Zumba este o combinatie intre aerobic si dansul latino. Prin coregrafii simple - repetarea a patru sau cinci miscari maximum, pe ritmuri latino - se urmareste pastrarea formei fizice si pierderea in greutate.
Acest tip de miscare a aparut accidental. Alberto Perez, un instructor de aerobic din Columbia, a uitat acasa caseta cu muzica pe care se desfasura in mod obisnuit cursul de aerobic. A inlocuit-o cu alta, care continea un amestec de salsa si merengue. I-a anuntat pe cursanti ca ora de aerobic "va fi altfel" si a improvizat miscari pe aceste ritmuri latino, potrivit Regimes Maigrir.
Entuziasmul celor prezenti la curs l-a facut sa continue aceasta forma de miscare, care a fost denumita zumba. Cuvantul zumba in Columbia este un argou pentru distractie si inseamna "sa te misti bine".
Dupa ce a castigat popularitate in Columbia, Perez a facut cunoscuta zumba si in SUA, si apoi la nivel international. In 2011, s-a estimat un numar mai mare de 5 milioane de cursanti si aproximativ 30.000 de instructori calificati, in 75 de tari ale lumii.
Ce inseamna miscarea zumba
Zumba poate fi considerata un sport hibrid, deoarece combina miscarile specifice dansurilor latino, precum salsa, samba, merengue cu miscari tipice de aerobic si fitness.
Practicantii spun ca zumba este distractiva, deoarece se desfasoara pe ritmuri muzicale placute, in pasi de dans.
Dupa mai mult timp de practica plictisitoare, unii renunta si abandoneaza exercitiile.
Zumba se vrea a fi altfel decat aerobicul si fitnessul, motivand practicantii ei sa faca de fiecare data mai mult, mai bine, prin miscari antrenante si combinate in mod inedit.
Cum se poate slabi practicand zumba
O sedinta de zumba dureaza in medie o ora, ca si in cazul aerobicului. In functie de intensitatea cu care se danseaza zumba, in cursul acestei sedinte, se pot consuma intre 500 si 800 calorii.
Miscarile zumba solicita si pun in miscare toate grupele de muschi, modeland si tonifiind corpul. In acelasi timp actioneaza precum exercitiile cardio, solicitand inima si imbunatatind sistemul cardio-vascular.
Pentru a avea rezultate vizibile pentru cei care vor sa slabeasca, zumba trebuie practicata cu consecventa, se recomanda intre 2 si 4 sedinte pe saptamana.
De asemenea, miscarea trebuie insotita de regim alimentar sanatos, fara abuzuri. Este indicat ca alimentatia sa contina acele produse care ajuta la arderea caloriilor (legume, fructe, nuci, iaurt, cereale integrale, alimente care furnizeaza proteine).
Inconveniente
Zumba nu este practicata peste tot. La noi in tara sunt organizate cursuri in Bucuresti si in alte cateva orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Sibiu, Alba-Iulia, Brasov, Slatina. Preturile sunt relativ aceleasi ca in cazul sedintelor si abonamentelor de aerobic.
Zumba este dificil de practicat acasa. Exista putine CD-uri cu muzica specifica pentru practicarea zumba (doar 3 CD-uri lansate oficial de la debutul zumba). De asemenea, nici DVD-uri cu coregrafia acestui dans nu se gasesc in comert (poate doar cu ajutorul Internetului pot fi achizitionate).
Zumba necesita mobilizare pentru efecte vizibile. La fel ca in cazul tuturor regimurilor de slabire sanatoase, care presupun miscare, este nevoie de multa vointa si perseverenta pentru a avea rezultate satisfacatoare.
Zumba nu poate fi practicata de toata lumea. Inainte de a incepe sa se practice zumba este nevoie de o minima conditie fizica, deoarece ritmurile se schimba rapid in cadrul exercitiilor, iar timpul dedicat recuperarii printr-o muzica mai lenta este redus.
Pentru a inlatura acest ultim inconvenient, au fost puse la punct Zumba Gold, pentru persoanele in varsta si Zumba Atomic, pentru copiii cu varste intre 5 si 12 ani.
Pe langa beneficiile fizice, zumba exercita o influenta benefica si asupra psihicului. Acest lucru se datoreaza faptului ca produsul Zumba, dupa cum ii arata si numele, contine din belsug amuzament si distractie.