Cainii si pisicile, izvor de sanatate

Luni, 17 Mai 2010, ora 12:11
6014 citiri
Cainii si pisicile, izvor de sanatate

Recent, un caz din Marea Britanie a socat medicii: o pacienta bolnava de Parkinson, a carei stare se degrada din zi in zi, a renuntat la morfina si mare parte din medicamente gratie cainelui ei, un terrier.

Femeia, in varsta de 28 de ani, ajunsese sa ia patru tipuri de medicamente de mai multe ori pe zi, pompandu-si morfina 14 ore pe zi, la numai 3 ani de la stabilirea diagnosticului. In ciuda tratamentului, starea ei se deteriora extrem de rapid, relateaza The Sun.

Dupa ce un prieten i-a facut cadou un caine, medicii au observat cu surprindere imbuntatatirea considerabila a starii sanatatii ei, femeia avand nevoie de mult mai putine medicamente. In plus, a renuntat complet la morfina.

Pe langa faptul ca a reusit sa mearga din nou, i-a revenit si apetitul, a scapat de insomnii si de afectiunile intestinale.

O explicatie a acestui straniu fenomen ar putea fi responsabilitatea resimtita de femeie. Plimbarile, faptul ca trebuia sa-l hraneasca si sa aiba grija de el, precum si satisfactia de a-l vedea sanatos, au facut ca in organismul pacientei sa fie secretata mai multa dopamina, hormon care are un rol important in miscare si afecteaza si anumite regiuni din creier. Tocmai lipsa de dopamina duce la instalarea Parkinsonului.

Alte afectiuni ameliorate de prezenta unui animal de casa

A avea un animal de casa, indiferent ca este vorba despre un caine, o pisica, iepuri sau pesti de acvariu, este benefic in cazul multor afectiuni. Pe langa faptul ca micsoreaza riscul de alergii in cazul copiilor, acestea contribuie si la scaderea presiunii arteriale sau la ameliorarea rinitelor alergice.

Dupa cum a aratat un studiu recent al Universitatii Purdue, in SUA, prezenta unui animal in casa micsoreaza probabilitatea decesului in cazul unui atac de cord cu 3%.

Cat despre alergii, o cercetare a Colegiului Medical din Georgia, SUA, a aratat ca bebelusii care intra in contact cu caini si pisici in primul an de viata au cu 66 pana la 77% mai putine sanse de a suferi de alergii pe parcursul vietii.

Cercetatorii de la Universitatea Missouri au descoperit ca nivelul serotoninei, hormonul responsabil de starea de bine, a crescut in cazul in care pacientii depresivi au devenit proprietari de caini. Antidepresivele functioneaza marind secretia aceluiasi hormon.

Cat despre rinita alergica, un studiu realizat in Japonia, de Himeji Medical Association, a aratat ca printre posesorii de caini riscul de rinita alergica este cu 30% mai mic.

O alta cercetare realizata de Clinica Marshfield din SUA a scos la iveala faptul ca micutii care cresc macar pana la 3 ani cu caini in casa nu risca sa faca eczeme.

Iar o alta efectuata in Australia, de Baker Medical Research Institute, a aratat ca proprietarii de caini au presiunea arteriala mai mica decat cei care nu detin animale de companie.

Iar dupa cum au stabilit cercetatorii de la Universitatea California, varstnicii care au caini fac cu 21% mai putine vizite la medic, ei avand o stare a sanatatii mult mai buna decat cei care nu au animale de companie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sanatate proprietari animale, #afectiuni tratate de animale, #pisici alergii, #caine depresie, #atac de cord caine, #caine Parkinson, #animal companie beneficii , #afectiuni