Avantajele chirurgiei minim invazive spinale fata de interventia clasica

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 19:56
14084 citiri
Avantajele chirurgiei minim invazive spinale fata de interventia clasica
Foto: Metropolitan Hospital

Interventiile chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale sunt, de multe ori, foarte invazive, necesitand aborduri chirurgicale largi, cu durere postoperatorie semnificativa si imobilizare la pat pentru perioade lungi de timp.

Chiar daca interventiile chirurgicale "clasice" au fost considerate un standard de tratament pentru cele mai multe afectiuni ale coloanei vertebrale, rezultatele sunt cateodata foarte variabile. Exista situatii in care apar rezultate nesatisfacatoare, chiar daca interventia chirurgicala a fost un succes din punct de vedere tehnic. Acestea sunt cazurile in care, uneori, lezarea chirurgicala a tesutului moale si al muschilor, in timpul abordului pentru expunerea leziunii, poate fi factorul vinovat pentru un rezultat nesatisfacator.

Odata cu progresul tehnologic, interventiile la nivelul coloanei vertebrale s-au rafinat, devenind din ce in ce mai putin invazive. Chirurgia minim invaziva spinala a aparut cu scopul de a scadea morbiditatea asociata chirurgiei "deschise".

Astfel, au fost descrise tehnici si cai de abord variate pentru a minimiza distrugerea tesuturilor moi in drumul catre leziune. Chiar daca tehnicile si abordurile sunt insa diferite intre chirurgia "clasica" si cea minim invaziva, scopurile interventiei chirurgicale sunt aceleasi, doar maniera de atingere a acestor scopuri difera.

Chirurgia minim invaziva spinala, in comparatie cu interventiile chirurgicale clasice, poate fi mai rapida, mai sigura si necesita o perioada de recuperare mai mica.

Prin urmare, beneficiile potentiale raportat la chirurgia clasica sunt:

-rezultate cosmetic mai bune, printr-o incizie mai mica;

-pierdere de sange mai mica;

-extensie mai mica a traumatismului pe muschii paravertebrali;

-risc mai mic de infectie;

-dureri postoperatorii mai mici;

-recuperare postoperatorie mai rapida;

-durata de spitalizare mai mica.

Poate cel mai frecvent, chirurgia minim invaziva spinala se utilizeaza in afectiunile degenerative spinale, cum ar fi: hernia de disc, stenozele vertebrale si instabilitatile/diformitatile vertebrale degenerative. In toate aceste cazuri in care interventia chirurgicala se impune, dilatatoarele tubulare, magnificatia, reperajul radiologic si lumina focalizata permit realizarea interventiei chirurgicale intr-o maniera minim invaziva.

Cea mai comuna aplicatie a tehnicilor de chirurgie minim invaziva in traumatisme este utilizatea vertebroplastiei sau kyfoplastiei, care presupune consolidarea unei fracturi vertebrale prin injectarea de ciment acrylic in interiorul vertebrei. In cazul in care este necesar, tot cu ajutorul abordurilor minim invazive se poate realiza si decompresiunea si stabilizarea coloanei vertebrale, mai ales in cazul pacientilor politraumatizati sau cei cu comorbiditati semnificative, in care chirurgia complexa deschisa poate sa nu fie posibila.

Aparitia noilor metode de tratament ale cancerului au dus, din fericire, la cresterea sperantei de viata a pacientilor oncologici.

Tratamentul metastazelor vertebrale este considerat paliativ, durata de supravietuire a pacientului fiind strict legata de extensia si controlul cancerului primar. Oricum, tratamentul acestor leziuni vertebrale in maniera minim invaziva (vertebroplastie/kyfoplastie) este urmat de ameliorarea dramatica a calitatii vietii prin ameliorarea durerii, mai ales avand in vedere ca aceasti pacienti sunt suficient de "fragili" pentru o interventie chirurgicala "deschisa".

In concluzie, din ce in ce mai multe afectiuni ale coloanei vertebrale se preteaza la a fi tratate intr-o maniera minim invaziva. Eficienta acestor tehnici este deja demonstrata prin numeroase studii si depinde doar de optiunea chirurgului de a-si imbogati tehnica cu aceste proceduri, in beneficiul pacientilor tratati.

Dr. Sorin Craciunas

Medic Primar Neurochirurg

Metropolitan Hospital

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Avantajele chirurgiei minim invazive spinale, #chirurgie minim invaziva spinala , #afectiuni