Cimbrisorul te fereste de raceli

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 22:20
5970 citiri
Cimbrisorul te fereste de raceli

Cimbrisorul, originar de prin tinuturile Mediteranei, caruia popular i se mai spune si cimbrul ciobanului, balsama, iarba cucului, timian, schinduf sau tamaita, creste spontan, pe coline, ogoare, in poiene cu sol uscat, in luminisuri de padure si pe stancile montane din zona cu clima temperata a Europei, in Asia, Africa de Nord, Etiopia, America de Nord, dar si in Scandinavia si Islanda.

De la cimbrisor se foloseste planta intreaga, fara radacina, adica frunzele, florile si tulpinile, care se culeg in lunile iunie, iulie si august, in perioada de inflorire.

Cimbrisorul contine uleiuri volatile, taninuri, substante amare, albumina, o rasina elastica, saruri de calcar. Componente chimice naturale ale cimbrisorului fac din aceasta planta un excelent remediu impotriva infectiilor intestinale, in afectiuni pulmonare sau renale.

In medicina populara, ceaiul de cimbrisor se administreaza in multe afectiuni, cum ar fi colici, dureri de cap, tusea comuna, tusea convulsiva, tuberculoza, retentia de urina, tulburari gastrice. Infuzia se face turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Vasul acoperit se lasa cateva minute la infuzat, apoi se strecoara si se bea cald. Planta nu se fierbe!

Cimbrisorul are calitatea de a intari sistemul imunitar si de a pregati organismul pentru sezonul rece, facandu-l mai rezistent. Ca sa te bucuri de aceasta minunata proprietate a cimbrisorului, bea cate doua cani de ceai pe zi, timp de o saptamana.

Siropul de cimbrisor se prepara acasa din flori proaspete si se recomanda cate o lingurita, de trei ori pe zi, in caz de raguseli si bronsita. Se umple pe trei sferturi un borcan cu flori proaspete peste care se toarna zahar si se lasa la macerat, la loc insorit, timp de trei saptamani. Se filtreaza si siropul obtinut se da in clocot.

Tinctura de cimbrisor este mult mai bogata in principii active extrase din planta cu ajutorul alcoolului, decat infuzia. Se umple un borcan pe trei sferturi cu flori proaspete, fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar, vodca sau tuica facuta in casa. Borcanul, bine infiletat, se lasa doua saptamani la macerat, dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Cu tinctura de cimbrisor se maseaza picioarele obosite.

Uleiul foarte concentrat de cimbrisor care se gaseste gata preparat la magazinele cu produse naturiste, este un remediu excelent contra gutei, reumatismului, sciaticii, dar si a durerilor de cap, migrenelor, sau a senzatiilor de greata. Ca sa previi infectiile respiratorii, pune doua picaturi din acest ulei intr-o lingurita cu miere de albine si ia amestecul de trei ori pe zi, timp de doua saptamani.

Uleiul de cimbrisor preparat acasa este foarte bun pentru masaj in caz de dureri reumatice. Se umple un borcan cu flori proaspete peste care se toarna ulei de floarea soarelui sau de masline si se lasa la macerat 14 zile, dupa care se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle inchise la culoare.

Sa avem sanatate!

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#cimbrisorul afectiuni respiratorii, #preparate din cimbrisor, #ulei de cimbrisor , #afectiuni