Dafinul, leac bun pentru afectiunile respiratorii

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 12:55
45879 citiri
Dafinul, leac bun pentru afectiunile respiratorii

Cunoscut inca din antichitate ca planta cu puteri vindecatoare, dafinul este, ca mai toate plantele cu aroma puternica, un digestiv excelent. Are proprietati cu efect carminativ, expectorant, diaforetic, detoxifiant, este antiviral.

Folosit sub forma de cataplasme, calmeaza durerile reumatice. Ceaiul de dafin este leac pentru afectiunile respiratorii, ca astmul bronsic, sinuzita, tusea persistenta, bronsita cronica.

Legendele antice spun ca numele dafinului vine de la nimfa Daphne care, ca sa scape de hartuielile maretului Apollo, s-a transformat intr-un arbust cu aroma puternica si frunze otravitoare.

Frunzele de dafin au fost folosite in Grecia antica pentru cununile de lauri, oferite ca premiu la jocurile Pythian Games. In plus, tot de la laur deriva si cuvantul bacalaureat, bacca de laur, ca si cel de laureat, adica incununat cu lauri. Exista chiar si un premiu cinematografic, Premiul Laurul de aur. De asemenea, in scolile medicale, cununa care li se punea pe cap tinerilor absolventi de medicina era facuta din ramuri, frunze si bacca, boabe de de laur.

Sub forma de infuzie si decoct, frunzele de dafin se folosesc intern pentru boli gastrointestinale, colita de fermentatie, antiseptic intestinal, bronsita cronica, anorexie, atonii stomacale, infectii intestinale, otraviri, mahmureala, laringita, spasme.

In caz de raceala se fac fumigatii, eficiente, de regula, la inceputul bolii. Se aprind trei, patru frunze de dafin, apoi se sting, cat sa scoata fum. In acelasi fel se procedeaza si pentru alungarea insectelor.

Impotriva sinuzitei, se face un decoct din doua lingurite de planta care se fierb zece minute intr-un sfert de litru de apa. Continutul se strecoara si se bea de-a lungul zilei. Ceaiul astfel preparat curata sinusurile si reduce secretia nazala.

Bronsita, tusea, raguseala se trateaza cu o infuzie din zece frunze de dafin peste care se toarne o cana de apa clocotita. Se pot bea trei ceaiuri pe zi. Laringita poate fi tratata cu ulei de dafin, cate o jumatate de lingurita, de trei ori pe zi, sau infuzie calda, cu inghitituri mici si rare, de mai multe ori pe zi.

Dafinul ajuta la digestie. De fapt si in mancare este adaugat drept condiment, datorita aromei sale putermice si placute, tot pentru acelasi lucru.

Extern, frunzele si boabele de dafin vindeca sau amelioreaza ranile, nevralgiile dentare, infectii ale gurii, reumatismul. Se foloseste sub forma de cataplasme calde, infuzie, alifie, unguent, ulei, in masaj.

Atentie! Sa nu se foloseasca frunzele de dafin in exces deoarece poate deveni toxic.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#dafinul remediu natural, #dafinul afectiuni respiratorii, #frunzele dafin digestie , #afectiuni