Romanii nu au spor la munca

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 18:28
4304 citiri
Romanii nu au spor la munca
Foto: Blogspot

Fiecare angajat la o intreprindere mica sau mijlocie (IMM) din Bucuresti a produs cate 7.600 de euro pe luna, in 2007, aproape dublul fata de suma produsa de angajatii din restul tarii, de 4.100 de euro pe luna.

Potrivit "Cartei albe a IMM-urilor din Romania - 2009", lansata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in Vaslui, de exemplu, fiecare angajat a adus doar 2.800 de euro firmei sale, in timp ce in Brasov, Sibiu si Covasna, doar 2.975 de euro pe luna.

Cu astfel de cifre, Romania a "reusit" sa se claseze, in ultimii ani, pe ultimele locuri in topul productivitatii muncii in Europa.

Astfel, in 2009, nivelul este de -1,9, potrivit institutului de statistica Eurostat, iar, in 2010, ar urma sa ajunga la -0,6.

De ce nu sunt romanii in stare sa fie mai productivi si care sunt motivele diferentelor atat de mari dintre Capitala si provincie?

Una dintre explicatiile date de analisti este lipsa concurentei in afara Bucurestiului, dar si marimea pietei.

"In principiu, in Bucuresti exista o concentrare mai mare de activitati economice cu adaos mai mare, asa cum sunt de exemplu casele de avocatura, firmele de contabilitate, marketing ori publicitate", a explicat Matei Paun, managing partner la firma de consultanta pentru fuziuni si achizitii BAC Investment, pentru Gandul.

Prin urmare, bucurestenii produc mai mult datorita contractelor mai mari care se deruleaza in Capitala, lucru care se intampla foarte rar in zonele mai sarace din tara.

Salarii mici, productivitate pe masura?

Specialistii in domeniu sunt de parere ca unul dintre motivele pentru lipsa productivitatii poate fi si mentalitatea romanilor, bazata pe cliseul "ei se fac ca ne platesc, noi ne facem cam muncim".

"Daca ne gandim la Romania, care are inca o economie de piata tanara, putem spune ca, pentru a dezvolta o cultura organizationala puternica la nivelul companiilor, a dezvolta un nivel de responsabilizare mai accentuat al angajatilor si o mentalitate sanatoasa a muncii este nevoie de un interval mai mare de timp si, de asemenea, de un cadru legislativ stabil", a declarat directorul de resurse umane al MKB Romexterra Bank, pentru Ziarul Financiar.

Productivitatea este influentata si de maturitate companiei si capacitatea managementului de a impune reguli de comunicare eficiente.

Potrivit Irinei Vasile, country manager al companiei Antal Romania, productivitatea scade si din cauza concedierilor masive la care apeleaza companiile, odata ce se instaleaza recesiunea, avand in vedere ca productivitatea se calculeaza ca raport dintre produsul intern brut si numarul de ore lucrat de salariati.

"Imediat ce recesiunea este declarata, firmele incep sa concedieze angajati in efortul de a reduce pierderile. Aceasta miscare ar trebui sa mareasca productivitatea din nou, dar angajatii dati afara reduc consumul si, in consecinta, si PIB-ul se contracta si mai mult", a spus Vasile.

Pe primul loc din Europa la productivitate se regaseste Spania, cu un punctaj de 2,3, urmata de Slovenia (1,3) si Polonia (1,0). La polul opus este Islanda (-9,0), Elvetia si Letonia (ambele cu -4,6) si Germania (-3,9).

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#productivitatea muncii Romania, #scadere productivitate Romania , #anunturi