În timp ce costurile alimentelor sunt în continuă creștere, tot mai mulți oameni cumpără produse congelate, direct de la supermarket, pentru că sunt mai ieftine și, în plus, se gătesc și mai ușor.
Specialiștii din domeniu avertizează însă că ar trebui să consumăm mai multe astfel de alimente congelate în cantități mai mici din cauza riscului crescut de boli, scrie adevarul.ro.
Nutriționista Signe Svanfeldt, de la Lifesum, a explicat pentru „The Sun” că sunt o mulțime de produse de pe culoarele mai reci ale supermarketurilor care pot fi grozave pentru sănătatea noastră. Dar sunt și altele care pot cauza mari probleme de sănătate dacă sunt consumate în cantități mari.
"Există o mulțime de opțiuni grozave, pline cu nutrienți și fibre alimentare, inclusiv pâine congelată din cereale integrale, legume, fructe și fructe de pădure. Cu toate acestea, există și unele alimente congelate care au un conținut destul de scăzut de nutrienți, în timp ce sunt bogate în sodiu, grăsimi saturate și zahăr adăugat. Ar trebui să ne propunem să le mâncăm în cantități mai mici, deoarece s-a demonstrat că un aport ridicat din aceste alimente crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate", a precizat Signe Svanfeldt.
Aceasta a identificat și șapte alimente congelate care trebuie evitate în totalitate. Pizza este unul dintre ele. Deși sunt delicioase, chiar și cele congelate, acestea sunt adesea acoperite cu carne procesată.
"Acestea sunt bogate în sodiu și grăsimi saturate, care, dacă sunt consumate în cantități excesive, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și obezitate", a spus Signe.
Și produsele de patiserie sunt pe lista nutriționistului, care susține că sunt de obicei bogate în grăsimi saturate.
"Acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare și adaos de zahăr, care ar putea crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate", a adăugat ea.
Trebuie avut grijă și cu alimentele prăjite care au fost congelate. De asemenea, și cârnații pot fi o problemă, pentru că tind să fie bogați în grăsimi saturate, precum și în sodiu, mai susține aceasta. Dacă sunt consumați în cantități mari, cârnații sunt asociați cu un risc crescut de boli cardiovasculare și obezitate.
Deși sunt rapide și convenabile, și mesele gata preparate, dacă sunt consumate în cantități mari, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și obezitate.
De pe lista alimentelor congelate de evitat nu lipsesc nici cartofii prăjiți sau plăcintele.