Boli cu manifestari de-a dreptul bizare

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 13:10
6759 citiri
Boli cu manifestari de-a dreptul bizare

Afectiunile cu care ne confruntam sunt, fara doar si poate, un factor de stres in viata noastra. Cu toate astea, exista si boli cu manifestari ceva mai ciudate, care ar putea schimba imaginea de ansamblu si perceptia noastra asupra acelor afectiuni.

Citeste mai jos despre 6 astfel de boli cu manifestari neobisnuite, informatii relatate de TopTenz.

Boala cate te transforma intr-un pachet de muschi

Hipertrofia musculara asociata miostatinei reprezinta cresterea musculaturii scheletice la oameni si animale, reducand in acelasi timp grasimea din corp, fara alte complicatii medicale. Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune nu au in organism proteina miostatina, dezvoltarea musculara incepand din timpul vietii intrauterine si ajungand apoi la un nivel surprinzator.

Cel mai faimos caz este cel al lui Liam Hoeskra, un baietel din Michigan care a realizat miscari complexe de gimnastica la doar 5 luni. Nu exista inca nu tratament pentru acaesta afectiune, intrucat nu sunt multi cei care s-au plans de manifestarile prezente.

Afectiune care mareste rezistenta corpului

Polictemia Vera este o boala a sangelui, in care maduva osoasa produce in exces globule rosii. Acest fenomen duce la o ingrosare a sangelui si la un risc mai mare de coagulare. Se mareste, prin urmare, si riscul accidentelor vasculare cerebrale, atac de cord etc.

Cum globulele rosii joaca un rol important in cresterea rezistentei corpului, fiind responsabile cu transportul oxigenului la muschi, este evident ca pacientii diagnosticati cu Polictemia Vera sunt mult mai rezistenti decat altii. Desi este, totusi, vorba de o boala, performantele sportive ale pacientilor sunt, de cele mai multe ori, uimitoare.

Boala Huntington protejeaza de cancer

O afectiune genetica incurabila, boala Huntington determina degenerarea celulelor nervoase din anumite parti ale creierului, ceea ce duce la un declin cognitiv semnificativ si la anomalii psihice. Un studiu realizat de cercetatorii suedezi, insa, a avut concluzii surprinzatoare in privinta acestei afectiuni.

Specialistii au avut in vedere 1.510 de pacienti pe care i-au monitorizat timp de 39 de ani. La final, s-a constatat ca in urma manifestarilor extrem de grave, printre care si un comportament suicidar, pacientii prezentau o protectie marita in fata cancerului.

Afectiunea care protejeaza de malarie

Siclemia reprezinta de fapt un grup de boli genetice care afecteaza hemoglobina, scazand numarul globulelor rosii din sange. In cadrul unui studiu condus de biologul Marek Cyrklaff, la Universitatea Heidelberg din Germania, s-a descoperit ca moleculele de hemoglobina afectate de siclemie protejau pacientul de parazitul malariei.

Aceasta afectiune este responsabila pentru 1 pana la 2 milioane de decese pe an. Parazitul malariei actioneaza in mare parte ca siclemia, poate tocmai de aceea nu mai poate afecta celulele deja modificate de aceasta anomalie. Astfel, pacientii dezvolta o imunitate la malarie.

Hipertimesia creste capacitatea de memorare

Hipertimesia reprezinta o tulburare extrem de rara, manifestata printr-o capacitate de memorare extraordinara. Explicatia este aceea ca boala afecteaza doua zone ale creierului care controleaza capacitatea de memorie si formarea acesteia, nucleul caudat si lobul temporal.

Nucleul caudat are rolul de a stoca amintiri la care nici nu ne gandim, in vreme ce lobul temporar pastreaza datele, faptele si evenimentele pe care noi alegem sa le memoram. Aceasta afectiune este o povara pentru pacientii care sunt "fortati" sa aiba tot felul de amintiri, fara a putea face o selectie.

Infectiile parazitare ne fac mai sanatosi

O expunere moderata la paraziti ne asigura o stare de sanatate mai buna, spun specialistii. Explicatia consta in modul in care functioneaza sistemul nostru imunitar.

Acesta are doua linii de aparare impotriva bolilor: limfocitele Th1, care ataca celulele infectate gratie celulelor albe specializate, si limfocitele Th2, care stopeaza microbii chiar inainte ca acestia sa intre in organism.

In cazul in care traim intr-un mediu curat, fara a intra in contact cu parazitii, Th2 va fi principalul sistem de aparare al organsimului, in vreme ce Th1 va deveni lenes si, in timp, ineficient chiar si impotriva unor infectii minore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#afectiuni manifestari ciudate, #afectiuni manifestari bizare, #boli efecte neobisnuite, #boli simptome surprinzatoare , #afectiuni