Vladimir Putin, amenintare clara la adresa Kievului: aderarea Ucrainei la NATO, "o linie rosie"

Joi, 10 Iunie 2021, ora 23:13
4854 citiri
Vladimir Putin, amenintare clara la adresa Kievului: aderarea Ucrainei la NATO, "o linie rosie"
Vladimir Putin, presedintele Rusiei FOTO Hepta

Intr-un interviu acordat miercuri, 9 iunie, canalului Rusia-24, presedintele Vladimir Putin a comentat aspiratiile Ucrainei la NATO. Liderul rus a precizat ca, se teme serios de aceasta perspectiva si a numit-o "linie rosie" pentru Rusia, precizeaza publicatia ucraineana Dumskaia, citata de DefenseRomania.ro.

"Imaginati-va ca Ucraina devine membru NATO. Timpul de zbor al rachetei de la Harkov sau Dnipro la Moscova va scadea la 7-10 minute. Este sau nu o linie rosie pentru noi?" - a declarat presedintele Putin, care a adaugat ca, se presupune ca jumatate dintre locuitorii Ucrainei nu vor sa adere la Alianta si acestia sunt "oameni destepti care nu doresc sa devina un subiect de negociere si carne de tun".

Scandalul echipamentului nationalei Ucrainei

Putin a comentat si noul echipament sportiv al fotbalistilor ucraineni pe care se afla o harta a Ucrainei inclusiv cu peninsula Crimeea, fapt care a deranjat politicienii rusi.

"Uniforma echipei nationale a Ucrainei nu m-a deranjat. Nu exista nicio noutate aici. Cunoastem pozitia Kievului. Ei neglijeaza expresia vointei poporului din Crimeea", a spus presedintele Putin.

Rusia a incercat sa interzica utilizarea echipamentului oficial al echipei nationale de fotbal a Ucrainei din cauza imaginilor de pe tricou. Reprezentantii Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului Rusiei) au adresat UEFA o cerere, mentionand ca echipamentul ar putea duce la provocari pe timpul meciurilor.

Desi, initial, UEFA considerase ca echipamentul echipei Ucrainei la Euro 2020 indeplineste toate standardele, s-a razgandit si a solicitat sa se scoata inscriptia "Slava eroilor", deoarece are un context politic in combinatie cu cealalta inscriptie "Glorie Ucrainei", se precizeaza intr-un alt articol al Dumskaia.

Summitul NATO la care vor participa toti liderii statelor membre ale Aliantei va avea loc peste cateva zile, pe 14 iunie, la Bruxelles. Ucraina si Georgia vor sa primeasca perspective clare de integrare in Alianta, prin intrarea in programul pregatitor de aderare - Membership Action Plan (MAP).

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, considera ca doar NATO poate opri conflictul din Donbas. In aprilie 2021 acesta a declarat ca "NATO este singura modalitate de a pune capat razboiului din Donbass", iar "MAP acordat Ucrainei va fi un puternic semnal pentru Rusia".

Tot in aprilie, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat ca tara sa va propune la summitul NATO ca Ucraina sa primeasca MAP. Administratia SUA nu s-a antepronuntat in favoarea primirii de catre Ucraina a MAP, desi presedintele Zelenski a declarat ca este destul de multumit de discutia telefonica din 7 iunie cu omologul sau american, Joe Biden.

In 2014, dupa ce o puternica miscare populara din Ucraina, care cerea aderarea la Uniunea Europeana, a provocat caderea guvernului Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea si a sprijinit actiunile secesioniste ale separatistilor prorusi in sud-estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea...
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #Ucraina razboi Rusia, #NATO Rusia , #Rusia-Ucraina