Joe Biden a reparat imaginea SUA in strainatate dupa mandatului lui Trump

Joi, 10 Iunie 2021, ora 19:27
4431 citiri
Joe Biden a reparat imaginea SUA in strainatate dupa mandatului lui Trump
Joe Biden este gata de o intalnire cu Putin/Foto: Joe Biden/Facebook

Alegerea presedintelui democrat Joe Biden a reparat blazonul SUA, afectat pe plan extern de Donald Trump, dar imaginea democratiei americane s-a deteriorat, potrivit unui sondaj publicat joi, citat de AFP.

In timp ce presedintele american incepe joi un turneu european (G7-NATO-UE) menit sa consolideze relatiile transatlantice, ancheta centrului de cercetare american Pew arata ca SUA si-au refacut imaginea pozitiva in unele parti ale lumii.

Potrivit Pew, a carui ancheta acopera Canada, precum si 15 tari din Europa, Asia si Pacific, 62% din persoanele intervievate au o "imagine favorabila" despre SUA in 2021, fata de doar 34% la sfarsitul mandatului miliardarului republican care promova o politica izolationista.

Trei sferturi din persoanele chestionate (75%) estimeaza ca Biden va face "alegeri corecte in afacerile lumii", un salt in raport cu Donald Trump (17%) anul trecut.

La fel, 77% il considera pe Biden "calificat" pentru a fi presedinte, fata de 16% pe predecesorul sau.

Promotor al multilateralismului, presedintele democrat este salutat in special pentru ca a readus SUA in Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pozitia sa fiind aprobata de 89% dintre persoanele intervievate, si in Acordul de la Paris asupra climei (85%).

In pofida acestora, majoritatea persoanelor chestionate considera ca SUA acorda prioritate intereselor lor in raport cu cele ale aliatilor lor in politica externa (67%).

Acest sentiment este majoritar chiar printre aliatii cei mai apropiati ai Washingtonului, de cand Pew a introdus aceasta intrebare in 2002, subliniaza centrul de cercetari.

Doua treimi din persoanele intervievate (67%) considera SUA ca pe un "partener destul sau foarte fiabil", potrivit Pew.

Referitor la viitorul relatiilor dintre Washington si aliatii sai, 57% spun ca ele vor ramane "aceleasi" si 39% cred ca acestea se vor ameliora.

In fine, imaginea democratiei americane s-a deteriorat dupa mandatul lui Donald Trump, alegerea lui Joe Biden, contestata de republicani, si asaltul impotriva Capitoliului la 6 ianuarie.

O majoritate a celor intervievati (57%) considera ca ea nu a fost un exemplu bun de urmat in ultimii ani, fata de doar 17% care o considera un model de guvernare.

Apoi, in aproape jumatate din tarile consultate, persoanele sub 30 de ani sunt mai inclinate sa creada ca SUA nu au fost "niciodata" un bun model pentru celelalte tari.

Sondajul Pew a fost realizat intre lunile martie si mai pe un esantion reprezentativ de 16.254 de persoane in 12 pana la 16 tari, in functie de intrebari (Canada, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Regatul Unit, Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Taiwan).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele Joe Biden l-a avertizat pe Netanyahu că Statele Unite nu vor participa la un contraatac israelian împotriva Iranului
Președintele Joe Biden l-a avertizat pe Netanyahu că Statele Unite nu vor participa la un contraatac israelian împotriva Iranului
Președintele american Joe Biden i-a transmis premierului Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor avea nicio contribuție la un eventual contraatac al Israelului împotriva Iranului, după...
Netanyahu face un pas în spate: Contraatacul asupra Iranului a fost anulat după o convorbire cu Joe Biden. Răspunsul „slab”, aspru criticat
Netanyahu face un pas în spate: Contraatacul asupra Iranului a fost anulat după o convorbire cu Joe Biden. Răspunsul „slab”, aspru criticat
Armata Israeliană a anulat roposta imediată împotriva Iranului, după atacul fără precedent asupra teritoriului israelian, iar un viitor răspuns pare că va fi cântărit mai bine, după ce...
#Joe Biden presedinte SUA, #Statele Unite ale Americii, #Trump presedinte SUA , #presedinte SUA