratul descoperitor al Nadiei.

Abia dupa plecarea la Bucuresti a lui Valeriu Munteanu, Bela Karolyi a ajuns antrenor de gimnastica impreuna cu sotia lui. Marcel Duncan si Valeriu Munteanu au fost stersi din "istoria" Nadiei de catre Karolyi.

"De-a lungul anilor, Bela Karolyi nu a mentionat vreodata rolul pe care cei doi antrenori l-au avut, de parca acestia nici n-ar fi existat, iar atunci cand jurnalistii romani sau straini i-au pus intrebari despre inceputurile activitatii sale a declarat ca el si sotia lui nu au continuat munca nimanui, ca povestea Nadiei a inceput odata cu ei. De altfel, de fiecare data cand a fost rugat sa-si aminteasca felul in care a inceput colaborarea cu ea, a evocat un episod petrecut in curtea unei scoli in Onesti. Nu stim cand a plasmuit aceasta istorisoara, dar a spus-o in public incepand cu anul 1975, dupa ce a obtinut primul success major la gimnastica, la Europenele din Norvegia", se arata in carte.

"Stilul uzurupator al antrenorului a iesit repede la iveala", mai scrie autorul cartii, care aminteste ca Bela Karolyi a fost si e subiectul unor note informative ale Securitatii din care reiesea ca a fost total lipsit de onestitate fata de colegii sai, atunci cand si-a asumat toate meritele in formarea Nadiei.

"Karolyi a descris de atat de multe ori scena petrecuta in curtea scolii sau a gradinitei - in interviuri, in cartea sa autobigrafica, cartile altor autori, incat probabil ca a reusit sa se convinga singur ca asa s-a si intamplat."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci, celebra gimnastă româncă ce a luat nota 10 la Montreal, a făcut câteva precizări privind prestația de atunci. Nadia a acordat un interviu amplu jurnaliștilor spanioli...
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci, cvintuplă campioană olimpică şi care a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, a...
#Nadia Comaneci, #Bela Karolyi, #marta karolyi, #nadia si securitatea , #stiri din sport