Cum încearcă CFR după patru ani să repare viaductul Cârcea, distrus în 2018 de un mecanic de locomotivă beat

Sambata, 29 Ianuarie 2022, ora 01:57
3482 citiri
Cum încearcă CFR după patru ani să repare viaductul Cârcea, distrus în 2018 de un mecanic de locomotivă beat

CFR încearcă după patru ani să repare viaductul Cârcea, din județul Dolj, distrus în vara anului 2018 de un mecanic de locomotivă beat, angajat al unei firme private.

Valoarea totală a investiţiei este de 71,4 milioane lei, inclusiv TVA. Durata de realizare a investiției este de 14 luni, potrivit informaţiilor dintr-un proiect de Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Reconstrucție și reparare viaduct Cârcea km 200+306 linia CF 100 Videle – Orșova", publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor.

Finanțarea obiectivului de investiții se face din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, arată proiectul de act normativ.

Realizarea lucrării face parte din strategia de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung cuprinsă în Master Planul General de Transport aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666 din 14 septembrie 2016.

"Prin realizarea lucrărilor la obiectivul 'Reconstrucție și reparare viaduct Cârcea km 200+306 linia CF 100 Videle – Orșova' se urmăreşte creşterea siguranţei feroviare în condiţii corespunzătoare conform cerinţelor de calitate impuse de Legea nr. 10 din 1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, îmbunătățirea condițiilor de transport pe calea ferată și creșterea vitezei maxime", arată nota de fundamentare.

Viaductul Cârcea este situat pe linia de cale ferată dublă și electrificată București-Craiova, între stațiile Malu Mare - Banu Mărăcine, la ieșirea din stația Malu Mare.

Viaductul a fost construit în perioada celui De-al Doilea Război Mondial, însă a fost distrus în august 2018, când un tren de marfă al CFR a deraiat pe firul I al Viaductului Cârcea, după ce mecanicul de locomotivă a depășit semnalul de circulație aflat pe culoarea roșie şi a intrat pe firul închis pentru lucrări. Mecanicul de locomotivă a fost testat cu etilotest la acel moment şi a rezultat o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool în sânge.

La data de 4 septembrie 2018 s-a reluat circulația feroviară pe viaductul Cârcea fir II, de la această dată trenurile circulând cu RV= 30 km/oră, în prealabil executându-se lucrări de completare a prismului de piatră spartă și refacere a terasamentului în zona culeei nr.1, introducerea unui podeț provizoriu U5 pe firul II, completarea materialului mărunt de cale, etc, revizia viaductului și supravegherea permanentă a punctului periculos după accidentul feroviar.

Circulația feroviară pe firul I CF între stațiile Malu Mare - Banu Mărăcine este închisă, tablierele 1, 2 fiind dezafectate. Circulația se efectuează pe firul II CF cu RV de 30 km/oră, în spatele culeei C1 fiind montat un podeț provizoriu U5.

Istoricul accidentului

Podul care traversează Valea Cârcea și susține două fire de circulație ale magistralei feroviare 100 Videle-Orșova a fost avariat în urma unui grav accident feroviar în anul 2018.

Potrivit rezultatului anchetei Agenției de Investigare Feroviară Română (AGIFER), pe 12 august 2018, un tren de marfă al Grup Feroviar Român (GFR) SA, încărcat cu biodiesel, și-a continuat mersul pe linia firului I, dintre haltele de mișcare Malu Mare-Banu Mărăcine, deși semnalul luminos de ieșire era roșu. Linia respectivă era închisă circulaţiei trenurilor pentru executarea lucrărilor de reabilitare a viaductului și a deraiat trecând peste viaduct, a cărui suprastructură feroviară era demontată. Accidentul a avut loc la ora 08:17, prin deraierea locomotivei de remorcare și a primelor 10 vagoane din compunerea trenului, având drept consecințe căderea tablierului metalic al primei deschideri a viaductului și prăbușirea în gol a 7 vagoane (vagoanele 2 - 8 de la locomotivă).

Mecanicul a fost testat cu etilotest şi a rezultat o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool în sânge. Pe numele acestuia poliția a deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de prezență la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi distrugerea sau semnalizarea falsă în cazul producerii unui accident.

Infrastructura comună pentru cele două fire de circulație a fost distrusă. Pe 4 septembrie 2018 circulația feroviară s-a reluat pe firul II al viaductului Cârcea de atunci trenurile circulând, oficial, cu 30 km/oră. În realitate, avansul ar fi de circa 10 km/h.

Pagubele produse:

- avarii grave care au dus la compromiterea tablierului nr. 2 de pe firul I;

- avarii importante la tablierul nr. 3 de pe firul I;

- avarii importante la barele tălpii superioare și inferioare ale tablierului nr.1 de pe firul II, dinspre firul I, pe o lumgime de circa 25,00 m, măsurați dinspre culeea C1 până la jumatatea deschiderii;

- distrugerea trotuarului dinspre firul I la tablierele 1, 2 de pe firul II (consolele de trotuar sunt smulse sau sunt îndoite până la lipire de gușeele nodurilor tălpii superioare iar podina din dulapi metalici tip cheson este căzută);

- deformații din loviturile produse de cedarea unor bucăți de metal de la tablierul alăturat de pe firul I pe o bară a tălpii inferioare și a unor bare de la contravântuirea inferioară ale tablierului 1 de pe firul II;

- distrugerea zidului de gardă al culeei C1 pe zona aferentă firului I;

- ruperea cu dislocarea și deplasarea zidului de gardă al culeei C1 pe zona aferentă firului II;

- degradări și distrugeri locale ale cuzineților firului II de pe partea dinspre firul I, de la culeea C1, de pe pilele P1 și P2, produse de smulgerea aparatelor de reazem fixe ale tablierelor 1 și 2 de pe firul I ca urmare a deplasării în lung a acestor tabliere.

Viaductul traversează valea Cârcea și susține două fire de circulație ale magistralei feroviare 100 Videle-Orșova, suprastructura pe fiecare fir fiind alcătuită din cate 3 tabliere metalice simplu rezemate cu deschideri de calcul de 3x50 m, de tip grinzi cu zăbrele cu calea sus cu tălpile inferioare parabolice.

Infrastructura viaductului este comună pentru cele două fire de circulație compunându-se din doua culei și două pile cu elevațiile masive din beton, fundații directe.

Viaductul a fost construit în perioada 1944-1945 cu infrastructura pentru cale dublă și suprastructura pentru linia I. Structura de rezistență a viaductului a fost dimensionată la convoiul de calcul "N". Cu ocazia dublării liniei în perioada 1971-1972 au fost introduse în cale tablierele de pe firul II, dimensionate la convoiul de calcul T 8,5. Calea ferată pe viaduct, realizata cu joante, este în aliniament și palier, cu șine tip 65 și traverse din lemn.

Citeste si:
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Mai mulți parlamentari au fost suprinși marți, 17 mai, în timp ce beau vin în timpul serviciului, la Senat, la ora 10:00. Parlamentarii s-au adunat în sala de ședințe a Comisiei de...
Comentarii
Traiannn
rank 5
Ingramaditilor , nu pricepeti ca asa ceva este INADMISIBIL
Traiannn
rank 5