Romania a platit bani grei pentru eliberarea jurnalistilor din Irak

Luni, 03 Martie 2008, ora 21:07
9829 citiri
Romania a platit bani grei pentru eliberarea jurnalistilor din Irak

Romania a platit bani grei pentru eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak in urma cu trei ani, se arata in decizia Curtii irakiene de Casatie prin care s-a anulat condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf.

Astfel, "rapitorii au eliberat victimele dupa ce au negociat cu autoritatile romane si au primit o rascumparare", conform documentului citat.

Deoarece eliberarea celor trei jurnalisti "s-a jucat pe bani publici", trebuie cerut in Parlament declasificarea dosarului, a declarat vicepresedintele PNL Norica Nicolai in cadrul emisiunii "Stirea zilei", difuzata de Antena 3.

La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae a spus ca misterul conditiilor in care au fost eliberati jurnalistii romani rapiti in Irak incepe sa se elucideze.

"Daca ne aducem aminte, toata povestea cu rapirea jurnalistilor a fost ceva pe bani. Parea dubios ca rapitorii sa ia legatura cu un om de afaceri sirian si sa ii ceara bani. Toata afacerea a fost bazata pe ideea de bani, de a obtine bani (...) Presedintele ar trebui sa declasifice intregul dosar, pentru ca nu este nimic care sa afecteze siguranta nationala, doar daca nu este ceva legat de coruptie la nivel inalt", a declarat Serban Nicolae.

Potrivit social-democratului, "sunt doua categorii de victime: cei implicati, ziaristii rapiti, care au avut o situatie orbila, si cei care au platit".

La randul sau, Norica Nicolai l-a criticat indirect pe presedintele Basescu ca "a fost foarte placut sa apari in fata romanilor ca salvatorul romanilor. Ar trebui ca Munaf sa faca o declaratie publica, ca Hayssam sa faca o declaratie publica pentru a afla ce s-a intamplat".

"Va trebui noi, in Parlament, sa cerem declasificarea dosarului atata timp cat (...) sunt in joc bani publici. Lucrul asta e foarte urat", a adaugat procurorul liberal.

Pe de alta parte, Serban Nicolae a criticat autoritatile romane ca accepta sa existe suspiciunea ca au fost implicate in rapirea celor trei juranalisti in Irak.

Unul dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, Ovidiu Ohanesian, a declarat ca desi statul roman a infirmat ca ar fi dat bani pentru eliberarea sa si a celorlalti doi din Irak, "aflam de la Curtea irakiana de Casatie ca statul roman a dat bani".

"Este confirmarea faptului ca am spus adevarul de fiecare data cand am iesit pe posturile TV. Am adus marturii scrise ca statul roman a platit foarte multi bani in aceasta afacere. Nu se stie unde s-au dus mare parte din acesti bani. Cred ca autoritatile irakiene sunt frustrate ca autoritatile romane au folost o alta metoda de a rezolva situatia si au dat bani", a adaugat jurnalistul Ovidiu Ohanesian.

Mai mult, Ohanesian i-a cerut Noricai Nicolai "sa ajunga in fata instantei si sa depuna marturie despre tot ce stie din acest dosar".

"Exista o declaratie completa a unui agent care a participat la transferul unei parti de bani, exista un dosar public. As vrea ca statul roman sa scoata la iveala toate informatiile care duc la limpezirea situatiei. La dosar mai exista alte documente care nu au fost luate in seama, unele spun foarte clar ca SRI l-a ocrotit pe Omar Hayssam pe teritoriul Romaniei si pe plan international. Trebuie folosite cu grija aceste informatii intr-un an electoral", a mai spus Ohanesian.

Dupa declaratiile lui Ovidiu Ohanesian, Norica Nicolai a apreciat ca "a fost o afacere sinistra, pe foarte multi bani, care merita sa-ti bati joci de niste oameni".

"A inceput cu bani si s-a terminat cu bani. Hayssam este scos din tara dupa ce este pus in libertate. Dispare, nu se plange despre ce s-a intamplat cu banii lui, cu afacerea lui", a mai spus Serban Nicolae.

Ovidiu Ohanesian a mai spus ca pana se ajunga la CSAT, mai necesara ar fi probarea tuturor partidelor politice. "Omar Hayssam a avut legaturi puternice si cu PSD. Hayssam a sponsorizat si campania unor importante persoane de la PD", a acuzat jurnalistul.

"Daca exista vointa politica, respect pentru cei care ne-au votat, partidele trebuie sa-si asume legaturile cu Hayssam. Maine ne putem trezi cu alti bani plecati din Romania fara macar sa stim", a mai spus Nicolai.

Desi presedintele Traian Basescu a refuzat sa spuna cum au fost eliberati cei trei ziaristi si a precizat atunci doar ca va trebui sa mai asteptam 50 de ani pentru asta, Serban Nicolae si-a exprimat dorinta ca presedintele Basescu sa desecretizeze acest dosar, avand in vedere "apetenta presedintelui pentru desecretizarea dosarelor".

In cazul in care informatia potrivit careia statul roman a platit pentru eliberarea celor trei jurnalisti rapiti in Irak se confirma, autoritatile romane vor fi nevoite sa-si nuanteze declaratiile pe care le-au facut acum trei ani. Premierul Calin Popescu Tariceanu sustinea ca partea romana nu a dat niciun ban pentru eliberarea celor trei rapiti.

Mohammad Munaf a fost ghidul celor trei jurnalisti, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de ei timp de 55 de zile. Dupa eliberarea lor, a fost banuit de complicitate la rapire si retinut de armata americana.

Reprimarea presei anti-Putin se accentuează după moartea lui Navalnîi: Cinci jurnaliști ruși au fost arestați în toiul nopții VIDEO
Reprimarea presei anti-Putin se accentuează după moartea lui Navalnîi: Cinci jurnaliști ruși au fost arestați în toiul nopții VIDEO
Cinci jurnalişti care lucrează pentru media independente au fost arestaţi miercuri seara şi joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei contestări a puterii se amplifică, informează...
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
#jurnalisti, #romani, #Irak, #rapire, #bani, #autoritati, #munaf , #ancheta