Astenie de toamna sau anemie prin carenta de fier - cum faci diferenta si cum sa previi

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 17:51
9200 citiri
Astenie de toamna sau anemie prin carenta de fier - cum faci diferenta si cum sa previi
Foto: Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu

Astenia de toamna se instaleaza in perioada de trecere de la anotimpul cald la cel rece si este des intalnita atat la copii, cat si la adulti.

Scaderea temperaturilor si reducerea numarului de ore in care beneficiem de lumina zilei ne pot da o senzatie de somnolenta, o stare prelungita de slabiciune fizica si putem resimti lipsa de energie sau apatie.

Este bine sa stim, insa, ca o parte dintre semnele asteniei sunt comune cu acelea ale anemiei prin carenta de fier, explica pentru Ziare.com Alin Stanescu - medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

De exemplu, femeile care au deficit de fier pot resimti stari de oboseala accentuata pentru o durata mai mare de timp si pot fi mai irascibile. In cazul copiilor, anemia prin carenta de fier, necorectata la timp, este responsabila de performante scolare mai reduse, de o slaba capacitate de concentrare, precum si de scaderea imunitatii si a rezistentei la infectii.

Fierul are multiple roluri, doua dintre cele mai importante fiind acelea de dezvoltare normala a creierului si de oxigenare a tuturor organelor din corp.

In acelasi timp, fierul este un mineral vital dezvoltarii metabolice si structurale a intregului sistem nervos si ne asigura energia de care avem nevoie zilnic.

Citeste si Mituri si adevaruri despre anemia prin carenta de fier

"Modificarile de comportament ale copiilor care nu sunt temporare, ci persista pentru o perioada medie de timp pot fi o consecinta a deficitului de fier si trebuie aduse in discutie la consultul medicului de familie sau al pediatrului.

Deopotriva, femeile tinere, active, care au un ritm de viata alert, nu mananca regulat, sunt vegetariene sau tin diete ar trebui sa isi verifice nivelul de fier anual, prin analize de sange. Tenul palid, parul si unghiile fragile, scaderea randamentului la locul de munca sunt doar cateva dintre semnele anemiei prin carenta de fier in cazul acestora", sustine dr. Alin Stanescu.

In sezonul rece, organismul consuma din rezervele de minerale si vitamine pe care le-a acumulat in lunile calde. Cu toate ca in aceasta perioada gama de legume si de fructe nu mai este atat de variata, toamna putem sa consumam sfecla rosie, morcovi sau prune, care sunt recunoscute pentru un continut de fier mai mare decat al altor alimente.

De asemenea, ficatul, galbenusul de ou sau ciupercile albe sunt bune resurse de fier pentru organism si pot fi gasite cu usurinta pe tot parcursul anului, ne mai sfatuieste medicul.

Nutritia alaturi de medicamentele care contin fier ajuta in corectia carentei de fier. De aceea, este recomandat sa includem constant si in meniul celor mici alimente care sunt renumite pentru continutul mai ridicat de fier.

Asadar, carnea rosie, somonul, spanacul, sfecla, broccoli si, in general, legumele cu frunze verzi - preparate individual sau impreuna, in functie de preferinta si de gust - ne pot ajuta sa ne asiguram ca micutii nostri au energie deplina in fiecare zi si se dezvolta sanatos.

Obosesti peste masura cand faci sport? Ai putea avea deficienta de fier

"Potrivit protocolului national, bebelusii cu varsta mai mare de sase luni, trebuie sa primeasca suplimente care contin fier, sub forma de picaturi sau solutie buvabila, deoarece, chiar daca sunt alaptati, necesarul de fier este mai mare decat aportul din laptele matern.

In cazul adultilor, medicul va stabili durata tratamentului cu medicamente care contin fier pe baza analizelor de sange, care arata exact cat de profunda este carenta de fier, si daca aceasta a evoluat la nivelul de anemie", completeaza dr. Alin Stanescu.

Cu cat anemia prin carenta de fier va fi depistata din timp, cu atat mai repede vom putea preveni consecintele pe care le poate avea atat asupra starii noastre de sanatate, cat si a copiilor nostri. Efectele anemiei prin carenta de fier se pot manifesta pe termen lung in cazul celor mici.

Abilitatile lingvistice insuficient dezvoltate, comportamentul ezitant al prescolarilor, lipsa de energie, dezvoltarea fizica mai lenta, dar mai ales afectarea creierului si a functiei cognitive sunt repercusiuni ce pot fi puse pe seama carentei de fier.

Dr. Alin Stanescu - medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu"

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Compara astenia de toamna cu anemia, #astenie toamna simptome, #simptome anemie prin carenta fier , #afectiuni